Naar de inhoud

Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn of tension headache is een zeer vaak voorkomende vorm van hoofdpijn. Het is te herkennen aan een drukkend, trekkend of klemmend gevoel, veelal over het gehele hoofd. Soms voelt het alsof er een band om het hoofd zit. Vaak gaat (spier)spanningshoofdpijn gepaard met strakke nek- schouderspieren. De pijn straalt vaak uit vanuit de nek naar het hoofd. Dit kan de oorzaak zijn, maar ook het gevolg. Want pijn veroorzaakt vaak een hoge spierspanning.
Verder kan misselijkheid optreden, en gevoeligheid voor harde geluiden of fel licht.
Deze vorm van hoofdpijn kan enkele minuten, dagen of weken duren. Als je meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn hebt, spreek je van chronische hoofdpijn.
Let op met medicijngebruik. Langdurig gebruik van pijnstillers kan juist leiden tot hoofdpijn! Dit noemen we medicatie-overgebruik hoofdpijn.

Hoe weet je nou welke factoren bij jou een rol spelen bij de hoofdpijn?  Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld  stressfactoren, je houding, je bewegingspatroon, leefstijl en vermoeidheid. Om daar beter inzicht in te krijgen stel ik  jou de volgende vragen:

 • Hoe ontspannen, los, zacht en soepel zijn je nek-schouderspieren?
 • Hoe vaak merk je dat je de schouders optrekt?
 • Wanneer doe je dit vooral?
 • Trek jij je wenkbrauwen wel eens/ vaak op? Of frons je de wenkbrauwen?
 • Knijp je met je ogen? Hoe komt dat?
 • Hoe ontspannen is je onderkaak, laat je deze zakken? Of loop je je te verbijten?
 • Knarsetand je ’s nachts?
 • Staan jouw oor, schouder, heup, knie en enkel rechts boven elkaar?
 • Hoe vaak steek jij je hoofd naar voren (naar je beeldscherm)?
 • Hoe vaak kijk jij naar beneden op bijvoorbeeld je telefoon, ipad of boek?
 • Loop je rechtop of loop je dubbeltjes te zoeken?
 • Hoe tevreden ben je over hoeveel je beweegt?
 • Hoe hoog is je kussen? Geeft het voldoende steun aan je nek?
 • In welke houding slaap je?
 • Slaap je voldoende? Heb je slaaptekort?
 • Hoe vermoeid ben je?
 • Hoe is jouw ademhaling? Waar zit je adembeweging; in je buik of borst? Hoe diep adem je en hoe vaak?
 • Hoeveel heb jij aan je hoofd? Heb je kopzorgen? Hoe koppig ben je?
 • Hoe vaak neem jij de tijd om je te ontspannen. Hoe tevreden ben je daarover?

Waarom stel ik deze vragen?

Hoe kunnen strakke nek-schouderspieren hoofdpijn veroorzaken? De nek-schouderspieren zitten vast aan je achterhoofd en staan in verbinding met een peesplaat die om je hele hoofd zit. Als je spieren aanspant, worden ze korter. De nekspieren trekken aan deze peesplaat en trekken deze strak over je hoofd. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de spieren van het gezicht, je voorhoofd, rond de ogen en de kaken. Een verkeerde houding en/of een te lang aangehouden houding kan gespannen nekspieren veroorzaken en een verminderde doorbloeding van de spieren.

Het is essentieel om ook de doorbloeding weer te verbeteren. Een verkeerd kussen kan ook een rol spelen als het een verkeerde houding geeft en onvoldoende steun. Lig je bijvoorbeeld op de rug en is het kussen te laag, dan kantelt je hoofd achterover.
Wist je dat vermoeidheid, net als een verkeerde houding, pijn  en stress ook een verhoogde spierspanning veroorzaakt? Ook is de coördinatie minder goed bij vermoeidheid.

Wanneer de ademhaling hoog zit, zet de borstkas uit/komt deze omhoog bij inademing en daalt weer tijdens de uitademing. De zogenaamde hulpademhalingsspieren zijn dan actief. De ademhaling wordt dan veelal oppervlakkiger en frequenter en kost meer energie en (in)spanning. Het is veel efficiënter om via de buik te ademen waarbij de buik uitzet tijdens het inademen en weer daalt bij uitademen. Dan maak je optimaal gebruik van het middenrif, dé ademhalingsspier.

Bij stress kun je denken aan zorgen, piekeren, ergernis, angst, depressiviteit, werkdruk, ontevredenheid, noem maar op. Bij stress maakt het lichaam zich klaar voor de zogenaamde vlucht of vecht reactie (flight-fight response) en zullen de spieren spannen.

Een praktijkvoorbeeld

Samen met mijn patiënt ga ik op zoek naar de verbanden tussen patronen en de klachten, in dit geval hoofdpijn. Eén van mijn patiënten gaf aan na het sporten steeds last te hebben. We kwamen erachter dat ze tijdens het steppen aldoor naar beneden keek en als zij haar armen optilde, trok ze overmatig haar schouders op. Beide geven veel spierspanning van de nek-schouderspieren.

Daarnaast was haar staande houding nog niet goed. Ze kantelde haar bekken teveel naar achteren. Hierdoor vlakte haar onderrug af, werd haar bovenrug te bol zodat haar schouders meer naar voren stonden. Ze voelde gelijk verlichting en ontspanning in haar nek-schouderspieren toen ze haar bekken wat meer oprichtte zodat ze haar rug beter kon strekken en haar schouders rechter stonden. Haar buik liet ze daarbij meer los zodat ze ook meer ruimte gaf aan haar ademhaling.

Je kan er veel baat bij hebben om jouw houding, gewoontes en patronen op meerdere gebieden te bekijken. Je kunt zoveel zelf doen aan je hoofdpijnklachten! Kom je er niet (helemaal) uit? Neem dan contact op met een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck).  Deze kan jou helpen je inzicht en bewustwording, houding en beweging en leefpatroon te veranderen/verbeteren.

Om je nek-schouderspieren te ontspannen en daarmee je hoofdpijn gunstig te beïnvloeden, kun je de oefeningen uit mijn vorige blog gebruiken; stijve nek/schouderspieren; 5 fijne oefeningen.

Succes! Ik ben benieuwd naar jouw inzichten en wat jij hebt gedaan om je hoofdpijn te verminderen. Wat helpt jou of heeft je goed geholpen? Jouw inzichten kunnen anderen weer helpen.

Marcella Sjollema, oefentherapeut Mensendieck. Bekkenoefentherapeut, lid netwerk chronische pijn.

32 reacties

abderrahim

Ik heb nu al paar maanden last van spieren rond mijn ogen als ik mijn wenkbrouwen beweeg dan loopt het door tot mijn achterhoofd. Het belemmert mijn zicht wat moet ik doen om die spieren weer los te krijgen

Marcella Sjollema

Hallo, dank voor je reactie. Het is belangrijk om erachter te komen hoe het komt dat het zo strak staat. Dan weet je ook beter wat je kan doen om het weer losser te krijgen. Tuur of frons je bijvoorbeeld veel? Heb je de ogen na laten kijken? Ervaar je ook spanning in de nekspieren? Probeer in elk geval de ogen en wenkbrauwen zo ontspannen mogelijk te houden, laat de schouders zakken en draag het hoofd zo recht mogelijk op de romp. Er zijn ook allelei oefeningen die je kunt doen, maar dan is beter inzicht in de oorzaak wel eerst van belang. Succes alvast en je kan altijd weer berichten hoor!

Marcella Sjollema

hoi,
het is de vraag hoe het komt dat je daar spanning hebt opgebouwd. Alleen door dat matras of zijn er ook andere factoren van belang. Dan kan je daar wat aan doen. Ontspanning is daarbij belangrijk. De oefeningen uit het blog voor stijve nek/schouderspieren zouden fijn kunnen zijn bijvoorbeeld.
succes,
Marcella

abderahim

Ik denk zelf door verkeerd slapen. Ik had nooit problemen met spierspanning hoofdpijn met mij.oudere matras ik heb een nieuwe matras gekocht en mijn hoofd voelt aan alsof tie wil ontploffen plus als ik bijvoorbeeld mijn veterstrik en weer recht op staa word ik duizelig ik heb echt spijt dat ik mijn ouwe matras heb weggegooid ik heb er nu leterijk 5000 euro voor over als ik mijn ouwe matras weer had zo erg is het met mij spierspanning hoofdpijn ik voel me gwn invalide

Marcella Sjollema

hoi, wat vervelend voor je zeg. Heb je ook een ander hoofdkussen?

Marcella Sjollema

hoi,
misschien is een topdek matras erop een oplossing en een ander kussen?
succes,
Marcella

jolijn

hoi, ik heb veel last van drukkende hoofdpijn in mijn achterhoofd,en als ik slik voel ik mn nek spieren zeer doen. hoe kan dit komen?

Marcella Sjollema

hi Jolijn, waarschijnlijk zijn je nekspieren erg gespannen en gevoelig. Bij een kleine beweging als slikken spannen de nekspieren ook automatisch aan. Het zou kunnen dat door de gevoeligheid zelfs die (onschuldige) beweging pijn doet. Hoe je nekspieren zo gespannen komen kan ik natuurlijk niet zeggen zonder je verdere verhaal of je gezien te hebben. Je kan eens de oefeningen uitproberen van het blog “5 fijne oefeningen voor gespannen nek/schouderspieren”.

Sjaantje

Hoi ik heb vaak Steken in mijn hoofd en verkrampte spieren in mijn nek daarnaast druk achter de ogen en wenkbrauwen/voorhoofd. En ook trillend ooglid of wenkbrauw soms zelfs in de lip. Is dit mogelijk van spierspanningshoofdpijn?
Groetjes

Marcella Sjollema

hallo Sjaantje,

strakke spieren in de nek maar ook van het voorhoofd en kaken bijvoorbeeld trekken de peesplaat die over het hoofd loopt strak. Met als gevolg spierspanningshoofdpijn. Dus er is zeker een relatie. Probeer de oefeningen uit het blog 5 fijne oefeningen voor de nek/schouderspieren eens!
Succes en laat me weten hoe het gaat!
Marcella

anoniem

beste Marcella,

ikzelf loop al jaren met een stijve nek rond. Met name als ik focus op dingen bv een vergadering of sta te wachten bij een kassa voel ik t. Krijg er dan ipv hoofdpijn wat ik eigenlijk amper heb duizeligheid bij wat vervolgens de spanning weer versterkt omdat dit stressvol is. Mri gehad en chriropractie/accupunctuur/massages oefentherapie alsook atlascorrectie en osteopathie en base druppels magnesium en noem maar op. alles helpt maar heel even. Ga ik dan weer slapen op mijn slimline matras met nekkussen dan gaat alles weer spannen en zit t weer vast als ik weer wakker wordt. heb je nog een advies voor me? Heb dan wel geen hoofdpijn maar die duizeligheid vanuit mn nek ik ook geen pretje. Mijn evenwichtsorgaan is verder na in ziekenhuis testen prima bevonden. Enig verband die ik kan vinden is mn geur. Als ik veel jog dan ontspant alles wat en ruik ik veel en veel beter t zelfde geldt na massages. Ben teneinde raad en ga over enkele weken naar een andere neuroloog voor een 2nd opionion (hoop op doorverwijzing naar neurofysioloog) maar ben weinig hoopvol.

Marcella Sjollema

hoi Glenn,
deze had ik nog even niet gezien. Je hebt dus onderzoeken gehad. Het klinkt alsof je stress systeem helemaal ontregelt is, omdat alles steeds weer vast gaat zitten. Heel veel oefenen met ontspanning, aandachts- en mindfulness oefeningen.Jouw klachten kunnen een grote stressbron op zich zijn die je uit balans houdt.
Vecht niet, maar accepteer en maak er zoveel mogelijk het beste van. Doe wat jij belangrijk vindt.
Succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi,
tjonge, je hebt al veel hulp gehad. Het klinkt echt alsof houding en spanning een rol spelen in je klachten. Ik kan er zo verder weinig van zeggen zonder dat ik meer weet en je gezien heb. Veel beweging en rust afwisselen, veel ontspannen en bewegen. Realiseer je dat bij langdurige klachten het lichaam en brein extra gevoelig kunnen zijn, lees daarover meer op mijn blog daarover. Hopelijk wordt je daar wat wijzer van.
succes, sorry voor mijn late reactie, komt door alle spam.
Marcella

anoniem

beste Marcella,

Graag vermeld ik hierbij dat ik 38 ben en ook al onder behandeling bij revalidatie friesland ben geweest. De psycholoog daar gaf aan dat t weleens stress zou kunnen zijn omdat al die therapeuten niks konden vinden. Mijn antwoord daarop is t kip en ei verhaal. Als ik al stress heb is t door die duizeligheid. Heb hier al meer dan 10 jaar last van met daarbij hele gelukkige jaren muv die nekspanning/duizeligheid. Met joggen verminderd t gaf ik. T is zelfs zo dat hoe meer ik klus/beweeg hoe minder het wordt. Ergens mis ik een puzzelstukje. Hoop echt dat je mij een advies kan geven waar ik wat aan heb. Zoals eerder aangegeven door iemand anders hier heb ook ik hier inmiddels erg veel voor over dit hersteld te zien.

Marcella Sjollema

hallo Glenn,
tjonge, het is wel heel moeilijk om met dit kleine stukje info een goed advies te geven! Dat zal je begrijpen. Normaal vraag ik het hemd van iemands lijf. De stress kan nu (oa) een in stand houdende factor zijn, zoals je ook eigenlijk aangeeft. Is er ooit lichamelijk onderzoek gedaan? Dan kun je dingen uitsluiten/afstrepen en misschien nog gerichter gaan werken aan het zo goed mogelijk omgaan met de klachten. Zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Bewegen doet je goed, geef je aan. Ik zou zeggen, doe veel van wat jou goed doet! Wees je bewust wat er dan gebeurt met je gedachten, gevoel en in je lichaam. Gebruik hier zoveel mogelijk woorden voor, om dit te beschrijven. Hierdoor wordt je lichaamsbewustwording steeds groter en kun je jouw klachten zo klein mogelijk maken. Graag zou ik jou beter helpen, maar dan zul je naar de praktijk moeten komen, een beetje ver wellicht.
Veel succes en sterkte!
Marcella

Marcella Sjollema

hoi,
ik ben het met je eens dat pijn ed zeker stress kan geven en daarmee is het een in stand houdende factor van de klachten. Er is vast een aanleiding geweest voor je hoofdpijn, iets wat je uit balans heeft gebracht. Bij chronische klachten gaat de extra gevoeligheid van het lichaam en het brein vaak ook een rol spelen. Wat fijn dat bewegen je helpt. Waarschijnlijk ontspan je dan goed! Ik zou zeggen; doe daar meer van! Dat wat je aandacht geeft, groeit!
succes, excuus voor mijn late reactie, komt door alle spam,
Marcella

Anja

Ik heb nu al 4 dagen hoofdpijn , de pijn zit voor in me hoofd maar trekt ook wel eens naar me slaap of het zit aan 1 kant , ook als ik op me achterhoofd druk net boven me nek zit daar een hele gevoelige plek en dat trekt weer naar me hoofd toe , ook heb ik pijnlijke plekken in me nek en zere schouders , zou de hoofdpijn van me nek kunnen komen of spanningshoofdpijn ?? Ik maak me er best zorgen over namelijk

Marcella Sjollema

hallo Anja,
spierspanningshoofdpijn komt vaak vanuit de nek. Omdat je schouders en achterhoofd ook zeer doen lijkr me dat heel aannemelijk.
Probeer je schouders zoveel mogelijk te ontspannen! Er zijn 2 blogs waar ontspannende oefeningen voor de nek/schouderspieren in staan.
succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Anja,
wellicht heb je niks meer aan mijn reactie, het spijt me erg, komt door alle spam. Spierspanningshoofdpijn komt veelal vanuit de nek, dus dat gaat samen! Het klinkt echt als zodanig. Ik hoop dat het inmiddels goed met je gaat!
groetjes,
Marcella

Peg

Hallo ik heb al zker 3 jaar nek/schouderklachten. Daar komen rare klachten bij zoals vaak linkszijdige hoofdpijn, druk gevoel in nek en in oren/hoofd ( alsof ik in vliegtuig zit en oorpijn ga krijgen). Daarbij ook soort van duizelingen( moeilijk uit te leggen) die soort van duizelingen komen ook opzetten zodra mijn nek t kussen aan raakt. Mijn nekspieren/aanhechtingen zijn ook super gevoelig. Het lijkt alsmaar erger te worden. Loop al 3 jaar bij fysio zonder resultaat. Mri van nek gehad zonder resultaat. Ik ben ten eidereenden raad ?

Marcella Sjollema

hallo Peg,

eigenlijk klinken jouw klachten heel bekend. Het gevoel van druk op je hoofd, duizelingen, gevoelige aanhechtingen. Je zal vast een hoop van je klachten herkent hebben in het blog. Je houding zou heel belangrijk kunnen zijn omdat je aan 1 kant mn last hebt. Wanhoop niet, hoe moeilijk ook want ik begrijp dat je je zorgen maakt, wellicht gefrustreerd raakt ed. Dit heeft nl een negatief effect op je klachten. Steeds als je bezig bent met je pijn, maak je het erger. Dat is een ingewikkeld verhaal, maar je lichaam en brein worden gevoeliger naarmate pijn heftiger is, langer duurt en wanneer er sprake is van negatieve gedachten en gevoelens. Naast alle andere (fysieke) omstandigheden. Ik zou eens een andere behandelaar bezoeken, die een andere insteek heeft. Als het nl na 3 jaar nog neit werkt, dan is duidelijk dat dit niet de juiste behandeling voor je is, lijkt me. Wanneer de afstand geen bezwaar is, kun je met mij een afspraak maken. Ga anders naar een collega oefentherapeut Mensendieck of Cesar die is aangesloten bij het netwerk chronische pijn.
succes,
Marcella

annemichelle

kan je ook wazig zien of duizelig door mn nek die echt heel aangespannen is

Marcella Sjollema

hoi Annemichelle,
ja dat kan zeker. Soms gaat dat tevens gepaard met een gespannen (hoge) ademhaling vanuit de borst in plaats vanuit de buik. Dit kan ook wazig zien en/of duizeligheid veroorzaken.
groeten,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Annemichelle,
ja, dit hoor ik zeker vaker, mn duizeliheid. Wazig zien hoor ik vaak bij ademhalingsproblemen en stress.Excuus voor de late reactie, komt door alle spam.
groetjes,
Marcella

aysel savkin

Hallo

Ik heb een auto ongeluk gehad op een voorrangsweg van links kwam er auto moest plotseling remmen heb erg pijn aan de nek
En rug kan niet slapen ben van karakter ook nog es erg veranderd maar die pijn in de nek is echt vervelend mijn nek voelt erg strak word gek moet wachten met foto’s omdat ik miskraam heb in het begin liep ik met een scheve hoofd denk je dat het goed kan komen

Alvast bedankt

Groetjes

Marcella Sjollema

Beste Aysel,
het is natuurlijk moeilijk om aan te geven of het goed komt, dat hangt van zoveel factoren af!Je schrijft niet hoelang het geleden is maar ik begrijp dat het onlangs gebeurd is? Een paar tips; neem in het begin de tijd om te herstellen maar blijf wel zoveel als gaat in beweging. Wissel rust en activiteit goed af. Lopen is een goede vorm van beweging nu. Laat je armen lekker meezwaaien. Kijk niet te veel/vaak naar beneden, dat is nl erg belastend. Doe de oefeningen uit de blogs die over nekpijn/stijve nekspieren gaan. Pieker niet teveel! Zoek afleiding en doe voor zover dat gaat leuke ontspannende dingen.
succes,
Marcella

Sarah

Hallo,
Ik voel ook een hele erge druk in me hoofd. Maar ik voel het ook in me aders, ik voel het bloed gewoon pompen als ik een bepaalde houding aan neem. Kan dat ook hiervan komen? Ik ben 18 en verder geen gezondheids klachten. Wel een tijdje last gehad van hyperventileren en paniekaanvallen.

Alvast bedankt,
Groetjes.

Marcella Sjollema

Hoi Sarah,
in welke houding voel je dat dan? Als je hoofd naar beneden is? Dan komt er meer druk op je hoofd dus dat zou het gevoel dan verklaren. Het kan zijn dat je hart flink bonst, dat de bloeddruk wat hoog is, dan kun je dat ook in je aderen voelen pompen. Bij spanning kan de bloeddruk verhoogd zijn. Hyperventilatie en paniekaanvallen komen ook voort uit stress. Deze klachten zijn misschien een andere manier van het tot uiting komen van de stress.
groeten,
Marcella

Anoniem

Hallo Sarah,
Na 5 dgn stekende hoofdpijn, achterhoofd, slapen, oren, lijkt het nu af te nemen!! Pijnstillers neem ik zeker de heft… dan de vorige 5 dgn! Nooit last gehad en 65 jaar nu. Wel wat stres gehad vlak ervoor!! Angs tvoor herhaling vraag ik advies aan je! Het kostte me veel energie…

Marcella Sjollema

hoi,
mijn naam is niet Sarah, maar Marcella. Geeft verder niet. Bij stress kun je je altijd afvragen wat je nu precies stress geeft en wat je er zelf aan kan doen. Het allerbeste is een oplossing zoeken en erover praten!Afleidig zoeken en ontspannen, beetje rust nemen daar waar mogelijk ed.
succes, sorry voor mijn late reactie, komt door alle spam,
Marcella

Kelsey

Hoi Marcella,

Ik heb al langer dan 4 maanden last van hevige duizeligheid (geen draaiduizeligheid maar licht in het hoofd en het hoofd en het gevoel weg te vallen) . Ook heb ik trekkende kaken en een trekkend voorhoofd, last van druk en steken in de borststreek en hoofdpijn doortrekkend naar het oor.. hier komen ook paniekaanvallen bij in tunnels en ik ben gevoelig geworden voor gesprekken voeren en bepaalde verlichting .. wat kan dit zijn? Ik word er gek van. De dokter zegt steeds maar stress en doet niks.. ik durf hem al niet eens meer te bellen omdat me een zeur voel, maar ik wil er zo graag vanaf

Marcella Sjollema

hallo Kelsey,
dit zijn heel herkenbare klachten en klinkt absoluut als stress gerelateerde klachten. Kijk eens naar mijn blogs over hyperventilatie. Dan herken je vast heel veel in! Ik zou je adviseren om naar een oefentherapeut te gaan die jou kan helpen ontspannen en ontdekken waar je spanning vandaan komt.
succes!
Marcella

Je kunt geen reacties meer plaatsen.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp