Marijke Stuiver
In 1983 ben ik afgestudeerd van de Mensendieck opleiding, en in 1985 ben ik gestart met mijn eigen praktijk in Purmerend.
In de loop van de meer dan 35 jaar dat ik werk heb ik veel cursussen gevolgd op allerlei gebied, waarbij mijn interesse vooral ligt bij orthopedie en neurologie.
Patienten met complexe klachten van deze aard krijgen vaak te horen “dat ze er maar mee moeten leren leven”. Maar hoe dan?? Samen met hen zoek ik naar de beste manier. Door houdings- en bewegingsadviezen, onderhoudsoefeningen, veel tips voor het dagelijks leven en uiteraard een luisterend oor. Mijn motto is daarbij vaak: “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”.
Deze patienten krijgen namelijk bijna allemaal te horen dat ze moeten “bewegen, maar wel met mate”. Dat is geen gemakkelijk advies! Betekent dit dat je maar gewoon moet doorzetten ook al doet het pijn, of moet je de pijn juist voorkomen door zo min mogelijk te doen? Vooral als er sprake is van langdurig bestaande klachten, heeft een patient zich al helemaal aangepast aan de beperkingen, en zijn er om de pijnlijke plek heen vaak verkrampte spieren ontstaan die het ontspannen/normaal bewegen aardig in de weg kunnen zitten. Soms moeten we daarom eerst zorgen dat pijnlijke verkrampte spieren (vooral rond littekens) weer in beweging komen. Daarvoor gebruik ik zo nodig ondersteunende Bindweefselmassage of Triggerpointmassage.
Verder heb ik een enorm assortiment aan oefeningen en kleine oefenmaterialen ter beschikking. Vanuit kleine oefeningetjes, die vaak in het dagelijks leven kunnen worden ingepast, werken we zo snel mogelijk toe naar de dagelijkse activiteiten. Vaak probeer ik ook de oefeningen tijdens dagelijkse werkzaamheden in te passen: zo kost het geen extra tijd, en slijpt het snel in.
Affiniteit met kinderen en tieners met houdingsproblemen heb ik altijd gehad.
Sinds 2005 ben ik afgestudeerd als Kinderoefentherapeut, en van 2008 tot juli 2016 werkte ik ook in mijn eigen praktijk in Wormerveer, Kinderoefentherapie Zaanstreek-Noord (www.kinderoefentherapie-zn.nl). Deze praktijk is nu overgenomen door Fabian Geerestein en Tamara de Boer, die voortgaan op de door ons ingeslagen weg.
Dit betekent dat ik in Purmerend minder kleine kinderen behandel, maar vooral veel kinderen in de bovenbouw van de basisschool, en tieners met houdingsproblemen (scoliose, kyfose), of met rug-, knie-, en voetklachten. Tieners kunnen lastig te motiveren zijn, maar door humor en een open en geïnteresseerde houding bouw ik meestal wel een goede band met ze op.
Sinds 2015 ben ik gecertificeerd als Schroth Best Practice therapeut, en sinds oktober 2016 ook als Schroth 3D therapeut. Deze behandeltechniek is specifiek gericht op patienten met scoliose. Niet alleen kinderen in de groei, ook volwassenen (ook met degeneratieve scoliose, en zelfs als ze al aan de scoliose zijn geopereerd) kunnen baat hebben bij deze wetenschappelijk bewezen effectieve oefenmethode.
In 2018 heb ik ook de cursus SEAS gedaan, dit is een andere behandelwijze voor scoliose patienten, ontwikkeld door het ISICO instituut in Italië. Ik merk dat ik hierdoor steeds meer patienten met scoliose zie. Omdat ik me graag op de hoogte wil stellen van alle nieuwe ontwikkelingen op dit gebied ga ik al jaren naar de jaarlijkse internationale bijeenkomst van SOSORT (Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment).
Samenwerken met collega’s en andere (para-)medici (vooral in de regio) vind ik belangrijk. Omdat ik al zo lang mijn praktijk voer heb ik een groot netwerk van contacten opgebouwd: zij kennen mij, en ik ken hen. Over en weer helpen we elkaar bij het zoeken naar oplossingen voor de hulpvragen van onze patiënten.
Met een groep collega oefentherapeuten heb ik een samenwerkingsverband Beweegwijze.
Veel van mijn contacten hebben te maken met scoliose: Ik zit in meerdere intercollegiale (app)groepjes van Scoliose therapeuten zowel nationaal als Internationaal. Om in Nederland elkaar goed te kunnen vinden heb ik in 2017 de Praktijkzoeker ontwikkeld: de site www.schroth-therapeut.nl, waar alle Schroth therapeuten van Nederland op staan, en die veel gebruikt wordt door patienten en verwijzers.
Omdat ik wetenschappelijk onderzoek naar onze beroepsgroep belangrijk vind ben ik al ruim 10 jaar peilstation van LIPZ, een statistisch onderzoek vanuit het NIVEL.