Naar de inhoud

Individuele zwangerschapsbegeleiding op maat volgens de methode Mensendieck

Wil jij je goed voorbereiden op je bevalling? Voel je er niet zoveel voor om dit in een groep te doen of heb je geen zin om daar heel veel tijd aan kwijt te zijn? Dan is individuele zwangerschapsbegeleiding wat voor jou!

De methode Mensendieck kan een zeer waardevolle rol spelen in het leren kennen, voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en de periode daarna.

Ik bied een individuele zwangerschapsbegeleiding op maat aan tijdens deze bijzondere periode in je leven.

Waarom je voorbereiden op de bevalling?

Het is zinvol om van tevoren een aantal vaardigheden aangereikt te krijgen en te oefenen, die je kunnen helpen tijdens de bevalling. Wanneer je in staat bent je lichaam bewust te ervaren, krijg je meer vertrouwen in je bevalling. Je zal merken dat de oefeningen tijdens de bevalling weer naar boven komen.

Wat houdt de zwangerschapsbegeleiding in?

Ee nemen de verschillende fasen van de bevalling door en wat je dan kunt doen. Je leert hoe je bepaalde spieren kunt spannen en andere juist kunt ontspannen. Dat kan van nut zijn bij het opvangen van de weeën en de uitdrijvingsfase. Naast ontspanningstechnieken komen ook diverse ademtechnieken aan bod. We nemen het persen stap voor stap door en diverse pershoudingen.

Oefeningen
We doen ook oefeningen voor diverse spiergroepen zoals de bekkenbodemspieren. Deze worden tijdens de zwangerschap zwaar belast door het toegenomen gewicht van de buikinhoud. Tijdens de bevalling worden ze erg opgerekt (3,5 x zo lang!). Het is echt een must om tijdens en na de zwangerschap deze spiergroep te trainen! Uit onderzoek blijkt 30% van de vrouwen in eerste instantie de bekkenbodemspieren verkeerd aan te spannen. Een goede check door een professional is dus sterk aan te raden. Door deze spieren te trainen kun je problemen zoals ongewild urineverlies zoveel mogelijk voorkomen/verminderen. Ook houd je met o.a. de bekkenbodemspieren het bekken zoveel mogelijk stabiel. Naast het goed kunnen aanspannen, is het ook heel belangrijk om de bekkenbodemspieren goed te kunnen ontspannen. Een overactieve, te gespannen bekkenbodem kan de ontsluiting tijdens de bevalling vertragen. Goed kunnen aan- en ontspannen is van wezenlijk belang voor een juiste coördinatie en functie van de bekkenbodem.

Houding en beweging
De houding verandert door het toegenomen gewicht van de buik, het lichaamszwaartepunt verandert hierdoor. M.b.v. de spiegels en oefeningen kun je leren om zo gezond mogelijk te blijven bewegen. Ook leer je je lichaam zo goed mogelijk te belasten. Indien wenselijk kunnen we ingaan op houdingen en bewegingen in het dagelijks leven met de baby. Denk aan het geven van (borst)voeding, het dragen van de baby en het tillen in en uit het bedje of de box.

  • Wil je 1 of meer sessies samen met je partner? Dat kan!
  • Wil je de begeleiding samen doen met een zwangere vriendin? Dat kan ook.

In het kort, wat gaan we doen?

Tijdens de cursus van 5 keer komen aan bod:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Het persen en pershoudingen
  • Een gezonde houding
  • Oefeningen voor spieren die tijdens de zwangerschap extra aandacht nodig hebben zoals de bekkenbodemspieren.

Wil je het programma aanpassen, dan kan dat ook.

Wie geeft de begeleiding?

Ik ben Marcella Sjollema en heb ruime ervaring in het geven van zwangerschapsbegeleiding. Ik ben o.a. gespecialiseerd bekkenoefentherapeut.  

Pijnklachten tijdens de zwangerschap
Pijnklachten tijdens de zwangerschap. 
Heb je (vragen over) zwangerschapsgerelateerde (bekken)klachten, lees dan de informatie daarover elders op onze website. Er is heel goed iets te doen aan deze klachten. Denk niet “dat het erbij hoort”. Aarzel niet te lang met een afspraak maken! Door te leren hoe je deze klachten kunt voorkomen of verminderen in een vroeg stadium, kun je erger voorkomen. Veel verloskundigen adviseren oefentherapie Mensendieck bij zwangerschapsklachten.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp