Veel mensen ervaren pijn. We spreken van chronische pijn wanneer deze pijn langer dan 3 maanden aanwezig is.
1 Op de 5 personen heeft chronische pijn. Wanneer dat het geval is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijkse functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich wellicht af: wat heb ik, en hoe moet ik er mee omgaan? Bij chronische pijn kunt u denken aan langdurige rug-, bekken of nekklachten maar ook aan bijvoorbeeld artrose, reuma, whiplash en fibromyalgie.
Ook Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en Chronisch Vermoeidheid Syndroom(CVS) komen in aanmerking voor deze behandelwijze. Omdat Marcella als bekkentherapeut gespecialiseerd is in klachten van bekken, lage rug en bekkenbodem, heeft deze gebieden haar speciale aandacht.
Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. Bij chronische pijn is de oorzaak van de pijn niet altijd even duidelijk (meer). De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven.
Het kan zijn dat u bijvoorbeeld bepaalde bewegingen gaat vermijden uit angst voor de pijn of schade, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.
De behandeling van chronische pijn
Gestart wordt met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Welke (instandhoudende) factoren spelen een rol? Hoe tevreden bent u met hoe u omgaat met de pijn? Ons uitgangspunt is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven en activiteiten niveau verbetert. Dat de pijn niet meer leidend is in het leven, maar een onderdeel ervan.
Tijdens de behandeling zijn wij uw coach in dit proces. Ook de acceptatie van de pijn en de situatie is een essentieel aandachtspunt. Pijn doet iets met een mens, het heeft invloed op uw leven. Door acceptatie van de pijn ontstaat er ruimte voor verandering, voor de bereidheid om zich ondanks de pijn te richten op de wensen en behoeften, of het handelen zinvol aan te passen aan de lichaamssignalen. Deze lichaamssignalen leert u bewust worden en herkennen.
Door middel van ontspanning, bewegen, afleiding, verandering van gedachten en informatie over pijn d.m.v. pijn-verklaringsmodellen brengen we het pijnsysteem tot rust en leert u leven naar waardevolle doelen. Daarnaast krijgt u houdings- en bewegingsadviezen, kijken we naar bijvoorbeeld de verhouding tussen rust en activiteit en werken we aan stapsgewijs aan het uit breiden van uw activiteiten.
Samen met ons gaat u met uw eigen doelen aan de slag. Dat betekent zorg op maat. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’ of een uur kunnen wandelen. In plaats van dat u te horen krijgt wat u moet doen, is het de bedoeling dat u zelf meedenkt.
Het Netwerk Chronische Pijn
Marcella is aangesloten bij het netwerk chronische pijn. Dit netwerk bestaat uitsluitend uit oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met chronische pijn. Al deze oefentherapeuten volgen een eenduidige, zich steeds vernieuwende behandelwijze, vastgelegd in het Chronisch Pijn Protocol. Dit protocol is samen met revalidatieartsen ontwikkeld en wordt jaarlijks op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten bijgesteld en aangescherpt.
Het Netwerk Chronische Pijn is landelijk gedekt en werkt samen met verwijzers zoals revalidatieartsen, reumatologen, anesthesiologen, psychologen en huisartsen. Wij onderhouden op regionaal contact met deze verwijzers en zorgen dat de behandeling snel kan starten.
Bekijk het filmpje van het netwerk chronische pijn: