Skip to content

Met spanning en stress is niets mis! Er is niets aan de hand als we ons er goed bij voelen. We hebben het zelfs nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen.

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen extra stress opleveren. We kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken.

Je herstelt in rustmomenten, momenten waarin je kunt ontspannen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Stress wordt ongezond wanneer we stress niet afwisselen met ontspanning en herstel.
Hoe meer het evenwicht tussen tussen de geestelijke en lichamelijke belasting en belastbaarheid uit balans raakt, hoe meer signalen van stress we afgeven.

Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren. Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. We spreken dan van psychosomatische klachten. Het kenmerk van psychosomatische klachten is dat bij het ontstaan en in stand houden van deze klachten zowel lichamelijke, geestelijke als sociale factoren een rol spelen. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met problemen omgaan, kan een rol spelen. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering.

Voorbeelden van spanningsklachten

Lichamelijke klachten:

algehele vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, nek-, rug- en hoofdpijn, RSI (tegenwoordig KANS genoemd; klachten van arm, nek, schouder), buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen en slaapproblemen.

Psychische klachten:

prikkelbaarheid, piekeren, moeilijk kunnen concentreren, neerslachtigheid, vergeetachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid en overspannenheid, nervositeit, machteloosheid.

Sociale componenten:

conflicten, hoog ervaren werkdruk, verminderde prestaties, verminderde motivatie en ziekteverzuim.
Daarnaast bijvoorbeeld ook gedragssymptomen zoals overmatig eten en roken en tandenknarsen tijdens de slaap.

De behandeling

Wij geven u inzicht in de relatie tussen lichamelijke klachten en (mogelijke) psychosociale oorzaken. U ontdekt en leert mogelijkheden om uw gezondheid positief te beïnvloeden. De therapeut leert u signalen van uw lichaam te voelen en te leren luisteren naar uw lichaam. Het leren omgaan met stressfactoren, het benutten van energiegevers (vriendschappen, relatie, sport en hobby bijvoorbeeld) en het leren ontspannen spelen hierbij een centrale rol.