Naar de inhoud

Individuele zwangerschapsbegeleiding op maat volgens de methode Mensendieck

Wil jij je goed voorbereiden op je bevalling? Voel je er niet zoveel voor om dit in een groep te doen of heb je geen zin om daar heel veel tijd aan kwijt te zijn? Dan is individuele zwangerschapsbegeleiding wat voor jou!

De methode Mensendieck kan een zeer waardevolle rol spelen in het leren kennen, voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en de periode daarna.

Ik bied een individuele zwangerschapsbegeleiding op maat aan tijdens deze bijzondere periode in je leven.

Hoewel elke bevalling weer anders verloopt, is het zinvol om van tevoren een aantal vaardigheden aangereikt te krijgen, die je kunnen helpen tijdens de bevalling. Naarmate je meer kennis hebt van je spieren en in staat bent je lichaam bewust te ervaren, krijg je meer vertrouwen in je bevalling. Je zal merken dat de oefeningen tijdens de bevalling weer naar boven komen.

Wat houdt de zwangerschapsbegeleiding in?

Je wordt je bewust gemaakt van belangrijke aspecten van de verschillende fasen van de bevalling. Je leert hoe je bepaalde spieren kunt spannen en andere juist kunt ontspannen. Dat kan van nut zijn bij het opvangen van de weeën en de uitdrijvingsfase. Naast ontspanningstechnieken komen ook diverse ademtechnieken aan bod. We nemen het persen stap voor stap door en diverse pershoudingen. Het doel daarvan is dat je tijdens de bevalling leert voelen wanneer jij de beste persdrang krijgt. Als je van tevoren een aantal spieren doorvoeld hebt, kun je ook beter mee persen met de natuurlijke perswee.
We doen ook oefeningen doen voor diverse spiergroepen zoals de bekkenbodemspieren. Deze worden tijdens de zwangerschap zwaar belast door het toegenomen gewicht van de buikinhoud. Tijdens de bevalling worden ze erg opgerekt. Het is echt een must om tijdens en na de zwangerschap deze spiergroep te trainen! Uit onderzoek blijkt 30% van de vrouwen in eerste instantie de bekkenbodemspieren verkeerd aan te spannen. Een goede check door een professional is dus sterk aan te raden. Door deze spieren te trainen kun je problemen zoals ongewild urineverlies zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Ook dat heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Tijdens je zwangerschap wil je graag nog goed uit de voeten kunnen. De houding verandert door het toegenomen gewicht van de buik, het lichaamszwaartepunt verandert hierdoor. M.b.v. de spiegels en oefeningen kun je leren om zo gezond mogelijk te blijven bewegen en je lichaam zo goed mogelijk te leren belasten en in conditie te blijven. Ook kunnen we ingaan op houdingen en bewegingen in het dagelijks leven met de baby, zoals het geven van (borst)voeding, het dragen van de baby en het tillen in en uit het bedje of de box.

We kunnen een programma op maat maken. Net wat voor jou vooral van belang is!

Toch samen?

  • Wil je 1 of meer sessies samen met je partner? Dat kan!
  • Wil je de begeleiding samen doen met een zwangere vriendin? Dat kan ook.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze 5 keer komen aan bod:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Het persen en pershoudingen
  • Een gezonde houding
  • Oefeningen voor spieren die tijdens de zwangerschap extra aandacht nodig hebben.

Wil je het programma iets aanpassen, dan kan dat ook.

Wie geeft de begeleiding?

Ik ben Marcella Sjollema en heb ruime ervaring in het geven van zwangerschapsbegeleiding. Ik ben o.a. gespecialiseerd bekkenoefentherapeut.  

In september 2018 ben ik gestart met de master bekkenfysiotherapie om mij nog verder te specialiseren.
Pijnklachten tijdens de zwangerschap. 
Heb je (vragen over) zwangerschapsgerelateerde (bekken)klachten, lees dan de informatie daarover elders op onze website. Er is heel goed iets te doen aan deze klachten. Denk niet “dat het erbij hoort”. Aarzel niet te lang met een afspraak maken! Door te leren hoe je deze klachten kunt voorkomen of verminderen in een vroeg stadium, kun je erger voorkomen. Veel verloskundigen adviseren oefentherapie Mensendieck bij zwangerschapsklachten. Een verwijsbrief is niet strikt noodzakelijk.

logo-kp
logo kinderoefentherapie
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp