Naar de inhoud

Specialisaties

Pubers

Tijdens de laatste jaren van de basisschool en op de middelbare school groeien kinderen enorm snel. Zo kunnen ze opeens veranderen in lange slungels met een matig lichaamsbesef, die constant op de stoel of bank onderuit hangen. Meisjes schamen zich soms voor hun borsten, en trekken hun schouders hoog naar voren op. Ze zijn het liefst voortdurend met hun telefoon of tablet bezig.

Deze houdingen kunnen uiteindelijk tot veel klachten leiden, en vaak zien ouders het met lede ogen aan. Vooral als zij zelf ook last hebben van bijvoorbeeld hun nek of rug, vrezen ze dat hun kinderen hetzelfde te wachten staat.

Wij zien in de praktijk dan ook veel pubers met een slechte houding, waarvan de meesten gelukkig (nog) geen klachten hebben. Om deze houding te kunnen corrigeren moeten zij zich er eerst van bewust worden, en de spiegels van de oefentherapeut zijn daarvoor onontbeerlijk. Het is voor de meeste kinderen een eye-opener als zij zichzelf eens in de spiegel zien zitten of staan. Dan begrijpen ze waarom hun ouders steeds riepen: “Zit toch eens rechtop!”. In de meeste gevallen volstaan enkele spierversterkende en houdingscorrigerende oefeningen om de houding weer te herstellen. Om terugvallen te voorkomen worden deze wel regelmatig gecontroleerd, en wordt de behandeling maar heel langzaam afgebouwd.

Bij Marijke kunnen de pubers ook oefenen op het WII balance-board, een speelse manier om een symmetrische houding in te slijpen. Verder wordt het kind gestimuleerd een passende sport te zoeken, waar deze beweging ook uitgevoerd wordt. Dit kan voor meisjes streetdance of aerobic zijn, maar ook vechtsporten, zwemmen en roeien kan goed werken. Fitness wordt voor kinderen in de groei niet aangeraden.

Kyfose en Scoliose

Bij een kleine groep pubers ontstaan tijdens de groei blijvende houdingsafwijkingen zoals kyfose (Ziekte van Scheuermann) en scoliose (zijwaartse verkromming van de rug). De enige wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor deze problemen is de methode Schroth. Deze methode is ontwikkeld in Duitsland, en hier nog relatief onbekend. Het aantal therapeuten in Nederland is dan ook gering. Marijke heeft zowel het certificaat voor Schroth Best Practice therapeut, als voor Schroth 3D therapeut behaald. De Schroth methode bestaat uit zeer intensieve en gerichte oefeningen, die ook in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Hierdoor kan de wervelkolom ook tijdens zitten, staan en lopen worden ontlast, en wordt de behandeling veel effectiever dan wanneer er slechts éénmaal per dag wat oefeningen worden gedaan. Bewustwording van de verkromming, en de daaruit voortvloeiende voorkeur voor een bepaalde houding ( denk aan scheef op de bank hangen, benen over elkaar slaan of op 1 been leunen) zijn essentieel.
De spiegels die we bij Mensendieck oefentherapie gebruiken komen hier dan ook goed van pas. In de praktijk van Marijke zijn ook spiegels tegen het plafond bevestigd, zodat ook in liggende houding de correctie kan worden bekeken.
(zie ook www.schroth-scoliosetherapie.nl).

naar boven

Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten (bekkeninstabiliteit)

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. De banden worden slapper door de zwangerschapshormonen. Dit is een normaal verschijnsel. Hoe komt het dat dit soms tot pijnklachten leidt?

Het bekken bestaat uit 3 botstukken en 3 gewrichten. Door het slapper worden van de banden wordt het bekken beweeglijker waardoor de baby makkelijker de bekkenring kan passeren en geboren kan worden. Door die extra beweeglijkheid kan het bekkengebied echter ook eerder uit balans en overbelast raken. Het kan gebeuren dat 1 van de bekkenbeenderen van positie verandert ten opzichte van de andere botstukken of dat het bekken steeds even uit balans raakt. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ongunstig houdings- en bewegingspatroon, vermoeidheid of door een slechte (spier)conditie.

De banden van het bekken raken geïrriteerd door de ongunstige belasting. Dat kan pijn geven in het bekkengebied; het schaambeen, de bekkengewrichten aan de achterkant, het stuitje, de onderrug, eventueel met uitstraling naar de billen, liezen of bovenbenen.

De pijn begint vaak nadat je te lang in dezelfde houding hebt gezeten of gestaan of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook bewegingen zoals het omdraaien in bed, (trap)lopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn.

Het bekken kan ook uit balans zijn geraakt tijdens de bevalling

Een (bekken)oefentherapeut Mensendieck kan je helpen om de balans rondom het bekken zoveel mogelijk te herstellen en daarmee de pijn te verminderen door gerichte oefeningen en adviezen. De oefeningen worden geïntegreerd in de dagelijkse houdingen en bewegingen zodat je gezond leert bewegen. Ook bij “oude” bekkenklachten en klachten na de bevalling is behandeling zinvol.

Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan:

 • Houdings- en bewegingscorrectie
 • In balans brengen van het bekken, eventueel met manuele hulp van de therapeut
 • Bevorderen van de stabiliteit en juiste spierspanning rond het bekken
 • Het vinden van evenwicht tussen belasting en belastbaarheid
 • Aandacht voor ontspanning
 • Zo nodig adviseren van hulpmiddelen
 • Tips en adviezen voor de periode voor, tijdens en na de bevalling
 • Verminderen van mogelijke angst voor bewegen en voor de bevalling

Na de bevalling bestaat de behandeling ook uit:

 • Opbouwen van kracht en coördinatie van de spieren rondom het bekken
 • Opbouwen ban de algehele conditie en de belastbaarheid
 • Begeleiding in het opbouwen van activiteiten

Wacht niet te lang voor je je laat behandelen! Vaak kunnen we door het geven van adviezen, verbeteren van de houding en enkele oefeningen de balans weer verbeteren, daarmee de pijn verlichten en ergere problemen voorkomen. Als je je bewust bent waar de pijn vandaan komt en wat je er zelf aan kan doen, ben je al een heel stuk geholpen. Luister naar je lichaam en pas je dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan.
Kijk voor meer info en tips op het blog; 11 Tips bij bekkenklachten/bekkeninstabiliteit.

Kinderen met motorische achterstanden

De ontwikkeling van de motoriek bij kinderen verloopt niet altijd helemaal volgens het boekje. Vaak valt het de ouders het eerst op, maar soms signaleert een consultatiebureau of schoolarts motorische problemen. Deze kunnen zich onder ander uiten in onhandigheid, moeite met leren schrijven, angst voor bewegen, geen zin in gym of buiten spelen, houterigheid of lompheid, onrust en gespannenheid.

Als kinderoefentherapeut heeft Marijke de specifieke deskundigheid om deze kinderen te onderzoeken. Dit kan zowel kwalitatief (hierbij wordt tijdens een langdurig observatie-onderzoek vooral gekeken naar de manier van bewegen) als kwantitatief (hierbij worden kortdurend enkele tests uitgevoerd, de Movement ABC).

kind-regen

Uit deze onderzoeken komt een analyse van de problematiek voort, en een behandelplan. Nadat dit met de ouders is besproken, wordt de behandeling ingezet. Marcella kan deze kinderen daarna ook behandelen.

Tijdens de behandelingen wordt het kind op een positieve manier gestimuleerd, door oefeningen die vaak in spelvorm worden gebracht. Zo krijgt het kind meer vertrouwen in het eigen lichaam, en durft het weer met andere kinderen mee te doen. Indien nodig (bijv. bij schrijfproblemen) wordt ook contact gelegd met de leraren op school.

naar boven

Oefentherapie en psychosomatische klachten.

Met spanning en stress is niets mis! Er is niets aan de hand als we ons er goed bij voelen. We hebben het zelfs nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen.
Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen extra stress opleveren. We kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken.
Stress wordt ongezond wanneer we stress niet afwisselen met ontspanning en herstel.

Je herstelt in rustmomenten, momenten waarin je kunt ontspannen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.
Hoe meer het evenwicht tussen tussen de geestelijke en lichamelijke belasting en belastbaarheid uit balans raakt, hoe meer signalen van stress we afgeven.

Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren. Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. We spreken dan van psychosomatische klachten. Het kenmerk van psychosomatische klachten is dat bij het ontstaan en in stand houden van deze klachten zowel lichamelijke, geestelijke als sociale factoren een rol spelen. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met problemen omgaan, kan een rol spelen. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering.

Voorbeelden van spanningsklachten

Lichamelijke klachten: algehele vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, nek-, rug- en hoofdpijn, rsi, buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen en slaapproblemen.

Psychische klachten:

prikkelbaarheid, piekeren, moeilijk kunnen concentreren, neerslachtigheid, vergeetachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid en overspannenheid, nervositeit, machteloosheid.

Sociale componenten:

conflicten, hoog ervaren werkdruk, verminderde prestaties, verminderde motivatie en ziekteverzuim.
Daarnaast bijvoorbeeld ook gedragssymptomen zoals overmatig eten en roken en tandenknarsen tijdens de slaap.

De behandeling

Wij geven u inzicht in de relatie tussen lichamelijke klachten en (mogelijke) psychosociale oorzaken. U ontdekt en leert mogelijkheden om uw gezondheid positief te beïnvloeden. De therapeut leert u signalen van uw lichaam te voelen en te leren luisteren naar uw lichaam. Het leren omgaan met stressfactoren, het benutten van energiegevers (vriendschappen, relatie, sport en hobby bijvoorbeeld) en het leren ontspannen spelen hierbij een centrale rol.

naar boven

Oefentherapie en ademhaling

U voelt zich benauwd in rust, bij inspanning of u bent beperkt in activiteiten in uw dagelijks leven. U heeft last van hoestbuien en/of slijmvorming. U merkt dat u angst heeft om te bewegen of voor benauwdheid.
U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar!
Longen

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en daarmee ook van het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals COPD en hyperventilatie, de ademhaling minder goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door een ontregelde ademhaling als gevolg van bijvoorbeeld (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden.

Duurt zo’n situatie te lang, dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal in uw dagelijks leven kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.

Voor wie?

Oefentherapie bij longaandoeningen en ademhalingklachten is voor iedereen bedoeld die problemen ondervindt aan de ademhaling binnen zijn of haar dagelijks leven. Hierbij kunt u denken aan:

  • COPD (chronische bronchitis en longemfyseem)
  • Astma
  • Cystic Fibrosis
  • Bronchiëctasiën
  • Sarcoïdose
  • Longfibrose
  • Bronchiolitis
  • Alpha- 1 antitrypsine deficiëntie
  • Asbestose

Maar ook klachten die ontstaan zijn door verstoring van de ademhaling als

  • Hyperventilatie
  • Vermoeidheidsklachten
  • Overige klachten die gerelateerd zijn aan de ademhaling zoals duizeligheid, (spierspannings-) hoofdpijn, nek- en schouderklachten

De behandeling

De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen en relatie tot, in dit geval, ademhalingsklachten. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de problemen rondom de ademhaling.

naar boven

Chronische pijn

U ervaart pijn. Als deze pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijkse functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich wellicht af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven lijkt over te nemen?

Het Landelijk Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat u zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan. En weer grip krijgt op uw eigen leven. Marcella Sjollema is aangesloten bij dit netwerk.

Wat is chronische pijn en wat zijn de gevolgen ervan?

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven.

U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn of schade, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. Bij chronische pijn kunt u denken aan langdurige rug- of schouderklachten maar ook aan bijvoorbeeld artrose, reuma, whiplash en fibromyalgie. Ook prikkelbare darm syndroom (PDS) en chronisch vermoeidheid syndroom(CVS) komen in aanmerking voor deze behandel wijze.

De behandeling van chronische pijn

Gestart wordt met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Welke (instandhoudende) factoren spelen een rol? Hoe tevreden bent u met hoe u omgaat met de pijn? Ons uitgangspunt is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven en activiteiten niveau verbetert. Dat de pijn niet meer leidend is in het leven, maar een onderdeel ervan.

Tijdens de behandeling zijn wij uw coach in dit proces. Ook de acceptatie van de pijn en de situatie is een essentieel aandachtspunt. Pijn doet iets met een mens, het heeft invloed op uw leven. Door acceptatie van de pijn ontstaat er ruimte voor verandering, voor de bereidheid om zich ondanks de pijn te richten op de wensen en behoeften, of het handelen zinvol aan te passen aan de lichaamssignalen. Deze lichaamssignalen leert u bewust worden en herkennen.

Door middel van bewegen, afleiding, verandering van gedachten,informatie over pijn dmv pijn verklaringsmodellen en ontspanning brengen we het pijnsysteem tot rust leert u leven naar waardevolle doelen.

Samen met ons gaat u met uw eigen doelen aan de slag. Dat betekent zorg op maat. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’ of een uur kunnen wandelen. In plaats van dat u te horen krijgt wat u moet doen, is het de bedoeling dat u zelf meedenkt.

Wij brengen onze deskundigheid in. We kijken hoe het dagelijks functioneren verbeterd kan worden. Chronische pijn beïnvloedt immers het dagelijkse bewegen. Naast houdings- en bewegingsadviezen kijken we naar bijvoorbeeld de verhouding tussen rust en activiteit en werken we aan stapsgewijs aan het uit breiden van uw activiteiten.

Over het netwerk chronische pijn

Het Netwerk Chronische Pijn bestaat uit oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met chronische pijn. Alle oefentherapeuten volgen een eenduidige behandelwijze, vastgelegd in het Chronisch Pijn Protocol. Dit protocol is in eerste instantie samen met revalidatieartsen ontwikkeld en wordt jaarlijks op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten bijgesteld en aangescherpt.
Het Netwerk Chronische Pijn is landelijk gedekt en werkt samen met meerdere verwijzers: revalidatieartsen, reumatologen, anesthesiologen, psychologen en huisartsen. Wij onderhouden op regionaal contact met deze verwijzers en zorgen dat de behandeling snel kan starten.
De samenwerking en eenduidige behandelwijze van het Netwerk Chronische Pijn is uniek binnen de 1e lijnszorg in Nederland.

De oefentherapeuten die werken met het protocol zijn intensief geschoold in de behandeling en begeleiding van chronisch pijnpatiënten. Daarmee biedt het protocol kwalitatief hoogwaardige zorg voor chronische pijnpatiënten.

Bekijk het filmpje van het netwerk chronische pijn:

naar boven

Bekkenbodemproblemen

Bekkenproblemen kunnen onderstaande klachten geven:

   • Ongewild verlies van urine of ontlasting (incontinentie
   • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
   • veel te vaak plassen
   • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
   • verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen
   • pijn in de onderbuik of de geslachtsdelen
   • seksuele stoornissen zoals vaginisme, pijn bij het vrijen of erectiestoornissen
   • problemen voor of na operaties in de onderbuik
   • bekkenklachten of lage rugklachtenfoto springende vrouwen

Bekkenbodem en urine incontinentie

Ongewild urineverlies kan optreden bij hoesten en niezen en bij inspanning zoals tillen en sporten maar ook bij spanning en angst (“het in je broek doen”), bij het zien of horen van stromend water, bij lachen of bij sterke aandrang.

Bij urine incontinentie werken de blaas, de kringspier of de bekkenbodemspieren niet goed. Bij vrouwen kan dit o.a. het gevolg zijn van zwangerschap en bevalling, verzakking van de blaas of baarmoeder, veranderingen in de hormoonhuishouding na de overgang, neurologische aandoeningen, spanningen en (groot) gewichtsverlies.

Bij mannen kunnen o.a. een vergrote prostaat, een prostaatoperatie, spanningen of neurologische aandoeningen de oorzaak zijn.

De behandeling

   • U leert oefeningen en krijgt voorlichting en begeleiding om de functie van de bekkenbodem te verbeteren. Bij veel mensen kan hierdoor het urineverlies verminderen of verdwijnen.
   • U krijgt informatie over de werking van de blaas en bekkenbodemspieren in relatie tot uw klacht, oorzaken en gevolgen
   • U leert begrijpen hoe het komt dat u ongewild urine verliest
   • U leert hoe u uw bekkenbodemspieren bewust kunt aanspannen en ontspannen
   • U leert de bekkenbodem op de juiste manier te gebruiken bij dagelijkse houdingen, bewegingen en activiteiten tijdens bijvoorbeeld sport en werk
   • Herstel van de verminderde conditie van de bekkenbodem
   • Advies over onder andere houding en beweging, toiletgedrag, drinken en voeding
   • U leert zo nodig hoe u zich beter kunt ontspannen

naar boven

Kinderen met plasklachten en/of ontlastingsklachten

Urineverlies komt bij kinderen zeer veel voor. Van de 7 jarigen heeft 1 op de 15 kinderen last van urineverlies overdag en plast 1 op de 11 ’s nachts in bed. Verstoppingsklachten komt voor bij 20.000 tot 50.000 kinderen van die leeftijd.(van Leerdam)

Voor kinderen is het van groot belang om zindelijk te zijn. Urineverlies en verlies van ontlasting kan aanleiding geven tot gevoelens van schaamte, vermindering van zelfvertrouwen of van pestgedrag van anderen. De kinderen doen vaak alsof de klacht niet bestaat.

Toilethouding

Zindelijk worden is een ingewikkeld proces waar vaak weinig advies over gegeven wordt en dat meestal vanzelf gaat. Een klein kind op een volwassenentoilet zal voorover moeten gaan zitten en zal, om niet weg te zakken in de toiletpot, de toiletbril met de handen vast houden. In deze houding leert het kind een verkeerde manier van plassen aan en zou de ontlasting moeizaam kunnen verlopen.

Verstoring van het plassen en poepen

Als een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig ontlasting of urine in het ondergoed heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of problemen met plassen of poepen heeft, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen.

Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de juiste manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Soms voelen de kinderen de seintjes in de blaas niet goed aan. Vaak nemen de kinderen te weinig tijd om goed leeg te plassen of houden hun plas te lang op. Anderen plassen juist heel vaak en moeten ieder uur naar de wc. Omdat ze zo vaak naar de wc gaan komt er iedere keer maar een kleine plas. Hierdoor wordt de blaas kleiner.

Andere kinderen negeren het aandrangsgevoel voor ontlasting omdat ze geen zin hebben om naar de wc te gaan, of omdat ze niet op een andere wc willen zitten. Dit kan verstopping tot gevolg hebben, waardoor kinderen buikpijn kunnen krijgen of verlies van ontlasting. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, het verlies van ontlasting komt niet omdat het kind het niet op kan houden maar omdat hij het te lang ophoudt. Doordat de ontlasting te lang opgehouden wordt, blijft het te lang in de darmen zitten. Deze ontlasting wordt dan hard en sluit de darm onderaan af. Soms glijd dunne poep langs deze “olifantendrol” en komt dan ongemerkt in de onderbroek terecht. Ook wordt het moeilijker om deze harde ontlasting pijnloos kwijt te raken.

Dit alles kan leiden tot de volgende klachten;

   • broekplassen
   • heel vaak plassen
   • moeite om op tijd op het toilet te zijn
   • bedplassen
   • te lang ophouden van de plas
   • blaasontstekingen
   • obstipatie (verstopping)
   • buikpijn
   • broekpoepen of vegen in de onderbroek

Behandeling

Er vindt eerst een uitgebreid gesprek plaats en er zal gevraagd worden om vragenlijsten en plas- en poeplijsten in te vullen.
Het kind wordt op speelse wijze geleerd om te voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal samen met het kind gewerkt worden aan een goede bekkenbodemfunctie voordat er gewerkt kan worden aan het op tijd wakker worden (bijvoorbeeld mbv een plaswekker). De behandeling zal onder andere bestaan uit:

   • uitleg over de “plas- en poepfabriek”
   • leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren
   • oefenen van toiletgedrag
   • adviezen over drinken en voeding

Herkent u bovenstaande problemen bij uw kind dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of kinderarts of met een gespecialiseerde therapeut zoals Marcella Sjollema. Voor eventuele vragen kunt u altijd terecht, bel of mail zodat ik u kan helpen met uw vragen.

Er is iets te doen aan de klachten van uw kind!

Uit onderzoek is gebleken dat 68% van de kinderen helemaal van hun klachten afkomt en bij 12% verbeteren de klachten aanmerkelijk.

Slaapoefentherapie bij slaappproblemen

2173895268_592a6a7abb_b

naar boven
Oh hoe frustrerend is het als je niet kunt slapen!

Slapen is essentieel voor onze gezondheid. Het is nodig voor herstel, groei en geeft weer nieuwe energie voor de dag.  Veel mensen leiden aan slapeloosheid. Slaapproblemen kunnen chronisch worden. Dan kom je al gauw in een vicieuze cirkel. Je gaat je zorgen maken over het niet slapen en dit zorgt voor (meer) spanning.  Slaap is sterk te beïnvloeden door gewenning. Dit heet conditionering. Zonder hulp is dat maar moeilijk te doorbreken.

WANNEER HEB JE EEN SLAAPPROBLEEM?

   • Als je moeite hebt met inslapen
   • slecht doorslaapt
   • ’s morgens te vroeg wakker wordt

Dit kan onder andere deze gevolgen hebben voor je stemming, prestaties en gezondheid:

   • Vermoeidheid overdag8130342513_aa7649ff3c_z
   • Prikkelbaarheid, kort lontje
   • Angst, overspanning
   • Symptomen van depressie
   • Gebrek aan concentratie en coördinatie, vergeetachtigheid
   • Langere reactietijd
   • Meer fouten maken, slechter presteren
   • Hart- en vaatziekten (bv hoge bloeddruk)
   • Overgewicht (obesitas) en suikerziekte (diabetes)
   • Je hebt een slaapprobleem als je merkbaar lijdt aan het tekort aan slaap. Dus duidelijke kenmerken van moeheid die het dagelijks functioneren ondermijnen.

Hoe werkt slaapoefentherapie?

Een slaapprobleem is een 24 uurs probleem. Hoe je de dag doorbrengt, heeft invloed op je nacht.  Uiteraard heeft (de kwaliteit van) je slaap invloed op je functioneren. Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt en dit bepaalt je gedrag. Via cognitieve gedragstherapie (CTG) technieken kun je leren daar meer inzicht in te krijgen en invloed op uit te oefenen. CTG helpt gedachten weer functioneel, waar en/of nuttig te maken. Hoe nuttig is bijvoorbeeld de gedachte “ik moet echt slapen want morgen moet ik vroeg op en de hele dag werken”. Je krijgt opdrachten waarmee je kunt experimenteren zodat je kunt ervaren wat voor jou werkt. Je krijgt tips en adviezen. Wat zijn feiten, wat zijn fabels? Wat is goede slaap-hygiëne? Daarnaast ontspanningsoefeningen om te ontspannen en makkelijker in te slapen. Een slaapmatras en een deken liggen voor je klaar! Het invullen van vragenlijsten en een slaapdagboek kunnen helpen inzicht te krijgen in je slaappatroon, je gewoontes en gedachten (rondom het slapen).
Na een uitgebreide intake maken we een op maat gesneden behandelplan op.
Slaapoefentherapie is gebaseerd op de laatste evidence based inzichten. Dit betekent dat de nieuwste wetenschappelijke inzichten worden toegepast tijdens de behandeling. Het  blijkt dat een gedragsmatige aanpak bij slaapproblemen zeer succesvol is.

Kortom stap voor stap zorgen dat jij weer beter slaapt en met energie aan de dag begint!

   • 24 uurs intake6359992745_354ce84b33_b
   • Beïnvloeden slaapgewoontes
   • Adviezen en tips afgestemd op jouw behoeften
   • Ontspanningstechnieken
   • Cognitieve gedragstherapie

Voor wie?

Als jij gemotiveerd bent om je slaap te verbeteren. Het zal tijd, oefening en aandacht vragen!

Meer info
Kijk voor meer informatie op de site van de slaapoefentherapeuten (Mensendieck en Cesar); www.slaapoefentherapie.nl.

naar boven

Artrose

Wat is artrose: artrose netw logo
Het achteruit gaan (degeneratie) van één of meer gewrichten, niet berustend op een ontsteking. Gekenmerkt door misvorming van het gewrichtsbot, abnormale botwoekering en verminderen van omvang van het  gewrichtskraakbeen. Soms gevolgd door secundaire ontsteking van het omringende weefsel.

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden zelf gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en u krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Door minder te bewegen gaat de conditie van het kraakbeen steeds verder achteruit, worden spieren zwakker, en is er minder doorbloeding rondom het gewricht.

Vóórkomen en ontstaan van artrose:
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. Artrose komt erg vaak voor. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan: Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.
Symptomen van artrose:
Het meest opvallende is pijn bij bewegen, vooral als je begint te bewegen (startpijn). Het gewricht voelt stijf aan, vooral na enige tijd rust (liggen, zitten). Het gewricht kan niet meer volledig bewegen, en soms hoor je een krakend of knisperend geluid (als een tak die knapt).
Er kunnen ook kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan (artritis) doordat kraakbeendeeltjes in het gewricht komen of door de kraakbeenveranderingen. Het gewricht wordt dan warm en gezwollen, maar dit duidt niet op reuma. Er komen namelijk geen reumafactoren in het bloed voor. Bloedonderzoek geeft dan ook geen afwijkend beeld.

Adviezen bij artrose:
Blijf actief, vermijd onder- of overbelasting. Kies voor bewegingsvormen met veelzijdige bewegingen, vermijd onverwachte bewegingen of sporten met springen. Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past. Variatie in bewegen voorkomt verveling. Zorg voor gedoseerd belasten in huis: let op bij traplopen, hurken en knielen. Als het gewricht ontstoken is kan koelen met ijs of een coldpack verlichting geven. Warmte is vaak prettig bij startstijfheid, het gewricht kan dan makkelijker in beweging komen en is minder pijnlijk. Pas echter geen warmte toe als het gewricht ontstoken is. Verander regelmatig van houding, buig en strek de gewrichten tussendoor een aantal keren extra.

Behandeling bij artrose:
Marcella is aangesloten bij het artrose netwerk welke werkt met een protocol. Het artrose netwerk heeft een website waar zowel de therapeut als de patiënt op kan inloggen. Ook na afloop van de behandeling kan de patiënt daar gebruik van blijven maken. Indien u geen computer heeft, krijgt u de oefeningen mee op papier.

Het doel van de behandeling is om uw bewegingsbeperkingen zoveel mogelijk te verminderen.

Recente onderzoeken tonen aan dat actief oefenen, en dan met name in de vorm van ADL activiteiten (algemeen dagelijks leven), het meest bijdragen tot gezond functioneren, het welbevinden, vermindering van klachten en het bereiken van zelf gestelde doelen. We gaan dus functioneel oefenen. Dit blijkt uit onderzoek beter te werken dan wanneer men alleen spierversterkende oefeningen doet. Ook op langere termijn! Er zijn geen apparaten nodig voor de uitvoering, zodat geen therapieafhankelijkheid ontstaat ten opzichte van de therapeut en u thuis alle oefeningen uit kunt voeren.

Hoe doen we dat?
Het dagelijks functioneren en bewegen staat centraal
Het niveau van de oefeningen wordt opgebouwd van licht naar zwaar zodat  uw mogelijkheden verbeteren
Er zijn oefeningen voor bijvoorbeeld de enkels, de knieën, de heupen, de rug, nek, handen en schouders.
De zorg is vraag/patiënt gericht; u kiest zelf 3 zaken uit die u het meest hinderen en daar gaan we mee aan de slag.

Kijk eventueel voor meer informatie op www.artrose-netwerk.nl

naar boven

Sportmassage

Kun je mijn spieren ook los maken? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Massage kan zeker ondersteunend werken om onder andere de spieren te ontspannen, “spierknopen” eruit te halen en de doorbloeding te verbeteren. Na een massage kan een patiënt vaak weer makkelijker bewegen. De oefeningen lukken dan ook beter. Een combinatie van houdingsverbetering, gezondheidsbevorderend gedrag zoals voldoende beweging en afwisseling in houding en beweging, oefeningen en massage werkt prima.

Een massage los boeken kan ook. Dit kan bij mij of mijn jonge (mannelijke) collega Tamar van Tiel, tevens personal trainer en student fysiotherapie.

Het tarief is 25 euro per half uur.

logo-kp
logo kinderoefentherapie
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp