Naar de inhoud

Vaak aandrang om te plassen

Heb jij vaak aandrang om te plassen? Een heel vervelend probleem dat zowel mannen als vrouwen kunnen ervaren. Het kan samen gaan met kleine plasjes, het niet goed op gang komen van de straal, een slappe straal, geen leeg gevoel na het plassen en nadruppelen.

Mannen denken al gauw dat ze een probleem van de prostaat hebben. Maar als je jong bent, is dit zeer onwaarschijnlijk. De klachten kunnen ook lijken op een blaasontsteking. Wat als dit niet aangetoond is? De oorzaak van frequente plasdrang kan komen doordat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn (overactief). Hoe dat zit leg ik uit in dit blog.

Spieren rond de buikholte

De blaas die in de buikholte ligt wordt omgeven door de bekkenbodemspieren aan de onderkant, de (dwarse) buikspieren aan de voorkant, de rugspieren aan de achterkant, en het middenrif (diafragma) aan de bovenkant. De bekkenbodemspieren  sluiten het bekken af en zorgen er onder andere voor dat je de plas en ontlasting kunt ophouden. Deze vier spiergroepen vormen je “corespieren”, ze werken samen en bepalen, ook met de meer oppervlakkig gelegen spieren, de druk in de buikholte (buikdruk).

Hoge spierspanning

Hoge spierspanning van deze spieren verhogen de druk in de buikholte, en dus de druk op de blaas. Deze druk kan voor aandrang zorgen, alsof de blaas vol is. Dus in plaats van dat de druk vanuit een (volle) blaas komt, komt de druk van buitenaf door te gespannen bekkenbodem- en buikspieren en zorgt dit voor frequente aandrang. Ook kunnen te gespannen bekkenbodemspieren zorgen voor obstructie/belemmering van de plasbuis en daardoor het niet goed op gang komen van de plas, de slappe straal en het niet goed leeg plassen.
Deze klachten komen bij mensen van alle leeftijden voor. Stress kan een rol spelen. Omdat stress zorgt voor verhoogde spierspanning. Soms zijn het mensen die veel en zwaar sporten. Sommigen hebben een gewoonte gemaakt van het steeds aanspannen van de core spieren. Soms is de aanleiding een doorgemaakte blaasontsteking(en), wat mede een gevoelige blaas kan veroorzaken. Het plasgedrag is op een gegeven moment helemaal verstoord, het wordt een vicieuze cirkel.

Oplossing

Je kunt door bewustwording, leren voelen en ontspannen, door training en gedragsverandering weer een gezonde,  betere spierbalans rondom het bekken en de lage rug krijgen. Je hebt het zelf in de hand.

Voorbeeld van een patiënt

Mijn patiënt Martin had al 10 jr plasklachten; vaak aandrang voor kleine plassen, hij moest wel elk uur plassen en per nacht wel twee keer zijn bed uit. Ook had hij last van een onderbroken, slappe straal, geen leeg gevoel en af en toe nadruppelen. Omdat hij niet wist dat hij zelf wat aan zijn klachten kon doen, was hij nooit naar zijn huisarts gegaan. Na enkele behandelingen was hij vrij van klachten en ontzettend blij.
Blijf niet, net als Martin, doorlopen met klachten van frequente aandrang maar zoek hulp bij een bekkenbodemspecialist! Contact

Kijk voor meer info op de website;Specialisaties

Marcella Sjollema, Master of Science, bekkenoefentherapeut met afgeronde Master Bekkenfysiotherapie.
Rozenstraat 13, Purmerend.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp