Naar de inhoud

Lezing 8 september 2014

Lezing 8 september 2014 voor het Parkinson cafe Waterland

door Marcella Sjollema

Wat kan oefentherapie Mensendieck betekenen bij de ziekte van Parkinson?

Het thema van de Parkinson vereniging is dat jaar de eigen regie behouden. Dit sluit heel mooi aan op de visie van oefentherapeuten Mensendieck. Zelf voelen, zelf zien, zelf doorvoelen en zelf oordelen.

Ik heb eerst uitgelegd wat oefentherapie Mensendieck is.
Daarna kwamen de volgende thema’s aan bod;

  • houding
  • ontspanning
  • beweging
  • oefening en pijn.

Veelal zie je een voorover gebogen houding en soms ook een buiging naar opzij van de romp bij de ziekte van Parkinson. Hierdoor verandert het lichaamszwaartepunt. Dit geeft eerder balansverlies. Ook geeft deze “flexiehouding” een ongunstige belasting van spieren en gewrichten en daarmee een hogere spierspanning en pijn. Bovendien beïnvloed de houding de stemming.

Ook ontspanning kan een belangrijk thema zijn als je de ziekte van Parkinson hebt. Door de rigiditeit krijg je een hoge spierspanning. Ook vermoeidheid speelt vaak een grote rol. Door optimaal te (leren) ontspannen kun je de batterij weer opladen en spieren ontspannen.

Blijf in beweging! Voorkom verlies van conditie, participatie en zelfstandigheid. Doe oefeningen om de balans, souplesse, kracht en houding optimaal te houden.

Verminder de angst om te vallen, want dat is vaak de reden om  minder te gaan bewegen. De oefentherapeut kan de Parkinson patiënt strategieën aanleren om het valrisico zoveel mogelijk te beperken.

foto milestogo_hires hang oude vrouw

Maar liefst 83% van de Parkinson patiënten kampt met chronische pijn.

Een oorzaak daarvan is dat de pijndrempel  verlaagd is. Er kan sprake zijn van centrale neuropatische pijn. Het zenuwstelsel is beschadigd/veranderd. Daarnaast spelen onder andere hierboven genoemde factoren een rol; de verkeerde houding, de spierstijfheid, stijve gewrichten en vermoeidheid. Er is relatief weinig aandacht voor chronische pijnklachten bij Parkinson patiënten. Veel voorkomende klachten zijn rugpijn, ischias en nek/schouderpijn. In de omgang met de aandoening en de pijn  kan men hier invloed op uitoefenen. Stel uzelf eens de volgende vragen;
Hoe belangrijk is de omgang met de aandoening en de pijn. Wat kun je zelf doen?
Hoe tevreden bent u met uw houding?
Hoe zou het zijn als u zich goed zou kunnen ontspannen?
Wat zou u willen veranderen of verbeteren?

Na de pauze heb ik het publiek getrakteerd op een ontspanningsoefening zittend op hun stoel. In 10 minuten werden zij zich meer bewust van het verschil in spanning en ontspanning in hun spieren en leerden zij hoe ze hun  spierspanning zoveel mogelijk  los konden laten.

logo-kp
logo kinderoefentherapie
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp