Skip to content

Bij een kleine groep pubers ontstaan tijdens de groei blijvende houdingsafwijkingen zoals Kyfose (Ziekte van Scheuermann) en Scoliose (zijwaartse verdraaiing van de rug). De meest gangbare, wetenschappelijk bewezen effectieve, behandelmethode voor deze problemen is de methode Schroth. Deze methode is ontwikkeld in Duitsland, en hier nog relatief onbekend. Het aantal therapeuten in Nederland is dan ook gering. Marijke heeft zowel het certificaat voor Schroth Best Practice therapeut, als voor Schroth 3D therapeut behaald. De Schroth methode bestaat uit zeer intensieve en gerichte oefeningen, die ook in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Hierdoor kan de wervelkolom ook tijdens zitten, staan en lopen worden ontlast, en wordt de behandeling veel effectiever dan wanneer er slechts éénmaal per dag wat oefeningen worden gedaan.

Bewustwording van de verkromming, en de daaruit voortvloeiende voorkeur voor een bepaalde houding (denk aan scheef op de bank hangen, benen over elkaar slaan of op 1 been leunen) zijn essentieel.

Marijke heeft ook de cursus SEAS gedaan. Deze methode is ontwikkeld in Italië, en richt zich op houdingscorrectie bij minder grote curves. Dit maakt deze, ook wetenschappelijk bewezen methode, uitstekend geschikt voor tieners. Maar ook ouderen met veel pijnklachten kunnen met deze methode vaak veel vooruitgang en vooral pijnvermindering bereiken.
De spiegels die we bij Mensendieck oefentherapie gebruiken komen bij alle methoden goed van pas.
(zie ook www.schroth-scoliosetherapie.nl).