Naar de inhoud

Stijve nek/schouderspieren; 5 fijne oefeningen.

Hoe zou het zijn als je met 5 simpele oefeningen jouw stijve nek/schouderspieren weer soepeler zou kunnen maken? Oefeningen die je makkelijk even tussendoor kan doen en weinig tijd kosten. Op je werk of thuis. Gewoon staand.

Strakke nek/schouderspieren, stijve nek. Wie heeft daar nou nooit last van? Wat de oorzaak ook is, dynamische spierontspannende oefeningen kunnen erg goed helpen om de spieren weer losser, zachter, soepeler en meer ontspannen te maken. Hierdoor vermindert pijn. Ook helpen deze oefeningen om de doorbloeding weer te verbeteren.

Ik kreeg inspiratie voor dit blog vanwege een zeer enthousiaste patiënte die al jarenlang last had van haar schouders. Ze kon niet meer op haar zij of buik liggen, haar armen niet meer optillen tot naast haar oren. Schoonmaken lukte haar niet meer. Ze had aardig wat beperkingen. Het gaat inmiddels erg goed met haar. Zij heeft een aantal dingen veranderd en aangepast;

  • Zij heeft haar houding verbeterd.
  • Ze let op dat ze niet te veel achter elkaar doet (dat is echt haar valkuil).
  • Op haar werk staat ze regelmatig op om te bewegen.
  • Ze doet elke dag de oefeningen die ze van mij heeft gekregen. Ze begint haar dag er zelfs mee en doet ze voor ze gaat slapen.

Het grappige is dat ze bij aanvang geen heil in de behandeling en de oefeningen zag. Het goede resultaat heeft haar echt verrast. Ze heeft een kopie van haar oefenbriefje gemaakt voor een collega die ook pijnlijke nek/schouderspieren had. Diens reactie was; die oefeningen helpen echt! Ze gaat ook nog een kopie voor een andere collega maken.

Dit vind ik natuurlijk erg fijn om te horen! Hieronder vind je 5 oefeningen die jou ook wellicht kunnen helpen om spierspanning van je spieren en pijn in de nek/schouderregio te voorkomen of te verminderen.

Armzwaai 1

Ga rechtop staan, zorg dat je voldoende ruimte om je heen hebt. Zwaai dan zo losjes mogelijk met beide armen tot schouderhoogte. Doe het echt met zo min mogelijk inspanning zodat je de spieren zoveel mogelijk ontspant. Sta toe dat je ellebogen iets buigen als je naar voren op zwaait. Laat je armen echt vallen. Het is dus een vrij vlotte beweging. Als je een vertraging hebt, komt dit waarschijnlijk omdat je spanning op de arm- of schouderspieren houdt.Doe dit ongeveer een minuut, langer mag ook. Je kunt steeds iets hoger op zwaaien, eventueel tot naast je oren. Als dit niet prettig voelt, houd je het tot schouderhoogte. Laat de armen aan het einde van de oefening vanzelf uitzwaaien tot ze stil hangen. Wat is er nu anders? Voelen je schouders hoog of laag? Voelen je armen kort of lang? Als je schouders laag voelen en je armen lang, dan heb je uitstekend resultaat! Spieren verkorten namelijk als ze aanspannen dus als ze ontspannen, worden ze relatief langer. Daardoor hangen je schouders lager.

Schouderdraai

Draai kleine rondjes met je schouders naar achteren. Leg het accent op laag-achter. Je schouders zitten waarschijnlijk al teveel omhoog-naar voren. Dat wil je echt niet nog meer stimuleren want juist dan spannen die strakke spieren aan. Draai ook een aantal keer naar voren en eindig met naar achteren draaien zodat je laag-achter, in de goede houding, eindigt.

Schouders laten zakken

Trek je schouders omhoog en laat ze rustig helemaal zakken. Dus niet boem, laten vallen. Voel bewust dat je ze echt helemaal laat zakken en ontspant. Het lijkt misschien gek maar dit kan pijnlijk zijn, een trekkend gevoel geven. Dat betekent waarschijnlijk dat jouw spieren heel strak staan en wat meer tijd nodig hebben! Doe lekker eerst wat dynamische oefeningen zoals de hierboven beschreven 2 oefeningen en daarna deze. Dan gaat het vast al wat beter. Eventueel kan je de beweging combineren met de ademhaling. Adem uit wanneer je de schouders laat zakken. Voel erna hoe lang en ruim je nek is van je kruin naar de toppen van je schouders.

Zachtjes rekken

Doe deze oefeningen eventueel zittend, als je duizelig wordt. Doe eerst dynamische oefeningen voor je de gevoelige nekspieren gaat rekken. Door te rekken, vraag je de strakke, korte spieren te ontspannen en langer te worden. Laat je hoofd opzij zakken naar rechts. Houd dit 20-30 seconden aan, net als de hierna volgende bewegingen. Kijk dan naar je rechter oksel, de rek verplaatst wat meer naar opzij-achter. Ga dan met de kin naar de borst, je nek buigt nu recht naar voren. Dit kun je op meerdere plekken voelen trekken. In de nek zelf, in de rug tussen de schouderbladen en naar de schouders toe. Vervolgens kijk je naar de linker schouder. Buig tot slot je hoofd opzij naar links. Je hebt nu een half rondje gemaakt. Je hoeft niet aan je hoofd te trekken. Je hoofd zelf is al zwaar genoeg en geeft voldoende trekkracht.

Armzwaai 2

Ga wat breder staan dan normaal. Sta rechtop. Maak een draaibeweging met je lichaam. Vooral je bovenlichaam draait, je bekken kan ook een beetje mee draaien. Blijf recht naar voren kijken. Je armen zwieren nu om je heen. Als je de armen goed ontspant, flapperen ze tegen je lichaam aan. Omdat je hoofd naar voren blijft, draai je precies de plek los die heel vaak vast zit. Dit is de overgang van je borstwervelkolom naar de nekwervels. Ook je bovenrug maak je hiermee los en natuurlijk je nek/schouderspieren.

Dit is een kleine greep uit oefeningen die patiënten krijgen. Als je deze regelmatig doet, zou dat vast resultaat moeten geven. Tijdens een behandeling wordt natuurlijk gekeken naar welke zaken een rol spelen in het ontstaan en onderhouden van nek/schouderklachten. Spierontspannende oefeningen als deze zijn slechts een onderdeel van de behandeling.

Laat weten hoe deze oefeningen jou helpen!

Marcella Sjollema, Oefentherapeut Mensendieck. Bekkenoefentherapeut en slaapoefentherapeut. Lid netwerk chronische pijn en artrose netwerk.
Purmerend.

198 reacties

MARIJKE

IK GA HET PROBEREN !!

Marcella Sjollema

Succes marijke, laat weten hoe het gaat!

Melissa

Werkt niet, krijg alleen maar meer hoofdpijn, en al mijn botten kraken zodra ik een kleine beweging maak. Ik heb hier al 2 jaar last van elke dag. Elke dag weer stap ik uit bed met pijn in nek, schouders en rug.
4 keer in de week heb ik hele dagen hoofdpijn en kan ik alleen maar op bed liggen omdat ik gewoon moet huilen ( uit zichzelf) van de pijn.
Dokter zegt dat het normaal is, en daar kan ik het mee doen. Mijn werk lijdt eronder en ik kan er soms niet meer tegen.

Marcella Sjollema

Ik hoor dat je ernstige langdurige klachten hebt. Dan is er meer nodig dan alleen deze oefeningen! Ben je weleens bij een oefentherapeut (mensendieck of cesar)geweest die net als ik is aangesloten bij het netwerk chronische pijn? Je kunt er 1 opzoeken bij jou in de buurt op de website; http://www.netwerkchronischepijn.nl.

Miriam de Bruin

Hallo,
Wil graag weten hoeveel keer je de oefeningen doet per keer. Begrijp een paar keer per dag, maar hoeveel tijdens de oefening.

Marcella Sjollema

Hallo Miriam, de armzwaai oefeningen kun je bv een minuut lang doen. Het optrekken en laten zakken van de schouders 5x en rondjes draaien met de schouders 15x totaal. Houd die laatste lekker klein en eindig met naar achteren draaien! Succes!

Astrid Geurts

Top ga het zeker proberen!!!
Ben net weer de zoveelste keer stram en stijf wakker geworden.
Heb net de oefeningen gedaan en ik voel inderdaad hoe strak alles gespannen is.
Heb je ook oefeningen voor de onderrug en heupen?

Marcella Sjollema

hoi Astrid, wat goed dat je dat nu voelt, dan kun je er wat mee! Hoeveel oefeningen wil je voor je rug en heupen? Ik heb er genoeg! Goed idee voor een nieuw blog. Ik zal het onthouden en erover schrijven. Ik ga eerst een blog schrijven over feiten en fabels over slapen. Dit publiceer ik deze week (misschien heb je daar ook wat aan, omdat je al stram wakker wordt).

petra

Hoi
mijn zoon van 19 heeft hier ook last van in de schouder al een paar keer bij de osthiopaat geweest dan is het even goed maar het zit er zo weer nou vraag ik mij af zal acupuntuur hier ook aan kunnen bijdragen.
Gr petra een bezorgde moeder

Marcella Sjollema

hoi Petra, als oefentherapeut zou ik eerder adviseren om eens goed naar bijvoorbeeld je zoons houding te laten kijken. Als hij zich bewust wordt wat zijn klachten veroorzaakt, kan hij er zelf aan werken. De houding, maar ook gedrag en spanning zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op de spanning van de spieren. Acupunctuur is, net als osteopathie, een passieve behandelvorm. Het zou best kunnen helpen misschien maar als mensen niks aan hun eigen patroon aanpassen, heb je kans dat de klachten opnieuw terug komen.

martine

hoi marcella,
ik begreep de eerste armzwaai niet helemaal. zwaai je van voor naar achteren of van voor naar beneden? of naar de zijkanten?
groet van martine

Marcella Sjollema

hoi Martine, je zwaait je armen naar voren en laat ze gewoon vallen. Dus naar voren gaat actief, met de armen zo losjes mogelijk. De armen gaan vanzelf weer naar achteren/beneden doordat je ze laat vallen. Succes!

Jaap

Ik zou Melissa aanraden een bezoek aan een chiropractor te brengen . Ik heb daar goede ervaring mee. Daarna zijn jouw oefeningen nodig om de kwaal niet te laten terugkeren .

Marcella Sjollema

Hallo Jaap, Ik zie geen reactie van Melissa (?). Niet iedereen heeft baat bij een bezoek aan de chiropractor, daar zou ik heel voorzichtig mee zijn. Ik zou dat eerst laten beoordelen door de huisarts.

ans

Ik ga dit nu proberen
Sinds anderhalf jaar kamp ik met verkrampte spieren in de schoudersc en nek dat ook doortrekt naar mijn achterhoofd.
U hoort van mij
#ZEER GEMOTIVEERD

Marcella Sjollema

Hallo Ans, veel succes met de oefeningen! Ik vind het leuk om te horen hoe het gaat.

Marcella Sjollema

hoi Ans,’
dat is lang geleden, deze reactie. Je hebt wellicht al lang weer gereageerd!
sorry voor deze trage reactie, komt door alle spam,
groetjes,
Marcella

berrie mutsaers

Goed advies met simpele oefeningen waarvan ik meteen begrijp dat je spieren in nek en hals verlengen.
Ga zeker met 1 en 2 meteen aan de slag (opbouwen) om daarna de nu nog pijnlijke oefeningen 3 tot 5 te doen.
Heb al vaak oefeningen meegekregen maar die beklijven niet. Deze wel!

Marcella Sjollema

hoi, dat is fijn om te horen. Hopelijk gaat het dan snel weer beter! Laat het maar weten!

Joke Maller

Ik ga het proberen. Ik heb al jaren last van stijve nek en schouders, ik loop/zit zeg maar altijd met opgetrokken en gespannen schouders. Ik hoop het met jouw oefeningen losser te krijgen. Ik zal het zeker laten weten of het voor mij werkt. Thx alvast.

Marcella Sjollema

hallo Joke,
ik geloof zeker dat de oefeningen je zullen helpen. Belangrijk vooral ook om jouw gewoonte van het steeds optrekken van de schouders, te doorbreken! Anders gaat het erg lastig worden. Dan haalt het wel de scherpe kantjes eraf, maar komt de strakheid toch steeds terug, vanwege die gewoonte. Een beetje als dweilen met de kraan open. Ik zag trouwens nu pas je bericht, excuus daarvoor!
groeten en succes,
Marcella

Jessie

Hallo Marcella,

Ik ga deze oefeningen proberen.
Ik ben 20 jaar en heb al jaren last van rugpijn links bovenin de rug. Sinds een half jaar heb ik dagelijks pijn en last, dit is enorm vervelend want ik kan maar weinig doordat de pijn altijd aanwezig is en erger wordt in de dag. Wanneer ik even goede steun in mijn rug heb en ik doe mijn schouderbladen naar achter, knakt het een beetje open, maar het blijft erg vast en stijf. Heb jij enig idee wat het kan zijn of waar ik heen kan gaan met deze klachten? Ik ben hier veel te jong voor.. Groetjes, Jessie

Marcella Sjollema

hallo Jessie,
het is erg moeilijk om te bepalen waar je klachten door komen, daarvoor weet ik veel te weinig van je omstandigheden en ik kan je niet zien!Het kan te maken hebben met zoveel factoren zoals je houding, je leefstijl, beweeg je voldoende of zit je erg veel, het kan met stress te maken hebben, noem maar op. Wissel rust en activiteit goed af. Zorg voor ontspanning en afleiding, pieker niet teveel, dit heeft een negatieve invloed op pijn. Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar je zou er wellicht goed aan doen om een collega oefentherapeut te bezoeken die net als ik, aangesloten is bij het netwerk chronische pijn. Kijk op http://www.netwerkchronischepijn.nl en dan je een therapeut bij jou in de buurt zoeken.
succes, sorry voor mijn late bericht
Marcella

loes

ik probeer de oefeningen te doen, maar mijn hele schouder is zo pijnlijk dat dat niet lukt, het was er opeens, vanaf vorige week woensdag.

Marcella Sjollema

hallo Loes,
beetje laat, mijn reactie. Sorry! Ik hoop dat je klachten inmiddels weer verdwenen zijn! Wanneer je de bewegingen klein houdt en kort doet, gaat het meestal beter. Wissel rust en lichte activiteit in elk geval goed af.
succes,
Marcella

Sonja Jansen

Ik heb geen pijn klachten maar klikkende en krakende geluiden in mijn nek/hoofd met bewegen helpen deze oefeningen daar ook voor?

Marcella Sjollema

hoi Sonja,
mijn ervaring is dat patiënten die klagen over kraken, aangeven dat dit minder wordt als ze de oefeningen doen. Dus het is zeker het proberen waard!
Succes!
Marcella

Laura

Hi Marcella, na het slapen voor het eerst een stijve nek gekregen, denk ook door veel stress etc. Kan dit binnen 5 dagen over zijn?

Marcella Sjollema

hallo Laura,
dat kan zeker binnen 5 dagen over zijn, soms ook veel eerder. Eea hangt af van alle omstandigheden zoals hoe het nu met de stress is! Ik zie nu pas je reactie. Hoe is het gegaan?
groeten,
Marcella

Tiny van Weert

Ik ga dit zeket proberen hopelijk helpt het oefening baat kunst dat hoop ik teminsten ik moet er wel bij zeggen dat ik 82 jaar ben . is het dan ook nog los te krijgen???

Marcella Sjollema

hallo Tiny,
in mijn optiek ben je nooit te oud om te leren en om te oefenen! Ook oudere mensen reageren soms verrassend goed en snel op deze oefeningen! Laatst nog ene patiënt van mij, die was ook dik in de 70. Die kwam na 1 behandeling al super enthousiast terug dat hij zijn nek al veel verder kon draaien. Na 1 oefening al. Inmiddels hoop ik dat het u ook geholpen heeft. Sorry, ik zag uw reactie nu pas. Hoe gaat het nu?
groeten,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Tiny,
ik heb soms heel goede resultaten, en ook best snel, bij oudere mensen, dus ja!
groetjes,
Marcella

Monique

Na 1 keer oefenen is het al een stuk beter.
Ik had last van duizelingen en alles zat vast, na 1 dag gelijk minder duizelig.
Heel erg bedankt

Marcella Sjollema

hoi Monique,
wat fijn om te horen. Duizelingen kunnen inderdaad ook door strakke nekspieren komen. Goed dat je dit deelt, dat kan anderen ook weer op ideeën brengen! Graag gedaan hoor!
Groeten,
Marcella

Karin

Ik heb al vele jaren last van pijnlijke nek/schouder/rugspieren. Van alles al geprobeerd, deze oefeningen lijken me wel wat.
Kan het geen kwaad vanwege de vele spierknopen die ik heb?

Marcella Sjollema

Hallo Karin,
goede vraag hoor, nee het kan zeker geen kwaad! Je spierknopen zullen langzaam maar zeker verminderen juist. Doe het in het begin vooral vaak en kort. Liefst elk uur even bewegen/oefenen.
Succes!Laat me weten hoe het over enige tijd gaat!
Marcella

Marzena

Ik heb al een jaar last van behoorlijke nekpijn/ schouderpijn: hoofdpijn. Soms zelfs zo erg dat ik er echt heel misselijk van wordt. Op t moment beperkt het echt me dag en heb ik er qua stemming heel veel last van. En dan kan ik natuurlijk niet gebruiken met twee kinderen. Ik ga ook al een maar naar fysio therapie maar zonder resultaat.
na hoe lange tijd kan het mogelijk zijn om resultaat te behalen met deze oefeningen. En heb je misschien nog andere tips voor me die ik kan doen. Komt
Moment ben ik behoorlijk hopelijk. Het beperkt echt me dag. Elke dag weer
Groetjes

Marcella Sjollema

hoi Marzena,
het is bekend dat (ernstige) pijnklachten en zorgen om je pijn je stemming kunnen beïnvloeden. Helaas maakt dit het er niet beter op, integendeel juist. Je emoties en pijn worden in hetzelfde hersendeel verwerkt. Pijn wordt daardoor juist erger door een negatieve stemming, zoals hopeloosheid/moedeloosheid. Als oefenherapeut probeer ik juist te zorgen dat de persoon zelf de controle terug krijgt, dus een actieve therapie. Dat je inzicht krijgt in wat voor jou werkt en wat juist niet. De ontspannende oefeningen in dit blog kunnen jou zeker helpen, verwacht ik. Soms helpt het al na enkele dagen om te oefenen. Dat is heel wisselend omdat zoveel factoren van invloed zijn op pijn!
Succes,
Marcella

Elly

Beste marcella,

Ik heb al jaren in meer of mindere mate last van stijve nekspieren. Jouw oefeningen doe ik nu sinds twee maanden elke dag twee keer en het is geweldig! In het begin was het pijnlijk maar al na een week merkte ik dat het leek alsof mijn nek twee keer zo lang geworden was. Gewoon meer ruimte tussen je schouders en hoofd. Dus die oefeningen blijf ik doen. Dank je wel!
Ik heb nog een vraag. In een schouder heb ik af en toe een tintelend gevoel. Heb je een idee wat dat kan zijn?
Elly

Marcella Sjollema

hoi Ely,
wat fijn om te horen dat het zo goed werkt! Super! Het is moeilijk antwoord te geven op jouw vraag. In welke positie staat je schouder/arm als je dit tintelende gevoel hebt in de schouder? Maakt het uit, kun je de tintels provoceren?
Ik hoor het graag.
Marcella

Riet de

Ik heb al lange tijd last van pijn in mijn armen . Vooral rechts is vaak ondraaglijk , pijn is voelbaar tot in de handen.Ik slik dan ook de laatste maanden vaak een pijnstiller om nog te kunnen functioneren. Er zijn foto’s en een echo gemaakt maar deze laten geen beschadigingen zien. Vlg de arts moet ik oefeningen doen om de spieren sterker te maken . Is het zo dat je van een verkeerde houding uiteindelijk zoveel last kan hebben . Zouden de bovenstaande oefeningen voor mij kunnen helpen ?, Ipv weer naar de fysio te gaan wat tot nu toe geen resultaat heeft gegeven. Of soms voor een korte tijd.
Vriendelijke groeten van Riet de Jong

Marcella Sjollema

hallo Riet,

bij veel pijn, gaan spieren vaak verkrampen en dat is dan gelijk een in stand houdende factor. Ik denk zeker dat de oefeningen jou zouden kunnen helpen. Soms helpt het meteen heel goed, soms duurt dat een tijdje (dagen/weken). Begin maar rustig aan met bv 2-3x/dag te oefenen. Let op dat je de oefeningen ontspannen uitvoert. Ja, een verkeerde houding kan zeker leiden tot veel pijn. Je belast spieren, gewrichten, botten en pezen verkeerd wat tot spierdysbalans, vergoeiïngen en pijn kan leiden.
succes,
Marcella

Karina

Hallo Marcella,

Ik heb steeds een vaste bovenrug en stijve nekspieren. al bij fysio geweest ervoor. Heb de oefeningen vandaag twee keer gedaan. Met de schouderdraai voel en hoor ik het kraken en na de oefeningen heb ik eventjes wat hoofdpijn. De rekoefening bedoel je dan dat je je hoofd opzij draait naar rechts of laat je je hoofd voorzichtig vallen naar rechts? De pijn in de armen is dan eventjes minder.
Groetjes Karina

Marcella Sjollema

hoi Karina,
krakende geluiden komt vaak voor. Het zal vast minder worden als je de oefeningen vaker doet en je spieren steeds losser worden! Het kan in elk geval geen kwaad, het kraken. Omdat je nekspieren in verband staan met een peesplaat over je hoofd, kan het heel goed kloppen dat je even hoofdpijn hebt. De peesplaat wordt door de spieren strak om je hoofd getrokken. Daarom gaat nekpijn vaak gepaard met hoofdpijn, of komt hoofdpijn veelal uit de nek. Bij de rekoefening laat je inderdaad het hoofd naar opzij “vallen”. Dus je buigt het hoofd zijwaarts.
Succes!
Marcella

Milou

Hallo , ik heb al een geruime tijd last van een “trekkende” spier om het zo maar te noemen , in mijn nek ( aan de linkerkant tot onder mijn oor ) Het lijkt of er continu spanning op staat , dit trekt door naar mijn linker schouderblad. Ik heb deze oefeningen nu een paar keer gedaan , en merk dat ik dan “spierpijn” krijg ( vooral in mijn nek ) betekent dit dat het iets voor mij doet ? Ik voel in ieder geval ook dat het ietwat pijnlijk is als ik de schouderoefeningen doe , het lijkt zelfs of ik de spier die waarschijnlijk de boosdoener is in mijn schouderblad hoor en voel “knakken”

Ik blijf de oefeningen in ieder geval doen ! Hopen op resultaat.

Marcella Sjollema

hoi Milou,

ik denk dat je de goede conclusie trekt, er gebeurt iets! Mijn ervaring is, dat er wel vaker een spierpijnachtig gevoel optreed. Soms staan spieren zo strak, dat het heel moeilijk en zelfs pijnlijk is om ze te ontspannen (de schouders te laten zakken).Ook kunnen de oefeningen in eerste instantie pijnlijk zijn. Het zijn heel milde oefeningen, dus je weet dat het absoluut veilig is om ze te doen. Doe ze vaak en in het begin vrij kort, dat werkt vaak beter.
Succes!
Macella

danielle

zijn hier ook filmpjes van ? oefening 1 is met niet helemaal duidelijk?

Marcella Sjollema

hoi Danielle,

nee, nog niet. Ik ben het wel van plan, ik merk dat het niet altijd goed gaat! Ter verduidelijking; je zwaait beide armen tegelijk naar voren, tot ongeveer schouderhoogte. Dan laat je de armen vallen, hoe hoog ze naar achteren opzwaaien, maakt niet uit. Het gaat er vooral om, dat je de armen en schouders zoveel mogelijk ontspant. Het is als het armen zwaaien tijdens het lopen, alleen dat gaat minder hoog en uiteraard alternerend (1 arm voor, 1 achter). Bij deze oefening gaan de armen tegelijk naar voren.
Succes!
Marcella

Paul

Leuke site!

Marcella Sjollema

hoi Paul,
dankjewel! Eventuele tips? Het kan altijd nog beter natuurlijk!
groet,
Marcella

Thea

Ik heb een zijwaartse aanrijding gehad in 2001.
Whiplash. Al zoveel geprobeerd in de afgelopen jaren,
Fysio, Rughuis, alternatieve behandelingen, manuele behandelingen,chiropractiker.
Zullen deze oefeningen een bijdrage kunnen leveren aan een beter bestaan.

Marcella Sjollema

Hoi Thea,
deze oefeningen zouden daar zeker een bijdrage aan kunnen leveren. Uiteraard zijn bij een whiplash ook veel andere zaken belangrijk. Je klachten bestaan al erg lang, dan is het moeilijk om uit bepaalde vicieuze cirkels te komen. Veranderingen roepen vaak weerstand op dus ik zou adviseren om met kleine stapjes te oefenen en steeds meer te doen. De pijn niet provoceren. Je brein kan op veranderingen reageren als zijnde een “gevaar boodschap” met pijn als gevolg terwijl je wel weet dat dit geen “gevaarlijke”oefeningen zijn. In tegendeel juist! Ik ben heel benieuwd at het je gaat opleveren, laat het me weten! Succes,
Marcella

Pat

Hoi,

Kan het gevolg van de vaste spieren in nek en schouders ook zijn dat je tijdens de slaap tintelingen in de handen krijgt ? Ik heb daar veel last van, en heb gelezen dat het komt omdat je op je hand slaapt, maar bij mij is het juist altijd de hand die boven ligt die begint te tintelen snachts. Heb het idee dat het komt doordat mijn bovenste schouder verkeerd ligt als ik op mijn zij lig.

Mijn HA hier (woon in het buitenland) heeft me ooit verteld dat schouders en nek vastzitten. Maar hier wordt meteen gesmeten met allerlei medicijnen ipv een manier om van de vaste nek/schouders af te komen zonder medicijnen….

Bedankt voor deze blog !!

Marcella Sjollema

hoi Pat,
het zou best kunnen dat de stijve nek/schouderspieren een oorzaak zijn, en/of een verkeerde stand waardoor afknelling in de nacht. Heb je alleen in de nacht hier last van? Het zou nl ook een carpaal tunnel syndroom kunnen zijn, dat zijn tintelingen in de hand die mn in de nacht opspelen. Schouders, nek en armen staan natuurlijk in verbinding met elkaar dus wij als oefentherapeuten bekijken het geheel. Het matras, kussen en hoe je ligt zijn sowieso van invloed maar ook de houding en belasting overdag. Je kunt daar veel zelf aan doen, dus ik ben het helemaal met je eens om terughoudend te zijn met medicijnen! Ik hoop dat de oefeningen soelaas bieden! Succes!
Marcella

Jelly

Ik heb al anderhalf jaar last van mijn schouder en bovenarm. Het bleek een slijmbeurs ontsteking te zijn, die behandeld is met een injectie. Ook zit er een scheurtje in de pees. Nu ben ik al maanden lang aan het oefenen om de spieren te versterken.Eerst onder begeleiding van de fysiotherapeut en nu zelf thuis. Maar helaas nog weinig resultaat. Mijn vraag is wat ik verder nog zou kunnen doen.

Marcella Sjollema

Hoi Jelly,
een pees blessure kan helaas lang duren. Dit komt omdat de doorbloeding van een pees nu eenmaal niet zo geweldig is. Bot bijvoorbeeld is veel beter doorbloed. Probeer dus zoveel mogelijk je doorbloeding te stimuleren. Pas op met langdurige, statische houdingen. Beweeg zoveel mogelijk, gewoon kleine, milde bewegingen. Staar je niet blind op alleen maar spierversterking! Het gaat erom hoe jij je lichaam gebruikt! Hoe is jouw houding? Daar kun je heel veel winst behalen! Rechte rug en schouders laag/naar achteren. Met zo min mogelijk spierspanning natuurlijk. Het moet wel efficiënt blijven. Een oefentherapeut kijkt en behandelt anders dan een fysiotherapeut, meer naar het geheel. Daar zou je eens naar toe kunnen gaan.
Succes en groeten,
Marcella Sjollema

Mari

Beste Marcella,

Zijn deze oefeningen ook geschikt als warming-up voor het volleyballen? Laatste training veel aanvaltechniek geoefend en in mn rechter bovenarm doet het pijn als ik op die zij lig of iets van bv een hoge plank wil pakken. Ik had dit vorig jaar ook. Toen bleek de pijn uit m’n schouder te komen (fysio heeft paar weken gemasseerd en toen ging het weer beter).
Bij voorbaat dank voor je reactie.

Marcella Sjollema

Hoi Mari,
goede vraag. Je kunt deze oefeningen zeker als warming up gebruiken. Met volleybal zet je best veel kracht op je schouders, armen en de hele nek/bovenrug regio. Die gebieden hangen allemaal samen. Let ook goed op je houding; rug recht en je schouders laag/naar achteren. Wanneer de schouders in een goede stand staan, heb je een effectieve spierwerking rondom het schoudergewricht. Wanneer ze naar voren hangen, geven je spieren misschien wel veel kracht maar de output/geleverde kracht is veel kleiner. Dit kan snel tot overbelasting en pijn leiden. Massage kan helpen maar doet niets aan de oorzaak!
succes en groeten,
Marcella Sjollema

Lin

Hallo Marcella,

Bedankt voor je oefeningen. Ik ga er zeker mee aan de slag.
Al jaren heb ik last van mijn nek, hoofd en armen. Als ik een dag heb gewerkt zit ik helemaal strak in mijn spieren. Ik kijk veel schriften na en buig veel over tafeltjes.
Ik kan voelen dat het bloed wegtrekt en dat ik wit word. Tijdens lange busreizen ben ik ook vaak de pineut. Ik heb een lange nek en dat vind ik heel lastig.
Wat fijn dat ik nu aan de slag kan met wat jij met ons deelt!

Marcella Sjollema

Hallo Lin,
Wat fijn dat je dit laat weten! Ik hoop dat je er veel baar bij hebt. Nog een tip; bij het nakijken zou je een schuin werkvlak kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door een multomap eronder te doen. Dan haal je het werk naar je toe en hoef jij minder ver naar voren te buigen.
Succes en groeten,
Marcella Sjollema

Anoniem

Heb al zo’n 1,5 jaar last van veel nek- en schouderpijn en hierdoor ook hoofdpijn door te strakke spieren. Na hoeveel weken zou ik verschil moeten merken na het doen van deze oefeningen?
En is het raadzaam om naar de sportschool te gaan en daar krachtoefeningen te doen (waardoor spieren mogelijk ook meer ontspannen op den duur)?

Marcella Sjollema

hallo,
het hangt een beetje af hoe strak je spieren zijn, hoe vaak je de oefeningen doet en wat je verder in je dagelijks leven doet. Soms helpen de oefeningen al enkele dagen! Blijf de oefeningen regelmatig, dwz elke dag doen, let op het ontspannen houden van je schouders en op je houding!
succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi,
sommige mensen merken meteen na het oefenen al verschil, sommigen na enkele dagen. Het hangt ook af van allerlei andere factoren natuurlijk, van je omstandigheden. Ik zou naar de sportschool gaan als je dat LEUK vindt. Doe dan niet alleen krachtoefeningen maar ook cardio, juist dat helpt heel goed bij (langdurige) spierklachten blijkt uit wetenschappelijk onderzoek ook.
succes en excuus voor mijn late reactie, komt door alle spam.
groetjes,
Marcella

Meike

Heel erg bedankt voor deze oefeningen! Ik ben 15 jaar, sport veel en heb soms spierpijn-achtige pijn in mijn schouderbladen en nek, een soort trekkerig gevoel omdat ze eigenlijk altijd aangespannen zijn. Ik deed deze oefening en het voelt naar en super fijn tegelijk… Ik vind het heel fijn, mijn schouders zijn nu losser en deze oefeningen ga ik zeker vaker doen!

Marcella Sjollema

hoi Meike,
dat is fijn om te horen. Een beetje ontspanning voor je spieren als tegenhanger van fanatiek sporten kan lekker zijn inderdaad!
bedankt voor je reactie,
groeten,
Marcella

Els Mannessen-Kappert

Heb een spierziekte Myasthenia Gravis, maar dit geeft deze klachten niet, wel heb ik al jaren stijve-/vastzittende spieren in mijn nek/schouder. Wat dan ook opvalt is dat ik “grof zand geluid” hoor/”voel”. Met lichte pijnklachten in mijn hoofd.

Marcella Sjollema

Hallo Els,
dat zand geluid komt bekend voor. Sommige mensen omschrijven het als grind geluid. Je oren zitten ook erg dicht bij de nek! Het is een normaal verschijnsel. Wanneer de spieren losser worden, en er minder druk is op de nekwervels, neemt het “gekraak”vaak af. Probeer de oefeningen maar!
succes en groeten,
Marcella Sjollema

Anoniem

Beste Marcella,

Bedankt voor je reactie. De laatste tijd let ik erg goed op mijn houding. Oefeningen blijf ik ook zeker doen. Heb alleen het gevoel dat de pijn de laatste dagen wel erger is geworden. Wellicht dat dit te maken heeft met de spierknopen (en het feit dat deze spieren dus al geruime tijd strak staan) en dat het dus naar verloop van tijd pas wat af zal nemen? Zou dit kunnen? Alvast bedankt voor je reactie.

Marcella Sjollema

hoi,
dat zou zeker kunnen. Gespannen spieren kunnen eerst extra pijnlijk zijn. Maar houd vol, want je weet dat dit goed voor je is. Het zijn zulke milde oefeningen dat het geen kwaad kan. Rustig volhouden!
Sorry voor de late reactie, komt door alle spam,
groetjes en succes,
Marcella

Jolanda

Ik heb ook al jaren last van nek schouder en bovenregionale. Tussewervelschijven slecht. Ooit schouder uit de kom o k gehad. Regelmatig fisio. Nu hoofdkussen van teneur vlinderzomer van de fisio. Uitstekend opstaan s,morgens maar klachten komen wel snel door zwaar werk wel weer bovenwater.

Marcella Sjollema

hoi Jolanda,
je houding is erg belangrijk, zeker ook bij zwaar werk. Is daar wel eens naar gekeken?
groeten,
Marcella

Mieke

Hoi Marcella,

Sinds 2 dagen ben ik je oefeningen aan het doen. Ik weet niet of het geschikt is voor mij. Ik heb fibromyalgie en 3 tussenwervels versleten in mijn nek. Daarnaast zit ik altijd met opgetrokken schouders achter de laptop te werken.
Al 30 jaar loop ik naar de fysiotherapeut om mijn nek los te laten maken. Regelmatig word ik ook gekraakt. De laatste tijd krijg ik meer pijn door het los maken, zo erg zelfs dat ik niet weet hoe ik mijn hoofd moet houden, moet gaan zitten of liggen.

De laatste oefening begrijp ik niet. Is het de bedoeling dat je je lichaam draait vanaf de heupen, of draai je je voeten, dat het lichaam als het ware naar rechts of links komt te staan. Draai je nu hierbij je nek om naar voren te kijken en maak je dan dezelfde armzwaai als de eerst beschrevene?

Door de eerste 3 oefeningen krijg ik hele prikkelende en kloppende armen, ik voel zelfs de hartslag daarin. Is dit normaal?

Ik zie graag je reactie tegemoet.

Groetjes Mieke

Marcella Sjollema

Hoi Mieke,
eerst de laatste oefening: de voeten staan en blijven recht naar voren wijzen, je bekken die draait van links naar rechts en je bovenlichaam ook. Door deze beweging van je bovenlichaam gaan je armen vanzelf, als je ze ontspant, om je lichaam heen zwaaien. Wanneer je naar links draait, zwaait je linker arm dus naar achteren en je rechter arm voor je buik/bost langs ook naar links. Je hoofd/nek houd je recht naar voren.
De oefeningen zijn zo mild dat iedereen ze kan doen. Ook als je fibromyalgie en/of versleten nekwervels hebt. Doe het rustig aan en oefen niet te lang achter elkaar. Liever kort en vaak! Die prikkelende en kloppende armen zouden kunnen komen omdat je de circulatie stimuleert. Dit gebeurt wel vaker.
Probeer je spieren en gewrichten ondanks pijn toch zo soepel, sterk en stabiel mogelijk te houden. Laat vooral je schouders steeds weer zakken zodra je merkt dat je ze optrekt!Anders blijf je aan de gang bij de therapeut!
Succes hoor!
Marcella

Debby

Beste Marcella,

Ik heb last van een draainek naar rechts, zouden deze oefeningen moeten helpen?
Of heb je misschien nog een andere oefening?

Alvast bedankt!

Groetjes Debby

Marcella Sjollema

hoi Debby,
wat bedoel je precies met een draainek? Beschrijf het eens precies, dan kan ik beter bedenken wat goed voor jou zou zijn.
Ik hoor het graag,
groeten,
Marcella Sjollema

Natasja

Ik heb elke dag pijn aan schouderspieren. Ben naar de huisarts geweest voor een onderzoek. Alles is gewoon positief volgens hen was het een angstoornis en een van de symptomen hoorde daarbij. Maar ik heb niet elke dag last van spanningen en angst dus snap het niet. Ik ben bang dat het een spierziekte is. Het beinvloed me leven neem elke dag paracetimol en pijnstiller voor die pijn van me schouders uitstraling naar de arm maakt mij angstig en vermoeiend ben zelfs gestopt met school help

Marcella Sjollema

hoi Natasja,
je kunt hevige pijn hebben zonder dat er “schade” is, met name als pijnklachten lang bestaan. Door pijn, angst en zorgen, wordt automatisch je spierspanning hoger, wat dan weer een in stand houdende factor is. Dat kan een chronisch beeld van je klachten veroorzaken, zonder dat er per definitie elke dag sprake van spanning hoeft te zijn. De basisspanning kan inmiddels zo hoog zijn. Tips; probeer zo min mogelijk te piekeren (over je klachten), zoek afleiding, doe zoveel mogelijk de dingen die je wil doen (zoals school) en ga bewegen want het is wetenschappelijk bewezen dat dit pijn dempend werkt! Daarnaast zou ik je adviseren een oefentherapeut Mensendieck of Cesar op te zoeken die aangesloten is bij het netwerk chronisch pijn.
Succes,
Marcella

Natasja

Schouderspieren vlak naast de borst zeurende pijn dat uren aanhoud en gekrak soms links en rechts. Wat moet k doen??

Marcella Sjollema

Hoi Natasja,
je kunt sowieso deze oefeningen doen en daarnaast; ga eens na wat jouw klachten lijkt te veroorzaken. Het kan houdingsgerelateerd zijn, een relatie met stress hebben, een slecht bed, andere veranderde omstandigheden, een combinatie van factoren……..
Succes en groeten,
Marcella

Miriam

Deze oefeningen komen als geroepen. Ongeveer 9 dagen geleden werd ik wakker met een stijve nek… volgens mij een combinatie slecht matras, slecht kussen, kantoorbaan, kantoorstress – waardoor het dus ook niet zo snel over is als ik gewend ben. Ik functioneer prima maar alles doet meer pijn. Gisteren in de bioscoop was ik me ook opeens bewust van hoeveel spanning er zat op mijn schouders. Soms heb je zo’n bewustwordingsmoment 🙂

Als het deze week nog aanhoud bel ik even naar de dokter, maar ondertussen ga ik naast de douches, hittepitten en tijgerbalsem aan de slag met deze oefeningen (ga het gewoon iedere ochtend + avond proberen – op de momenten dat mijn nek het meest + minst stijf voelt)

Marcella Sjollema

Hoi Miriam,
ik zeg; goed bezig! Het is vaak zoals je zegt, een combinatie van verschillende factoren. Wat goed dat je dit zelf ook door hebt. Dan kan je er tenminste wat aan doen! Fijn ook, zo’n bewustwordingsmoment. Ik zie het ook zo vaak bij patiënten, ineens valt het bekende kwartje! Ik hoop dat je snel verlost bent van je stijve nek, succes!
Marcella

Marja Sperling

Onvoorstelbaar. Voelde direct waar de pijnpunten zaten. Heel erg bedankt voor deze tips.

Marcella Sjollema

Hallo Marja,
ja wat fijn he dat het soms zo simpel is! Graag gedaan hoor!
groeten,
Marcella

Sjoukje

Ho Marcella,

Ben nu 2 weken bezig met deze oefeningen en wat een opluchting. Veel beter dan de oefeningen van mijn fysio. Ik gebruik sinds een tijdje ook ice power gel maar ook de ‘zwaaioefeningen’ van de armen geven mij pijnverlichting! Voel mijzelf dan wel net een aap, dus doe het als niemand kijkt;) Bedankt voor de tips!

Marcella Sjollema

Hoi Sjoukje,
haha, een aap? Dat heb ik nog nooit gehoord! Maar prima dat je het toch doet en wat fijn dat het zo goed helpt! Graag gedaan!
groeten,
Marcella

Debby

Hallo Marcella,

Als ik bijvoorbeeld een boek aan het lezen ben, dan draait mijn hoofd vanzelf naar rechts, ben al bij de fysio geweest, het is al iets minder, maar ik wil er helemaal vanaf, tijdens mijn werk achter de computer is dit ook heel vervelend.
Ben iedere dag jou oefeningen aan het doen,
Hoop dat je misschien nog een andere oefening weet?

Groetjes Debby

Alvast bedankt!

Groetjes Debby

Marcella Sjollema

Hoi Debby,
staat je bovenlichaam misschien scheef? Het kan zijn dat je een zogenaamde scoliose hebt, een zijwaartse kromming van je wervelkolom. Dat zou kunnen verklaren dat je hoofd ook scheef gaat/weg draait. Ik weet natuurlijk niet welke oefeningen je al gehad hebt van de fysiotherapeut, laat dat even weten, anders geef ik misschien oefeningen door die je al doet. De oefeningen beschreven in mijn blog, kunnen zeker ook helpen om de spanning te verminderen. groeten,
Marcella Sjollema

Mandy

Hoi Marcella

Ik heb zo alle reacties gelezen en veel herkenbare klachten. Ik ben er van overtuigd dat mijn houding en stres de spanning in mijn nek en schouders en rug veroorzaken. Ik ga deze oefeningen proberen. Ik verwacht vooruitgang. Mijn vraag is dan nog…..stres kun je niet altijd uit de weg, piekeren is moeilijk om niet te doen, maar door afleiding of andere gedachten kun je dit ook verminderen. Alleen HOE kom ik van mijn onbewuste gespannen houding af?? Hoe word ik hier meer bewust van?? Ik merk het met de simpelste dingen zoals eten….me schouders zitten nog net niet tegen mijn oren aan. Ik snap niet waarom dat gebeurd. Ik ga aan de slag met deze oefeningen. Kun je me ook een tips geven hoe ik me meer kan ontspannen gedurende de dag en dagelijkse bezigheden. Hoe ik bewuster wordt dat ik dat doe??

Alvast bedankt voor je reactie ( die ik met opgetrokken schouders schrijf 🙁

Marcella Sjollema

hoi Mandy,
zo te horen ben jij je de spanning wel bewust! Heel goed! Tussen signaleren en het veranderen zit wel een gat ja. Je hebt helemaal gelijk dat je zegt dat je spanning niet altijd uit de weg kan gaan. Je hebt nu eenmaal met bepaalde situaties te maken. De vraag is, hoe ga je ermee om? Bedenk wat voor jou goed werkt, wat er allemaal goed gaat! Ik kan wel adviezen geven, maar wat voor de één goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken, dus dat is best lastig. Een aantal keer pauzeren overdag helpt om je spanning te laten zakken. Anders loopt het gedurende de dag alleen maar op. Voel dan ook echt dat je dan ontspant, met aandacht. Ook voldoende slaap is heel belangrijk! Vermoeidheid leidt namelijk ook tot hogere spierspanning. Wat goed dat je met de oefeningen aan de slag gaat! Ik ben benieuwd naar het resultaat! Het gaat vast werken, want je lijkt er goed mee bezig! Laat het me weten! Succes en groeten,
Marcella Sjollema

Rudy

Hallo Marcella,

Fijne en goede oefeningen, schouders en nek komen er echt los van. Na het doen van de oefeningen voelt alles weer heerlijk ontspannen! Precies wat ik zocht.
Vraag: als ik de oefening ‘schouderdraai’ doe, dan hoor ik in mijn linkerschouder van alles knappen en knallen. In mijn rechterschouder heb ik dat niet. Nu heb ik vooral ook last van mijn linkerschouder. Wat is dat knappen/knallen? En kan het kwaad? Of doe ik dan de schouderdraai te ‘fors’?

Marcella Sjollema

Hoi Rudy,
over het algemeen kan dit kraken geen kwaad en is het kraken zelf ook niet pijnlijk. Ik begrijp dat je wel last hebt van je linker schouder maar niet tijdens de oefeningen, die zijn juist heel prettig. Je kan zelf eens uitproberen of het minder kraakt en het effect van de oefeningen even groot is, als je het wat rustiger doet. Maar het hoeft niet te komen van te heftig bewegen hoor. Het kan iets heel onschuldigs zijn als gas wat vrijkomt uit de gewrichtsvloeistof tijdens het bewegen. Grote kans overigens dat naarmate het meer los komt, het kraken steeds minder wordt. Dat is wat is nogal eens van mijn patiënten terug hoor! Fijn dat het zo goed helpt trouwens!
groeten,
Marcella

Debby

Hoi Marcella,

Mijn bovenlichaam is niet scheef, mijn.fysio heeft daar ook naar gekeken is niets mis mee,
Het zal wel komen van te lang achter een computer zitten per dag.
De oefeningen van.mijn fysio zijn ook hoofd naar rechts en links buigen naar schouders en naar de rechter en.linker schouder kijken en.even naar die houding laten, schouder optrekken en dan.opeens weer loslaten.

Ik blijf de oefeningen wel.allemaal doen, die van.de fysio en van.jou.

Maar als je er nog 1 weet hoor ik dit graag van.jou.

Nog bedankt.voor de feelgood film, gisteren.gekeken, kon iedereen die werk zoekt zo maar aan een.baan komen……..

Groetjes Debby

Mandy

Bedankt voor de tips. Meer pauze doet me inderdaad goed. Maar ik doe het nog niet vaak genoeg. Er wordt aan gewerkt. De oefeningen probeer ik dagelijks te doen……lukt niet altijd. Maar ondanks dat voel ik verbetering en merk ik dat mijn houding meer ontspannen is geworden. Ik ben er nog niet maar wel goed op weg.

Maickel de Ruijter

Beste Marcella,

wat een fijne, duidelijke en vooral heldere blog. Zelf heb ik, na een lelijke val, lange tijd last gehad van mijn nek. Tijdens de behandelingen bleek dat ik naast last van me nek ook last van een scoliose had. De scoliose was een bijproduct van scheefstand van mijn bekken (die weer voort kwam vanuit een ligt onderbeen verschil). Lang verhaal kort gemaakt: Ik heb bij Krullaards Perfect Reset mijn bekken en rug recht laten zetten, bij mijn reguliere fysio mijn nekspieren los laten masseren en de laatste stijfheid uit de spieren gekregen via jou blog! Super bedankt Marcella!

P.s. de rest van de blogs zijn ook super gaaf.

Marcella Sjollema

Hoi Maickel,
dat vind ik hartstikke fijn voor je! Zegt het voort, zou ik zeggen! Zo’n combinatie kan zeker heel goed werken. Als oefentherapeut vind ik het altijd belangrijk dat mensen ook leren wat ze zelf aan hun klachten kunnen doen! Dus niet (alleen) een passieve behandeling zoals massage/recht laten zetten maar ook; hoe kan je zelf zorgen dat het los (en sterk en stabiel) komt en blijft! Realiseer je wel dat een beenlengteverschil in principe altijd een scheefstand van het bekken en van de rug als gevolg heeft. Maar daar hoef je geen last van te hebben.
groeten,
Marcella

Bettina

Mag ik deze oefeningen doen bij versleten nekwervels (wervels 4 t/m 7)?

Marcella Sjollema

Hoi Bettina,
ja zeker mag je deze oefeningen doen. Ze zijn absoluut niet belastend. Bij slijtage is het belangrijk je gewrichten en spieren soepel en sterk te houden!
Succes en groeten,
Marcella

Denise

Hoi,

Ik heb op het gemak de reacties gelezen en ik sluit me aan bij de andere die veel klachten als herkenbaar ervaren. 😉
Nu heb ik misschien een hele brutale vraag, maar is het mogelijk om bij de oefeningen die beschreven worden plaatjes/ afbeeldingen te plaatsen. Ik denk dat het voor veel mensen dan nog duidelijker maakt. Mensen zijn over het algemeen toch fotografisch ingesteld?!

Ik wil eventueel wel bijdrage leveren om mee te zoeken naar afbeeldingen.

Groetjes Denise

Marcella Sjollema

hoi Denise,
momenteel ben ik bezig met een nieuw blog waarbij ik oefeningen beschrijf en daar komen inderdaad ook foto’s bij. Ik denk zeker dat je gelijk hebt als je zegt dat dit het geheel duidelijker maakt. Lief van je dat je mee wil zoeken naar afbeeldingen! Enige uniformiteit is wel mooi vind ik, dus ik vraag denk ik een model om die te fotograferen. Wanneer dit niet lukt, kunnen we altijd nog afbeeldingen zoeken (of jij wordt mijn model)! Bedankt ook voor de tip. Enne, helpen de oefeningen je al?
groeten,
Marcella

Janny de Witte

Hallo Marcella,

Bedankt voor de oefeningen, ik doe ze regelmatig.
Ik heb een vraag over de armzwaai 2. Draait het hoofd dan mee, of is dat juist niet de bedoeling?
Groetjes,
Janny

Marcella Sjollema

hoi Janny,
nee, je houdt juist het hoofd recht naar voren, zodat je de overgang van je bovenrug naar de nek los draait. Dat zit namelijk vaak vast! Op en milde manier draai je het nu los. Het is eigenlijk je nek draaien als je de romp stil houdt, maar dan andersom.
groetjes,
Marcella

Tom

Hoi Marcella,

Vannacht kreeg ik een helse pijnscheut in mijn nek en ben per toeval deze website tegengekomen.
Ik ben midden in de nacht meteen met de oefeningen begonnen. Kan het kloppen dat de oefening ‘zachtjes rekken’ verreweg het pijnlijkst is? Bedankt voor de tips en hopelijk helpen deze oefeningen!

Groet,

Tom

Marcella Sjollema

hoi Tom,
dat is bij iedereen wel anders. Als de spieren erg gespannen zijn/strak staan, dan willen ze soms niet gerekt worden (ontspannen), en dat kan zeker flink pijnlijk zijn! Dus forceer niets! Je kunt zelf bepalen hoe ver je gaat met de oefeningen. Blijf dus goed voelen wat je aan het doen bent. De rek/pijn zou niet moeten toenemen als je de oefening die 30 seconden vast houdt.
Succes met de oefeningen!
Marcella

Annemarie

Dank je dank je dank je Marcella!
Mijn rechterschouder deed gister bij het opstaan wat pijn. In de loop van de ochtend kreeg ik last tussen de schouderbladen. En vanochtend waren mijn nek en schouders helemaal stijf. Ik kreeg m’n armen niet meer omhoog, kon m’n haar niet doen en had zelfs moeite een koffiekopje naar mijn mond te tillen.
Via google kwam ik op je site en heb gelijk de oefeningen gedaan. En dit voelt stukken beter zeg! Ik kan zelfs m’n armen weer boven mijn hoofd krijgen. Mijn nek is nog wel stijf en pijnlijk, maar minn schouders voelen een stuk losser. Ik ga deze oefeningen zeker nog een aantal keren doen vandaag.
Nogmaals super bedankt!

Groetjes Annemarie

Marcella Sjollema

hallo Annemarie,
ik ben blij voor je dat het zo goed werkt! Fijn dat je dit ook deelt!
groeten,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Annemarie,
wat leuk, jouw reactie. Dankjewel! Dit hoor ik gelukkig heel vaak en ik hoop dat dit anderen motiveert om ook te gaan oefenen!
Sorry voor mijn late reactie, komt door alle spam waar ik me doorheen moet worstelen.
groetjes,
Marcella

Brenda

Hallo! Al van kinds af aan ben ik duizelig.. oorzaak is nooit bekend geworden. Ik heb een suis in mijn rechteroor, waarbij ook minder goed mee kan horen. Vooral als ik mijn hoofd beweeg en ik naar onder en boven kijk wordt ik heel draaierig. Iemand wees mij erop dat dit ook vanuit mijn nek zou kunnen komen, klopt dit? Ik heb verder geen zere nek, wel hoor ik soms kraken en heb het gevoel dat mijn nek soms strakgespannen staat. Zou u mij deze oefeningen aanraden., kunnen mijn klachten van mijn nek komen

Mvg!

nancy

Hoi Marcella,

Fijn dat ik jouw oefeningen ben tegengekomen…denk ik. Want klopt het dat na de eerste keer (gisteravond) alles wat beurs aanvoelt? Ik denk dat ik de stretch oefeningen wat te ruw heb uitgevoerd want met flinke hoofdpijn wakker geworden. Toen zat ik ook vol met emoties waarvan ik niet precies wist waar ze vandaan kwamen. Het luchtte in ieder geval op. Wat nu wel fijn voelt is een soort warme stroom van bovenrug naar hoofd.

Marcella Sjollema

hoi Nancy,
dat beurse gevoel is een bekende reactie en de emoties die los kunnen komen ook. Spanning kan een soort beschermingsschil zijn die je er nu af gaat pellen. Gespannen spieren gaan soms eerst heftig protesteren, daar kan je hoofdpijn en extra pijn in de nek die kan voorkomen, vandaan komen. Rustig doorzetten. Goed bezig hoor! Zorg dat je spieren eerst warm zijn, doe eerst dynamische oefeningen, voor je stretch oefeningen doet.
succes hoor,
Marcella

Jelle

Ik ben Jelle van Scheltinga 77 jaar, en ben klaar bij de fisioterepeut voor de behandeling van mijn nek en schouderklachten. Door middel van een eggo zag men dat er kalk op de spieren zat dit hebben ze los geklopt en wordt met het bloed afgevoerd zo was het verhaal. Kreeg geen oeffeningen mee om het los te houden. Ben gaan zoeken op het web en kwam bij u terecht. Geweldig dat u dit deeld met iedereen die gaat zoeken. Ik ga dagelijks de voorgestelde oeffeningen doen, ook goed voor in de auto als je in moet halen dan even over de schouder kijken. Hartelijk dank voor de door u aangegeven oeffeningen.

Nu heb ik nog een slaapvraag: Hoe kom ik makkelijk in mijn tweede slaap na een plas stop? Heeft u een idee ik ga het uit proberen.

Nogmaals hartelijk dank voor uw oeffeningen.

Groeten Jelle

Marcella Sjollema

hallo Jelle,
heel graag gedaan, ik hoop dat de oefeningen gaan helpen! Tips mbt het plassen ’s nachts; laat het licht liefst uit, blijf zo sloom mogelijk, probeer zo min mogelijk te gaan denken zodat je hoofd niet “aan” gaat. Je zou bv kunnen focussen op je rustige ademhaling, op de heerlijke warmte van je bed, dat soort dingen.
Succes en laat horen hoe het gaat!
Marcella

Michel

Ik heb nu sinds iets meer dan een jaar klachten. Heb een zeer stressvolle periode achter de rug met verlies van mijn vader en me baan en kreeg in december 2015 de eerste klachten doordat ik heel duizelig werd. Ik heb sinds die tijd iedere dag duizeligheids / evenwichts klachten. Er is wel bppd geconstateerd maar de echte duizeligheid met naar boven en beneden kijken en gaan liggen en opstaan is nu wel over. Ik heb alleen iedere dag nog het gevoel dat ik scheef loop en mijn linkerkant van mijn lichaam niet in balans is met rechts. Tevens heb ik iedere dag overal spierpijn en gewrichtspijn vooral in me nek, bovenrug, schouders en bovenarmen en dit ook tijdens het slapen. Hoewel ik nog niet werk ben ik wel constant moe en energieloos en lijkt alles moeite te kosten. Heb allerlei onderzoeken ( bloed, fotos, reuma arts, kno arts, fysio’s etc ) gehad maar een oorzaak wordt nergens gevonden. Zelf denk ik dat alles komt door een mega spierspanning rond mijn nek en stress. Het is echt een hel als je je iedere dag zo voelt en niet gewoon normaal kan lopen en staan omdat je steeds het gevoel hebt dat de ondergrond scheef is. Tevens heb ik heel erg vaak wat ik ” wegtrekkers” noem…. een gevoel of je even een seconde helemaal niet goed wordt in je hoofd. Dit is beangstigend. Wie heeft dit alles ook en weet raad en zouden deze oefeningen helpen ?

Marcella Sjollema

hallo Michel,
ik denk dat je zelf de juiste conclusie getrokken hebt. Dat vind ik heel goed van je, dat je onderkent wat nu eigenlijk het onderliggende probleem is. Ik begrijp ook dat de klachten zelf aanleiding zijn voor stress en spierspanning. Dat zijn de bekende vicieuze cirkels. Ik denk zeker dat deze oefeningen je zouden kunnen helpen maar ook dat er nog meer nodig is. Rustig je conditie en bezigheden opbouwen zonder te provoceren. Consequent zijn in je opbouw en volhouden! Ik zou je heel graag verder helpen maar weet niet of je hier naar toe zou kunnen komen.
groeten,
Marcella

Alice Minks

Hallo Marcella,
Kwam toevallig de 5 fijne oefeningen voor stijve nek/schouderspieren tegen.Ik weet nu ong 6 jaar dat ik slijtage tussen de atlas en draaier heb en ik krijg steeds meer klachten,vooral bij het liggen.De oefeningen voelen goed maar het rekken is heel lastig.Is dit wel een goede oefening voor mij?
Mvg Alice

Marcella Sjollema

hallo Alice,

ook met slijtage mag je gewoon oefenen. Probeer het anders eens liggend, dan hoeft je nek dat zware hoofd niet te dragen, wellicht gaat het rekken dan beter. Je kan dan het hoofd zijwaarts buigen en een draaibeweging maken. Succes,
Marcella

Alice Minks

Bedankt Marcella,
Dankje voor de goede tip,ik ga die oefening nu liggend proberen.
De andere oefeningen voelen goed en ik ga ze zeker een paar keer per dag doen.
Alles zit behoorlijk vast dus is dat wel nodig.
Nogmaals bedankt voor je snelle antwoord,super.
mvg A

Marcella Sjollema

hoi,
dat is heel fijn om te horen. Als je redelijk in de buurt woont, kun je het beste een afspraak maken. Dan kan ik het meest gericht advies en oefeningen geven. Indien dit niet mogelijk is, zoeken we een andere manier. Stuur me maar een mailtje voor overleg.
tot horens/ziens,
Marcella

Hengeveld

Hallo , mijn Bert , ik heb de boel ook vast zitten ik heb slijtage aan de wervels in de nek en boven in de rug kan en mag ik die oefeningen ook doen ?

Marcella Sjollema

hallo,

je kunt deze oefeningen prima doen, óók als je slijtage hebt van de wervels. Juist ook bij slijtage is het van belang te bewegen/oefenen. Houd het soepel, sterk en belast het zo gunstig mogelijk, oftewel denk goed aan de houding!
succes,
Marcella

Patricia

Jeetje wat een reacties en wat mooi dat je ook reageert op het commentaar!
Sinds enkele dagen weer enorme hoofdpijn door stramme/ stijve spieren in schouders en nek. Jouw oefeningen klinken goed en wil er morgen mee starten. Hopelijk verlicht het. Pijnstilling, massages, tijgerbalsem etc. werken niet meer. Dan weet ik dat het serious business is en ik aan de bak moet! Dank voor het delen van deze oefeningen. Groet, Patricia

Marcella Sjollema

hoi Patricia,

haha, ja zelf aan de bak past helemaal bij de filosofie van de oefentherapeut Mensendieck! Al dat andere is ondersteunend.
groeten,
Marcella

Simone

Hoi Marcella,

2 jaar geleden heb ik borstkanker gehad en oa chemotherapie. Paar maanden na behandeling heb ik pijn in bovenarm gekregen wat (zoals gezegd na onderzoek) van schouder komt. Die komt telkens wat naar voren. Behandelingen van manueel therapeut werken 1 dag.
Vooral ’s nachts word ik wakker van de pijn, kan ik niet op liggen.
Ik ga je oefeningen doen, hoop erg dat het mij gaat helpen!! Hopelijk over tijdje weer een nacht doorslapen.

Marcella Sjollema

hoi Simone,
wat een nare toestanden. Ik hoop dat de oefeningen je inderdaad geholpen hebben en dat je weer lekker slaapt (belangrijk voor je herstel)!
groeten,
Marcella

Marie abbeloos

Hey ik heb vandaag tijdens het koprollen mijn nek pijngedaan. Ik moest op ongeveer 1.50m springen en direct rollen ik had niet genoeg hoogte en ben op mijn nek beland. Helpen de oefeningen ook hiervoor?
Heb je nog andere oefeningen voor mijn probleem?

Marcella Sjollema

hoi Marie,
het is nu natuurlijk veel te laat om je nog te helpen, sorry. Deze oefeningen kunnen prima (rustig aan hoor) en ik raad iedereen aan om enkele dagen rustig aan te doen na zoiets, vaker korte liggende rustmomenten te nemen. Zoals je ook met een geblesseerde enkel zou doen.
groeten,
Marcella

Mark

Beste Marcella, ik heb de volgende klachten. Ik werk veel achter mijn laptop met als gevolg dat ik last had van rsi in mijn hand / arm. Nu zit ik minder achter mijn computer maar trekt de pijn door naar mijn schouders en schouderbladen. Ik ben naar de huisarts gegaan om bloed te laten prikken en een foto van mijn nekwervels te laten maken. Alles blijkt in orde te zijn. Weer een week later kreeg ik heel veel laat van mijn nek. Steken en krampen in mijn nek en trekt nu zelfs door naar mijn voorhoofd en keel. Wanneer ik slik dan lijkt het of er iets in mijn keel zit en dat doet pijn. Het is vooral aan de rechterkant van mijn schouder, nek en keel. Ik ben rechtshandig missschien dat dat er mee te maken heeft. Het duurt nu a ruim twee weken. Ik heb inmiddels een gewone computer aangeschaft ipv laptop en gebruik pijnstillers. Pijnstillers helpen slechts een paar uur. Verder loop ik altijd met mijn schouders opgetrokken en zit ik met opgetrokken schouders achter mijn computer. Ik kijk ook altijd naar beneden wanneer ik loop of naar mijn telefoon kijk. Wat is een mogelijke oplossing voor mijn probleem? Ik heb best veel stres gehad een aantal maanden terug maar nu voel ik me juist heel ontspannen. Mijn fysio, waar ik nu ook naar toe ga, raadt mij ook aan om een nieuw matras te kopen, nieuwe kussens, een bril omdat ik iets minder scherp zie en een skippybal om achter de computer te werken. Ik werk ook wel eens staand voor de afwisseling maar dan nog kijk ik altijd naar beneden. Help mij alsjeblieft want ik functioneer met de dag slechter en heb erge pijn. Weet je welke aandoening ik heb misschien? Bedankt!

Marcella Sjollema

hallo Mark,

ik denk dat het vooral belangrijk is om een goede houding te leren handhaven. Je nieuwe computer moet wel op goede hoogte en afstand staan. Als je de muis gebruikt (rechts?), houdt dan je arm dichtbij je. Hoe verder weg, hoe inspannender het is voor je arm en schouderspieren. Bovendien trek je dan aan je rug en nekwervels. Laat je schouder zoveel mogelijk los. Het klinkt alsof je nog veel spanning in je lijf hebt, na alle stress, ondanks dat je nu in rustiger vaarwater zit. Dat heeft vaak veel tijd nodig. Ik raad je aan om lekker veel te bewegen, de oefeningen uit het blog te doen en bewust te ontspannen en zo min ogelijk naar beneden te kijken. Dus minimaliseer bv je telefoon gebruik. Wat je heel goed doet, is dat je je werkhouding afwisselt! Dat is heel belangrijk ook! Dus pas op met statische houdingen, beweeg tussendoor zo vaak mogelijk.
Succes,
Marcella

g.

Hallo Marcella,

Ik ben een prothese drager (arm) en heb chronische nek en schouderklachten. Is het voor mij ook mogelijk dat de klachten weggaan/ minder worden door deze oefeningen?

Marcella Sjollema

hoi,
ja hoor, dat is geen belemmering lijkt me.
Laat het me weten, hoe het werkt voor je,
groeten,
Marcella

Christine

Zo simpel en zo effectief! Vooral de 2 armzwaaien, de schouderdraai en het nekrekrondje zijn mijn favorieten. Wij zijn op het werk bezig met een actie rond minder langdurig zitten en zal zeker de oefeningen delen met de collega’s.
Dikke merci
Christine

Marcella Sjollema

hoi Christine,
haha wat een leuke en goede actie op je werk! Dat zouden er meer moeten doen! En dat van dat delen; heel graag! Hoe meer bekendheid van oefentherapie Mensendieck hoe beter!
groeten,
Marcella

CS

Dag Marcella
Bedankt voor de oefeningen. Ze zijn makkelijk te doen, kosten niet veel tijd en het werkt bij mij onmiddellijk. Super! Groeten, Carien

Marcella Sjollema

hoi Carien,
leuk om te horen! dankjewel,groeten,
Marcella

zak

mijn mama haar rechter arm en schouder zijn altijd stijf en ze doen altijd pijn ze kan met haar arm bijna niets meer dragen van meer dan 1 kg helpen deze oefeningen hier ook bij?

Marcella Sjollema

hoi,

deze oefeningen kunnen zeker heel goed helpen bij stijve en pijnlijke spieren. Ze kan dit zeker proberen!
Succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi,
ja zeker, deze oefeningen kunnen heel goed helpen bij pijn en stijfheid van de nek, de schouders en de armen.
Succes,
Marcella

Marian

Hoi Marcella.
Na een hernia begin dit jaar is mijn hele lijf op slot geslagen van nek tot billen. Denk dat het vitamine d tekort nu ook niet echt heeft geholpen met het herstel en mogelijk wel mede oorzaak is geweest van de rughernia. Het grootste deel is dmv fysio en oefeningen verholpen gelukkig, maar de enorme spanningshoofdpijn bleef. Ook de fysio kreeg me er niet vanaf. Lang leve de kantoorbaan en ruim 2 uur in de auto! Ontzettend blij dat ik je blogs tegenkwam. De stand van de autostoel aangepast nav je andere blog en oefeningen nek/schouders meerdere keren per dag gedaan. In de auto, op kantoor iedereen omver zwaaien, maakt niet uit?. Binnen een week bijna geen hoofdpijn meer, kan een werkdag en 2 uur reistijd weer aan. Wat een opluchting! Dank voor het delen! Ik ga mooi door want vast zit het nog wel.

Marcella Sjollema

hoi Marian,
haha, bedankt voor je verhaal, dat vind ik zo leuk om te horen! Jij mag ook de blogs delen hor, graag zelfs!
groeten,
Marcella

Mark

Bedankt Marcella,

het gaat nu al beter met mij. Ik heb 3 keer dry needling gedaan en dat werkt perfect! Nu zijn alleen mijn schouders nog zwaar, maar geen last meer van mijn nek en geen hoofdpijn. Toch bedankt voor uw tips!

Marcella Sjollema

hoi Mark,
fijn dat het beter gaat. Tip; blijf ook altijd zelf bewust van wat je doet en bedenk dat je zelf van alles aan klachten kunt doen!
groeten,
Marcella

Remco

Beste Marcella,

Pas een uurtje geleden kwam ik deze pagina en oefeningen tegen. Deze heb ik direct uitgevoerd; soms lijkt een lichaam daarom te schreeuwen.

Ik wil er geen boekwerk van maken, maar het begon voor mij met een onderrug-probleem. Door tennis. Torsie. SI-gewricht e/o. Anderhalve foto: net geen scoliose. Mensendieck én chiropractie. Deels tegelijk. En deels tegenstrijdige adviezen. Nu, een 18 jaar verder, en niet meer tennissend, is dat gewricht volkomen pijnloos. Nu is alles erboven de klos. Kaak, hoofdpijnen, piepgeluiden in holtes, schouders, nek… Ik zit er halve dagen aan te trekken en mee te vogelen. Het gaat ondertussen zo ver, dat ik o.a. minder geconcentreerd ben. Of me dat ‘waan’. Of dat dat een gevolg is van lang worstelen. Etc. Heel lastig inschatten: in hoeverre de psyche het lichaam, of andersom. Meerdere kip/ei-vraagtekens hier. Vele zelfs. En een niet op alle fronten gezonde levensstijl. Om over m’n gemiddelde lichaamshouding maar te zwijgen.

Ai. Toch al een half boek. En dat nog zonder vele (en soms merkwaardige) details. Sorry. Zo gaat dat, met ieders eigen ervaring, waarheid en angsten. Zo lees ik ook hier in de reacties. En daarom wil ik je niet alleen bedanken voor het onbaatzuchtig delen van de oefeningen (zojuist een eerste maal uitgevoerd met allerlei kraakjes en ontspanning tot gevolg) en beloven hier binnenkort mijn bevindingen te delen. Maar ik wil vooral zeggen: wat tof dat je al 2 jaar lang mensen zoals ik te pas en te onpas beantwoordt en helpt, binnen je vermogens en kennis. Wat ontzettend aardig van je! Ik hoop dat mensen zich dat -buiten hun zeer begrijpelijke eigen zorgen- beseffen.

En ineens herinner ik me wat die chiropractor ooit zei: “ja, ja, ja… Luister… Als je x jaren bepaalde houdingen hebt, en je hebt jarenlang géén last, dan is zus en zo gewoon jouw houding! En dus vast niet het probleem.”. -Uhuh. Wat een onzin-redenatie. Juist na x jaren verkeerde basishoudingen (30 jaar verkeerd tillen voor je werk, of 5 jaar als kind op een iPad spelen) krijg je last. En wel des te meer.

Kortom: ik voeg jouw oefeningen met erg veel plezier toe aan mijn o.a. veranderde pc-houding, nieuwe kussen, veranderingen in eet- en slaapgewoonten etc., dank je hartelijk voor het delen van deze nu al heel waardevolle oefeningen, wens je vele blije patiënten, en zal binnenkort mijn ervaringen met deze oefeningen (die ik dagelijks ga herhalen) hier delen.

Marcella Sjollema

hallo Remco,
ik word heel blij van jouw boekwerk hoor! Wat lief deze woorden. Ieder mens is verschillend. Natuurlijk zijn er mensen die een vreselijke houding hebben en daar geen last van krijgen. Net als de mate van bv slijtage niks zegt over de mate van pijn die mensen ervaren. Therapeuten en artsen moeten goed oppassen met wat ze beweren omtrent pijn en wat pijn provoceert. Zo had een arts tegen een patiënte gezegd dat zij met haar rugklachten niet meer voorover mocht buigen (in elk geval had zij het zo begrepen)! Belachelijk natuurlijk. Dat is toch niet te doen in het dagelijks leven. Voorover buigen is een volstrekt normale beweging. En een 16 jarige patiënte van mij had van de neurochirurg te horen gekregen dat ze niet meer mocht voetballen, terwijl er geen afwijkingen op foto’s, mri’s te zien was. Vreemd toch. Supergoed dat jij nu allerlei tips enzo toepast. Ik hoop dat het je helpt!Ik blijf mijn best doen met tips en oefeningen delen! Graag gedaan. Zegt het voort. Help oefentherapie Mensendieck bekender te maken. Alle blogs mag je delen, graag zelfs.
groeten,
Marcella

Sandra

Beste Marcella,

Kun jij me misschien helpen aan goede oefeningen voor een beklemde zenuw tussen mijn 1e rib en mijn sleutelbeen? Ik ben onder behandeling bij een osteopaat. Hiervoor was ik bij een fysiotherapeut. Beide behandelingen doen iets, maar opgelost is het probleem nog niet. Ik heb last van prikkelingen in mijn onderarm en hand (wijsvinger vooral).
Groetjes
Sandra

Marcella Sjollema

hoi Sandra,
ik zou zo geen heel specifiekere oefeningen dan deze weten eigenlijk. Het gaat er om de ruimte in dat gebied zo groot mogelijk te maken dus spierontspannende oefeningen zijn zeker geïndiceerd.
succes en groeten,
Marcella

Jens

Ik had 1,5 week geleden last van mijn linker borstkast en ik ging daarna naar de huisarts en die vertrlde me dat het een spier was dat ie zou over gaan na 1/2 weken en 3 dagen later kreeg ik last van de andere kant dat viel wel mee zeg maar, maar nu heb ik last van een spier bij mijn nek die loopt tot achter de oor en die is heel erg gespannen deed de hele dag best veel pijn en ik kreeg die nacht ook hoofdpijn daardoor omdat die spier bij mijn hoogd zit. Mijn vraag is zijn deze oefeningen daar een goede oplossing voor, of zijn er andere oplossingen voor mijn probleem. Ik ben nog maar 14 dus mijn spieren herstellen wat sneller etc

Marcella Sjollema

hoi Jens,
deze oefeningen kunnen prima helpen bij de klachten die je omschrijft.
Succes en groeten,
Marcella

Saskia

Ik heb eigenlijk nooit nekkramp, maar nu wel, al 2 maanden, doet echt pijn en ik kom er maar niet vanaf. Het is begonnen na een aanval loszittende oorsteentjes (dat is nu bijna over). Ik heb de oefeningen net direct gedaan en het voelt wel lekker, ik ga het dus een paar keer per dag blijven doen! Bij de armzwaai oefening 1 voelde ik direct bloed door m’n armen stromen, volgens mij is dat een goed teken. Ik snap alleen de armzwaai oefening 2 niet zo goed. Moet je op je voeten draaien? Zoals een ballarina rondjes draaien? Ik weet zeker dat ik het verkeerd begrepen heb, hopelijk kan je deze verder uitleggen. Jammer dat er geen plaatjes bIj staan! In ieder geval super bedankt voor het posten van deze informatie, echt fijn en ik ga hoopvol oefenen!

Marcella Sjollema

hoi Saskia,
nee, je voeten blijven stevig op de grond staan!Je lichaam draait alleen weg, vooral je bovenlichaam, en je hoofd blijft recht naar voren. Ik ga er nu gelijk enkele foto’s bij zetten want je bent niet de enige met vragen over deze oefening. nogmaals erg fijn om te horen dat de oefeningen zo goed helpen! groeten,
Marcella

Saskia

Gisteren begonnen met de oefeningen (behalve de armzwaai 2 want die begrijp ik niet) en het is nu al een heeeeel stuk beter!!! Ook de oefeningen doen minder pijn! Super oefeningen, hartelijk dank voor het delen!!

Marcella Sjollema

Hoi Saskia,
wat fijn dat jij dit weer deelt. Altijd leuk om te horen!
groetjes,
Marcella

Jannie

Hallo Marcella,

Ik ben vandaag toevallig gestuit op jouw blog. Ik ga meteen aan de slag…..
Ik wil weer graag mijn dingen doen zonder allerlei beperkingen.
Ik heb hoogstwaarschijnlijk een niet behandelde whiplash, het zit er al zo lang dat het woord toen nog niet eens bestond ?. Daarnaast naweeën van een burn-out, versleten nekwervels en nasleep van de ziekte van Lyme.
Wat mij het meeste in de weg zit is de duizeligheid. Slapen gaat halfzittend met twee kussens, plat liggen lukt niet.
De KNO-arts heeft de Epley methode geprobeerd voor evenwichtsstoornissen, maar daarvoor moet je hoofd achterover en dat gaat dus niet.
Weet jij oefeningen zodat ik weer eens helemaal ontspannen kan liggen en dan ook weer helemaal plat?

Marcella Sjollema

Hoi Jannie,
dat is een hoop bij elkaar zeg! Ik kan me voorstellen dat je inmiddels heel veel spanning hebt opgebouwd in het nek/schoudergebied. Ook zal de spierbalans verstoord zijn. Ik hoop dat de oefeningen in het blog je helpen. Ik heb nog een blog geschreven met meer oefeningen voor de nek/schouderspieren, kijk nog even verder op mijn site. Zojuist heb ik een blog erop gezet over een goede kussenhoogte, dat kan je ook raadplegen. Een oefening; ga op je rug liggen met een kussenhoogte die comfortabel ligt. Ontspan je zoveel mogelijk (ga naar de pijn toe, niet ervan af), voel je nek zachtjes strekken. Als dat lukt, verlaag dan je kussen een heel klein beetje en ontspan weer volledig. Als je die hoogte gewend bent, ga je steeds wat lager. Zo kan je per dag of enkele dagen steeds wat lager proberen te komen. Neem de tijd! Let ook heel goed op je houding, houd je nek zoveel mogelijk rechtop en je schouders ontspannen. Bij lezen of het kijken op telefoon/ipad oid, leg dan een kussen op je schoot om te voorkomen dat je erg je hoofd naar voren moet buigen. Dat is nl erg belastend en verergert de artrose en vermoeid je spieren. Accepteer je beperkingen (ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan), ga er verstandig mee om, sommige dingen kunnen misschien echt niet, andere kun je rustig opbouwen. Wissel rust en activiteit goed af. Maak je oefentijd en pauze tijd even lang. Dus doe je bv 30 seconden lang een oefening, rust dan 30 seconden uit. Op mijn you tube kanaal kan je 2 oefeningen vinden die je helpen om te ontspannen. Veel succes en laat me weten hoe het gaat! groeten,
Marcella

Evelien Hein

Dag Marcella,

Al anderhalf jaar loop ik met drukklachten aan de linkerzijde van mijn hals, pijn aan de linkerzijde van mijn nek, pijn en druk in de linkerkaak, geregeld pijn in beide armen tot in de handen en sinds niet zo lang een vreemd gevoel in mijn linkeroor. Gaandeweg kwamen er darmklachten bij die ik echter op dit moment redelijk onder controle heb. In de loop van die anderhalf jaar heb ik een aantal keren een onderzoek bij de kno-arts gehad die al die keren met een camera in mijn keel heeft gekeken en daar geen bijzonderheden heeft gevonden. De huisarts heeft een echo van mijn hele buik laten maken en ook daar kwam niets uit en ook een bloedonderzoek naar mijn schildklier en ontstekingen bleek goed te zijn. Ik heb diverse alternatieve therapeuten bezocht zoals een acupuncturist, een orofasciaal therapeut, een Ayurvedisch arts, een diëtiste, een energetisch therapeut, een fysiotherapeut, een psychosomatisch therapeut en een manueel therapeut die de klachten niet hebben kunnen verhelpen. De manueeltherapeut die ik in het verleden vaker heb geconsulteerd heeft me in aanvang twee behandelingen gegeven waar ik heftig op heb gereageerd en die niet verder wilde behandelen omdat hij vond dat het gebied te onrustig was. Hij dacht aan de nervus vagus en op mijn vraag wat ik nu moest gaan doen adviseerde hij me maar net zolang te zoeken tot ik ‘het ei van Columbus had gevonden’. De huisarts waar ik meerdere keren heb aangeklopt wilde niet verder onderzoeken en vond dat het tussen mijn oren zat en wilde dat ik naar een psycholoog zou gaan. Daar loop ik nu een aantal maanden, maar de klachten nemen niet af, ik ben gaandeweg wel beter gaan slapen en wat rustiger geworden. In augustus van het vorige jaar kreeg ik een ongeluk waarbij ik de kop van mijn linker bovenarm heb gebroken en een aantal weken geleden kwam ik ten val waarbij ik mijn linkerpols heb gebroken. Allemaal situaties die de al aanwezige klachten geen goed hebben gedaan. Op dit moment ben ik thuis van mijn werk en heb een paar weken erg veel rust gehad hetgeen echter de klachten niet heeft doen verminderen. Eigenlijk weet ik niet meer wie mij eventueel zou kunnen helpen en ben ik de klachten behoorlijk beu. Ik hoop dat u een idee heeft wat ik eventueel nog zou kunnen proberen.

Marcella Sjollema

Hoi Evelien,
tjonge, dat zijn veel klachten bij elkaar. Ik ben benieuwd naar je leeftijd en jouw houding, de stand van je rug en nek. Is er wel eens een röntgenfoto gemaakt of een mri opname, een consult bij de neuroloog? Ik vind dit echt neurologische klachten. Ik zou eerst problemen op dat vlak uit willen sluiten. Door zulke langdurige klachten en alles wat er bij komt, kunnen klachten steeds meer verergeren, door oa de stress die de klachten geeft (zorgen, frustratie, beperkingen, onbegrip noem maar op, heel logisch)en veelal ook conditievermindering. Je raakt vaak steeds meer uit balans. Ik begrijp de terughoudendheid van je huisarts wel maar vind het ook belangrijk om eerst dingen uit te sluiten. Dan weet je waar je aan toe bent. Daarnaast zou een oefentherapeut Mensendieck (liefst 1 ook aangesloten bij het netwerk chronische pijn)je wellicht ook kunnen helpen met een goede houding en beweging, ontspanning en omgang met je klachten. Veel succes en sterkte!Houd me maar op de hoogte.
Marcella

Ineke

Vannacht enorme last van mijn nek. Kon geen houding vinden om in te slapen. Bed uit en op internet uw oefeningen gevonden. Ze boden meteen verlichting. Vanochtend bij het opstaan de oefeningen herhaald en de pijn is al bijna weg! Hartelijk dank!

Marcella Sjollema

hoi Ineke,
wat fijn om te horen dat het zo snel werkt voor jou! Dat geeft hopelijk ook anderen goede hoop!
Dank voor je reactie.
groeten,
Marcella

Elsa

Hoi Marcella,

Ik ben 18 jaar oud en heb sinds dat ik een jaar ziek ben geweest, toen was ik 15/16, heel gauw last van vastzittende schouder en nek spieren. Dit is nooit 100% overgegaan en ik twee jaar geleden al naar de fysiotherapeut geweest. Nu heb ik het meestal als ik druk ben met bijvoorbeeld school of als ik heel erg moe ben. Dit heeft denk ik inderdaad met mijn houding te maken, omdat je dan gauw de neiging om je lichaam te laten hangen. Ik ben hier wel bewust mee bezig. Nu zit ik in mijn examentijd en ik ervaar geen stress, maar toch zitten de spieren weer heel erg vast. Het gekke is, dat het nu ook heel erg kraakt. Dit heb ik eigenlijk nooit gehad. Hoe kan dat eigenlijk?

Liefs, Elsa

Marcella Sjollema

hoi Elsa,
dat is niet mis, een jaar lang ziek, dat zal je flink uit balans hebben gehaald. Je moet je conditie weer helemaal opbouwen natuurlijk.Gelukkig heb je alleen last door drukte en vermoeidheid. Waarschijnlijk ben je nu veel aan het studeren voor je examen en zal je veel in dezelfde houding zitten. Wellicht heb/maak je nu weinig tijd voor sporten/bewegen. Daarom kan het nu zo vast gaan zitten, misschien ook in combinatie met vermoeidheid. Doordat het vast zit, kan het meer gaan kraken. Het kraken zelf is onschuldig hoor, maak je daar geen zorgen om. Ik zou adviseren om zeker elke 1,5 uur te pauzeren en dan vooral even te bewegen (deze oefeningen bv) of een stukje te lopen buiten. Na je pauze kun je fris weer verder leren!
Succes met je examens! Sta je er goed voor?
Marcella

Evelien Hein

Dag Marcella,

Ik ben bijna 63 jaar en een orthopedisch specialist heeft vroeger al eens vastgesteld d.m.v. Röntgenfoto’s dat ik een te bolle rug en te holle bekken heb. Mijn schouders buigen iets naar voren. Ik heb destijds veel behandelingen gehad van de fysiotherapeut en heb pittige oefeningen gekregen van haar. Zij waarschuwde mij dat ik op moest passen dat ik het niet uiteindelijk in de keel zou krijgen. Ik heb in het verleden vaker druk in mijn keel gehad en dat is telkens weer weg getrokken na behandeling van de manueel therapeut, maar dit keer was de reactie te heftig om de behandeling door te zetten. Ik ben vorige week gestart met de oefeningen die je voorstelde en heb de indruk dat er ietsje verbetering in zit, alhoewel de druk er nog wel is. Ik zou me voor kunnen stellen dat het een lange weg kan zijn voor de klachten zullen verdwijnen. Het klopt wat je zegt dat het een uiterst frustrerende situatie is, ik heb er veel stress door gehad waardoor de klachten heftiger werden. Op dit moment is er zoals ik al zei, meer rust gekomen, maar ik verlang er naar om weer klachtenvrij te worden. Ik had al eens voorgesteld aan mijn huisarts of hij me door wilde sturen naar een neuroloog, maar hij ziet dat niet zitten. Dan vinden ze misschien dat je artrose hebt in je nek, daar doen ze toch niets aan, was zijn antwoord. Ik heb wel overwogen om opnieuw een manueel therapeut of wellicht een osteopaat op te zoeken, maar ik ben toch bang dat het manipuleren te heftig zal zijn. Ik vind het fijn dat je hebt meegedacht, dank daarvoor.

Mariska

Hoi, ik ben 24 jaar en heb sinds enkele maanden last van mijn schouder. Ik sport , maar ben gaan minderen. Had 3 maanden last van triggerpoints, zijn er inmiddels uit (denk ik). Rug is na weken nog wel steeds blauw van het masseren. Maar elke keer als ik een oplossing heb gevonden voor het ene probleem, ontstaat er op dezelfde locatie weer een ander probleem. Nu heb ik sinds kort last van een knakkend schoudergewricht (alleen rechts). Als ik mijn arm gestrekt naar binnen buig, hoor je een hele harde knak. Ook voel ik rechts op mijn schouderblad/monnikkapsspier een knak. Op willekeurige momenten is het ook wel eens zo dat ik het gevoel krijg dat mijn spieren uit het niets beginnen te trekken op die plek. Ik probeer verschillende oefeningen, maar de situatie verandert niet echt. Het voelt vooral stijf. Wat kan dit zijn? Hoe kom ik er het beste van af? Ben helaas niet verzekerd voor een fysio en heb er momenteel het geld niet voor, anders was ik daar zeker heen geweest.

Dankjewel alvast voor de moeite!

Liefs, Mariska

Marcella Sjollema

hoi Mariska,
als je rug na enige weken nog blauw is v/d massage, moet het wel zo ongeveer een blok beton zijn geweest! Oftewel, het klinkt dat er veel spanning op jouw spieren staat. Dan is het niet zo gek dat je problemen houd. Wees er alert op dat je je ontspant, dat je niet te lang in 1 houding blijft, niet te vaak voorover kijkt, zorg dus voor een goede houding en blijf lekker sporten/bewegen. De oefeningen uit het blog zou ik zeker aanraden, doe die maar heeel veel!
succes,
Marcella

Petra Roelands

Hallo

Vandaag deze site gevonden en ik ben zeer tevreden want ik had zoveel pijn (vooral aan de schouderbladen… tussen de schouderbladen )Niet leuk
Ik heb alle oefeningen gedaan en vooral de laatste oefening deed deugd. Nadien was de pijn minder …Hoewel ik me wel wat zorgen maak omdat ik het gevoel heb dat ik nog steeds niet helemaal kan ademen zoals het moet.Hoeveel keer mag je de oefeningen per dag doen?

Vriendelijke groetjes petra

Marcella Sjollema

hallo Petra,
wat fijn dat de oefeningen je zo goed helpen. Je mag de oefeningen heel vaak doen, bij wijze van spreken elk half uur. Door hoge spierspanning kan de ademhaling belemmert zijn. Als het goed is, zal dat steeds beter gaan, maak je steeds meer (adem)ruimte. Lees eventueel ook het blog over de ademhaling.
Succes!
Marcella

Angelique Snelders

Al jaren heb ik last van fybromyalgie en dan met name polsen, handen, nek en schouders. Tot nu toe heb ik me redelijk kunnen behelpen met sporten en glutenvrij eten . De laatste tijd heb ik echter extreem veel last van mijn schouders en nek. Ik weet dat dit ook door een verkeerde houding komt. Dus……ik ga vandaag beginnen met deze oefeningen. Het ziet er veelbelovend uit. Ik zal mijn bevindingen over een week of zo even posten…..

Marcella Sjollema

hallo Angelique,
ik ben benieuwd en hoop dat ze voor je werken! Laat maar weten idd, dat zou ik fijn vinden en is dan ook een opsteker voor anderen!
groeten en succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Angelique,
ik wens je veel succes! Helpt het? Heb je andere reactie nog niet gezien. Ik werk me door duizenden berichten momenteel, veel spam.
groetjes,
Marcella

Martine Van Impe

Ik heb zopas de diagnose ’trapeziussyndroom’ gekregen…de pijn straalt naar alle kanten uit..nek, schouderblad, bovenarm, tintelingen in arm..mag ik deze oefeningen doen ?

Grtjes Martine

Marcella Sjollema

hallo Martine,
ja hoor, zeker doen. De musculus (spier)trapezius is 1 v/d spieren die je met deze oefeningen lekker ontspant!
succes en groeten,
Marcella

Isa

Ik heb zelf al jaren last van mijn nek, schouders en rug. Als baby zijnde kreeg ik al fysio, omdat ik mijn hoofdje niet recht kon houden. Later had ik veel last van mijn rug/nek en ben ik rond 8 jarige leeftijd naar de kinderfysio gegaan. Deze oefeningen hielpen wel een klein beetje, maar uiteindelijk ben ik daar toch mee gestopt. Rond mijn puberteit kreeg ik enorm veel last, dagelijks voelde ik wel constante pijn. Vooral in mijn nek en schouders, en ook af en toe in mijn rug. Ik wist al dat ik scheef was ( bekken staan scheef, een schouderblad staat lager dan de ander), en dat dat een van de redenen was of kon zijn van mijn enorme pijn.Ik ben op mijn 14e of 15e terug gegaan naar de fysio. Helaas werkte niks. De pijn bleef heel erg. Ik ben op mijn 16e naar de dokter gegaan ( was wel al eerder geweest) en die besloot om eindelijk een keer foto’s te laten maken (gelukkig!!). Uit de foto’s bleek dat ik een S vorm in mijn rug heb zitten. Oftewel scoliose. Nu heb ik best een grote bocht, maar mag ik kwa graden niet een operatie doen, want daarvoor is de s toch ’te klein’. Ik zal nu mijn hele leven moeten sporten om mijn spieren sterker te maken, volgens de dokter. Toch heb ik het idee dat de spieren in mijn nek niet door mijn scoliose gespannen zijn, of althans voor een deel niet. De zij-spieren in mijn nek (die langs de zijkant van je nek lopen vanaf je hoofd tot aan je schouders) zijn al jaren gespannen. Wat ik ook doe: fysio, sporten of oefeningen. Niks helpt. De constante pijn blijft. Ik ga nu in ieder geval deze oefeningen proberen, maar zijn er nog andere dingen die ik kan doen om mijn klachten te verminderen. De medicatie die ik slikte voor mijn nek/rug werkte overigens niet. De pijn bleef hetzelfde. Ik hoop dat jij mij kunt helpen en excusses voor mijn lange bericht, maar ik wilde dat u het zo goed mogelijk kon begrijpen.

Marcella Sjollema

hallo Isa,
het is natuurlijk lastig om zo lang bestaande klachten weg te krijgen maar ik hoop dat de oefeningen verlichting geven. Doe ze maar elke dag!Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken en factoren te bedenken dan alleen de scoliose inderdaad die jouw gespannen nek/schouderspieren veroorzaken/in stand houden. Daar heb je helemaal gelijk in. Ben je misschien hypermobiel (heel losse gewrichten en zwakkere spieren)? Omdat je als baby al moeite had om je hoofd stabiel te houden. Lees mijn blogs over hypermobiliteit, misschien herken je daar wat in! Ik be erg benieuwd, laat het me weten! Mailen mag ook.
succes en groeten,
Marcella

Nina

Hoi Marcella, dank je wel voor deze mooie oefeninegn. Mijn vraag is, heb je oefeningen voor Buffelhump (bulls hump) ? Ik heb een nu nog een lichte buffelhump. Ik ben verder gezond maar wel 5 kilo overgewicht en heb het laatste jaar stress gehad en zeer weinig lichaamsbeweging. Mijn nek voelt wel stijf aan. Het voelt als een dikke vetbult.

Weet je misschien een goede fysio of welke therapeute waarbij ik op consult kan en die meer weet over behandeling Buffel hump in nek? Alvast dank je voor je antwoord.

Marcella Sjollema

hoi Nina,
als je zo’n hump hebt, is ook je houding uitermate belangrijk, goed rechtop anders hangen je hoofd, schouders en armen aan die wervels te trekken en dan krijg je dus dat probleem. Bewegen is ook heel belangrijk om het weer soepel te krijgen en natuurlijk ook ontspanning, zeker na alle stress die je aangeeft. Of ik een goede therapeut weet? Meerdere! Je mag bij me langs komen hoor! Ik weet hier wel raad mee, maar weet je woonplaats niet.
ik hoor het wel, groeten,
Marcella

Gem

Dag Marcella,
Hoe vaak per dag mag je de oefeningen doen? Heb je ook oefeningen voor een onderrug stenose?
Groetjes, Gem

Marcella Sjollema

hoi,
je kan deze oefeningen meerdere keren per dag doen, achter elkaar of los van elkaar. De armzwaai bv zelfs elk uur, steeds als je een poos gezeten hebt. Dit geldt althans voor de meeste mensen, dus probeer zelf uit!
Er is ook een blog met rugoefeningen. December 2015, dat zijn ook spierontspannende oefeningen. Later heb ik nog blogs geschreven met strekoefeningen voor de rug, eind 2016.
succes,
Marcella

N smits

Ben vandaag naar huisarts geweest en die zei dat ik overbelaste spieren zou hebben omdat ik botje heb gebroken in de pols en zit in de gips,, en daarom alles met de andere kant van mijn lichaam alles nu moet doen maar of ik dit geloven moet weet ik niet omdat ik vreselijk veel pijn heb in mijn nek en achter in mijn hoofd en kan echtmijn hoofd niet links of rechts kan draaien zo’n pijn heb ik en gisteren mijn schouders zodat ik niets meer kon bewegen zonder erge pijn en ik ben geen piepert en kan veel hebben !! Hou denk jij hier over?

Marcella Sjollema

hallo,
het klinkt echt wel aannemelijk hoor wat je huisarts zegt. Je kunt heel goed overbelast raken bij zo’n situatie als je schetst. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en te bewegen wat lukt, en neem rust, kwartier- 20 minuutjes steeds even liggen.
succes en groeten,
Marcella

Hans

Als ik mijn klachten invul bij Google, kom ik op jou blog uit, en gezien je nog actief reageert probeer ik het hier maar even.
Sinds een ruime week zomaar pijn in de spieren in m’n nek/hals (achter oor) en schouder, precies zo’n spierbaan, en soms ook ter hoogte van m’n schouderblad.
Soms tintelingen naar m’n vingertoppen.
Het lijkt alsof er een zenuw klem zit.
Houding maakt niks uit, lopen, zitten, liggen, aldoor die zeurende, vermoeiende pijn.

20 jaar geleden al eens gehad, maar geen idee meer wat ik er toen aan gedaan heb om het te verhelpen.

Heb jij enig idee?
Momenteel “loop” ik op ibuprofen tegen de pijn, kan ook niet goed zijn…

Volgende week is m’n HA er weer, misschien ook nog even bellen.

Alvast bedankt

Marcella Sjollema

hallo Hans,
wegens de enorme hoeveelheden spam zie ik nu pas jouw bericht. Het klinkt inderdaad alsof er iets afgekneld wordt door een spier, gezien de tintelingen.Het kan geen kwaad om rustig te blijven bewegen en oefenen om het weer losser te maken. Maar ja, je zal hopelijk allang weten hoe en wat, ik ben wel benieuwd!
groeten,
Marcella

Jeannet

Beste Marcella,

Fijn deze ontspanningsoefeningen. Ik beweeg veel.
Mijn klachten in de schouder en tussen de schouderbladen bestaan al lang en zitten alleen rechts en komen steeds terug.
Hoe kan ik ” in evenwicht” komen?

Groeten, Jeannet

Marcella Sjollema

hoi Jeannet,
dat is geen eenvoudige vraag. Klachten kunnen aan zoveel factoren liggen! Dat kan gerelateerd zijn aan je houding- en bewegingspatroon, werk, hobbies, spanning, gewoontes……..Ga dat eerst voor jezelf analyseren, hoe gebruik ik mijn lichaam eigenlijk, welke factoren maken mijn klachten erger/minder? Deze oefeningen zijn vaak maar een onderdeel van een groot aantal factoren die invloed op de klachten hebben. Wel fijn dat je ze verlichting geven!
succes en groeten,
Marcella

Anna

Bedankt voor het delen, ik ga de oefeningen proberen! Bij mij uiten mijn emoties (mn angst en stress maar ook verdriet) zich op de een of andere manier in ernstige spierspanning. Dit is in de afgelopen jaren zo toegenomen dat ik nu constant pijn heb in mijn schouders, nek en keel. Ik kan ook sinds anderhalf jaar niet meer zingen (vicieuze cirkel, want zingen hielp mij ontspannen!) Zelfs spreken geeft erge keelpijn (pijn rondom strottenhoofd). Het wordt waarschijnlijk veroozaakt door de verkrampte spieren in mijn kaken, nek en schouders, want als ik sommige pijnlijke spieren masseer, voel ik het ook trekken in mijn keel. Ben jij hier bekend mee? Ik lees er erg weinig over op internet.

Ik heb een vraag over de laatste oefening, als ik die beweging maak met mijn romp, merk ik dat ik niet goed meer kan ademhalen, letterlijk, alsof mijn longen in het nauw komen. Is dit normaal? :S

Ik hoop zo dat ik van de chronische pijn afkom.. Het begint namelijk echt een overheersende zenuwpijn te worden..

Marcella Sjollema

hoi Anna,

het is helemaal niet gek dat emoties zich uiten in lichamelijke spierspanning. Dit is zelfs volstrekt normaal. Angst/stress geeft de reactie vluchten/vechten/bevriezen en daar heb je spierspanning voor nodig, een snellere ademhaling en snellere hartslag! Dit kan ook slaan op de spieren rond de keel en kan idd stemproblemen geven. Sommige logopedisten zijn gespecialiseerd in stemproblematiek en kunnen je daarbij helpen. Ik raad je aan naar een collega oefentherapeut te gaan die net als ik is aangesloten bij het netwerk chronische pijn om je te helpen bij deze klachten.
succes,
Marcella

joke(63 jaar)

Wat heerlijk, die oefeningen! Mijn hoofd kan ik nu weer wat verder links/rechts draaien, en mijn schouders voelen
niet zo erg stijf..
Ik ga dit zeker dagelijks herhalen!
Blije groet, Joke

Marcella Sjollema

hallo Joke,
wat fijn om te horen! Lijkt mij een goed plan, dat dagelijks herhalen!
groeten,
Marcella

leonie

Dag marcella,
Bedankt voor de oefeningen.
Ik heb vaak last van spanning links in mijn bovenrug en nek, dit straalt uit aan de linkerkant van mijn hoofd en geeft een doof gevoel in mijn linkeroog,alsof ik wazig zie(wat niet zo is). Hoor je dat vaker?
Ik hoor graag van je, Mvg, leonie

Marcella Sjollema

hoi Leonie,

ja dit komt vaker voor. Door de spanning en het korter worden van de spieren tijdens deze spanning, wordt de peesplaat om je hoofd strak getrokken en dat kan zulke klachten veroorzaken. Ik hoop dat je dmw de oefeningen je spieren zo los en ontspannen krijgt dat je klachten verminderen/verdwijnen. Let ook op je houding!
succes en groeten,
Marcella

Nicole

Dag Marcella,
Ik ben heel blij met deze oefeningen. Heb vreselijke nekklachten. Heb het gevoel alsof mijn hoofd te zwaar is voor mijn nek en ik het met mijn handen moet ondersteunen. Ik heb zojuist de oefeningen gedaan en het voelt al heerlijk. Mag ik deze oefeningen meerdere keren per dag doen?

Marcella Sjollema

hoi Nicole,
alweer zo’n goed resultaat! Wat fijn. Ja hoor, je kunt deze oefeningen gerust meerdere keren per dag doen.Zeker wanneer je langere tijd achter elkaar zit/gezeten hebt bv. Weer even goed de spieren los maken en de doorbloeding stimuleren!
succes en groeten,
Marcella

Hinke

Ik heb al langere tijd vaak pijn in mn schouders en nek en heb vannacht de hele nacht wakker gelegen erdoor. Vanochtend had ik zoveel pijn dat ik er helemaal klaar mee was en op internet ben gaan zoeken en toen zag ik dit! Gelijk maar eens geprobeerd en de spanning en pijn in mn schouders zijn meteen al een stukje afgenomen… Zo’n snel resultaat motiveert wel om het in mn dagelijkse routine op te nemen! Bedankt 🙂

Marcella Sjollema

hoi Hinke,

wat leuk dat je dit laat weten en om dit te lezen! Hopelijk motiveert dit ook anderen!
Dankjewel en groeten,
Marcella

Antoinette

Ik heb Tietze nu al bijna 2 maanden. Ik probeer te blijven bewegen, baantjes zwemmen, heb ook fysiotherapie maar meer in een groepje. Beide 2 keer in de week. Heb van arts Celebrex gekregen voor 2 weken bem nu met de 2de week bezig. Maar nog steeds pijn borstbeen , sleutelbeenderen, schouders , nek, schouderbladen. Het scherpe is er wel af. Ik heb zelfs pijn in mijn rechterborst(buste). Zou ik bij al deze 5 oefeningen baat hebben of raad u 1 of meerdere oefeningen af. Daarnaast veel last van mijn ademhaling,onrust.

Marcella Sjollema

hoi Antoinette,

je kunt gerust al deze oefeningen doen. Ik herken heel duidelijk wat je aangeeft over onrust en de ademhaling. Dat is heel belangrijk om aan te pakken! Waar komt je onrust vandaan? Door onrust gaat de ademhaling omhoog, naar de borst ipv naar de buik en dat geeft meer belasting van de spieren in je bovenlichaam, zoals je borstspieren. Die borstademhaling geeft ook weer onrust in je hoofd en ongemak. Het zijn onderdelen van de vicieuze cirkel. Je zou de blogs over de ademhaling kunnen lezen. Eigenlijk raad ik je aan om naar een (oefen)therapeut te gaan die met jouw ontspanning bezig gaat via oefeningen en coachende gesprekken.
succes,
groeten,
Marcella

Laura

Hai marcella,
Als ik de tweede armzwaai doe krijg ik vreselijke pijn in mijn onderrug… Moet ik de oefening blijven doen of is t beter van niet?
Groetjes, laura

Marcella Sjollema

hallo Laura,

het zou kunnen dat je rug heel stijf en/of gespannen is. Op zich is het een heel milde oefening (je zet eigenlijk geen kracht op je rug) en moet het geen bezwaar vormen voor je rug. Je maakt dagelijks draaibewegingen in je rug nl. Doe de oefening zo losjes en ontspannen mogelijk, laat je rug rustig wennen aan deze beweging, maar ga er gerust mee door.
succes,
groeten,
Marcella

Antoinette

Hallo Marcella
Heb je ook oefeningen specifiek voor schouder en boven arm?
Volgens de orhtopeed is het een frozensholder maar mijn fysio,S zijn het daar niet mee eens omdat er wel beweeglijkheid in zit.
Ben benieuwd wat je voor oefeningen kan geven.

Marcella Sjollema

hoi Antoinette,

uiteraard zijn er ook oefeningen voor de schouder/bovenarm. Allereerst wil je natuurlijk de schouder weer beweeglijker maken, zodat je weer normaler kunt bewegen. Dit kan met behulp v/d therapeut, zogenaamd geleid actief doorbewegen. Je kunt mbv een katrol oefenen bv. Je kunt liggend op de rug met opgetrokken benen de armen schuiven over de grond richting je hoofd, houd contact met de armen met de ondergrond. In dezelfde positie kun je de handen in elkaar strengelen en de armen voorwaarts richting je hoofd brengen, vanaf 90 graden heb je dan de zwaartekracht in je voordeel! Ook is het belangrijk de stabiliserende spieren rondom het schoudergewricht te trainen, de rotator cuff spieren. Dat is lastig uit te leggen zo, maar als het goed is weet de behandelend therapeut dat ook. Wanneer je kracht zet met de armen en die rotator cuff werkt niet goed, krijg je afschuifkrachten binnen het schoudergewricht met overbelasting en uiteindelijk beschadiging als gevolg. En ook bij dit soort klachten is de houding heel belangrijk (en ontspanning)!
succes,
groeten,
Marcella

Sel

Ik ben een man 71 jaar. Ik heb iets een gebogen bovenrug. Mijn bovenrug schouders en nek zaten echt vast van wat stress, verkeerde houding en wat overbelast. Spanning i.v.m veranderingen in mij leven. Mijn huisarts, dacht al aan fibromialgie. Hij stuurde mij door voor fysiotherapie. Maar ik ben uitgekomen bij een acupuncturist, die mij ook aangezet heeft om zelf dingen te veranderen. Hij hielp mij ook om rustiger te worden. Maar de pijn nam maar moeilijk af. Tot ik toevallig bij jou oefeningen terecht kwam. Dat sprak mij wel aan. Ik ben er mee begonnen en deed ze ongeveer 4x per dag. En al snel voelde ik verbetering, die na enkele weken nog door aan het zetten is. Ik zit nu op een niveau dat het goed te doen is. Af en toe nog een pijnstiller. Maar het voelt stukke beter, en ik ben blij dat ik bij jou terecht gekomen ben. Misschien heb je nog tips. Bedankt

Marcella Sjollema

hallo Sel,

dank voor het delen van je verhaal. Dat vind ik mooi om te lezen. Op elke leeftijd kunnen oefeningen helpen!Wat zou je graag willen bereiken, willen kunnen en wat heb je daarvoor nodig? Je schrijft dat je ook hulp hebt gekregen om rustiger te worden. Kennelijk had je dat ook nodig.Dat zou ik dus eerst bedenken. Snuffel nog eens rond op de website, daar kun je nog meer blogs lezen met waardevolle informatie over houding, ontspanning en oefeningen.
succes!
Marcella

Je kunt geen reacties meer plaatsen.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp