Naar de inhoud

De overactieve bekkenbodem

Obstipatie, steeds terug komende blaasontsteking, de wc net niet halen. Herkenbaar? Mogelijk heb je overactieve bekkenbodemspieren. De overactieve bekkenbodem is te gespannen en kan moeilijk of helemaal niet ontspannen. Het openen van de urinebuis, anus en vagina gaat lastiger waardoor plassen, poepen en vrijen moeizamer kunnen verlopen. Ook bij het ondersteunen van de romp en het bekken kunnen problemen ontstaan. Overactiviteit is niet gebonden aan geslacht en leeftijd, het kan ook kinderen, pubers en mannen treffen. Deze bekkenbodemklachten kunnen samen gaan met een verkeerde ademhaling, hyperventilatie, rug- en nek/schouderklachten en hoofdpijn.  Hoe herken je de overactieve bekkenbodem? Mogelijke symptomen kunnen zijn:
Plassen komt moeilijk op gang
Persend plassen,
Onderbroken straal,
Terug kerende blaasontstekingen,
Urineverlies, zogenaamde urge incontinentie en bij drukverhogende momenten,
Hevige, plotselinge aandrang,
Aldoor/vaak aandrang hebben waardoor vaak kleine plassen,
Lage plasfrequentie,
Moeizame, onvoldoende lediging van de blaas of darmen,
Obstipatie, afwisselend obstipatie/diarree en aambeien,
Verminderde doorbloeding (waardoor bv erectiestoornissen),
Pijn: anus, stuit, lies, bekkenbodemgebied, rug, buik,
Pijn bij het vrijen

Oorzaken kunnen zijn:
(Langdurige) psychische stress,
Voortdurend uitstellen om naar de wc te gaan,
Door (langdurige) pijn,
Negatieve ervaring zoals een (seksueel) trauma, operatie in het buik/bekkenbodemgebied.

Moeilijk op gang komen van het plassen en blaasontstekingen
Je herkent het volgende vast wel. Je loopt in de stad, je moet plassen maar geen wc te vinden. Eindelijk heb je er één gevonden en dan komt je plas niet direct op gang. De bekkenbodemspieren hebben zo hard moeten werken dat het even duurt voor ze ontspannen en dus voordat de plas komt. Hoe zou het zijn als dit niet een keer gebeurt maar veelvuldig? Hoe komt het eigenlijk dat de plas niet meteen komt? Als je op de wc zit en je ontspant de bekkenbodem, gaat er reflexmatig een seintje naar de blaas. Deze spant dan aan, waardoor je plast. Het ontspannen van de bekkenbodem is dus essentieel om goed (uit) te kunnen plassen. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan er urine achterblijven in de blaas. Dit kan eerder aanleiding geven tot blaasontsteking. Of je hebt alweer snel opnieuw aandrang omdat je niet goed hebt uitgeplast.  

Urineverlies
Urineverlies waarbij sprake is van plotselinge, heftige aandrang heeft ook met een overactieve bekkenbodem te maken en noemen we urge of aandrang incontinentie. Je bent dan net te laat bij de wc. Bij een niet goed functionerende en overactieve bekkenbodem kan de blaas ook overactief/onrustig worden. Als de blaas overactief is en op een willekeurig moment gaat aanspannen, kun je dus urine verliezen. De overgevoelige blaas kan reageren op stress, bepaalde stoffen zoals cafeïnehoudende stoffen zoals koffie, thee, cola en chocola, alcohol, koolzuur, sterk gekruid eten en citrusvruchten.
De bekkenbodem moet goed aanspannen als je buikdruk verhoogt wanneer je bijvoorbeeld niest, tilt, rent of springt om de blaas afgesloten te houden. Maar de overactieve bekkenbodem kan niet goed afsluiten. Die is al uitgeput door het aldoor overactief zijn. Daarnaast kan de bekkenbodem beter kracht zetten vanuit de basisspanning dan vanuit overspanning. De bekkenbodem moet kunnen veren, net als een trampoline. Staat de trampoline te strak, dan veert deze niet goed mee met druk.

Obstipatie en aambeien.
Eén van de bekkenbodemspieren zit vanaf de binnenkant van het schaambeen als een lus om de endeldarm heen, het laatste stukje van de dikke darm. Hierdoor zit er een knikje in de endeldarm (de anoractale hoek). Als de bekkenbodem ontspant, verdwijnt die knik en wordt de endeldarm een soort glijbaan waardoor de ontlasting makkelijk kan passeren. Als je moet poepen, moet je bekkenbodem dus goed ontspannen! Obstipatie kan ontstaan als niet alle  ontlasting eruit komt. Deze zal verder indikken en dan wordt het nog moeilijker om het kwijt te raken. Wat ga je dan doen? Persen. Veelvuldig/hard persen kan weer leiden tot aambeien (en een verzakking).

Pijn en de ademhaling
Pijn en/of stress zijn vaak de oorzaken van een te gespannen bekkenbodem. Vergelijkbaar met de eveneens veel voorkomende nek/schouderspanning bij pijn en stress. De te actieve bekkenbodem zelf kan ook pijn geven, net als die te gespannen nekspieren. Het heeft dus een wisselwerking op elkaar. Zowel pijn, stress als een overactieve bekkenbodem kan de ademhaling negatief beïnvloeden. De ademhaling zit “hoog”, in de borst, en kan snel en/of oppervlakkig zijn. Net als dat de urinebuis en endeldarm niet goed kunnen openen bij een te gespannen bekkenbodem, vernauwt de vagina ook. Je hebt dat misschien wel eens ondervonden toen je met haast een tampon wilde inbrengen. Je kunt je vast wel voorstellen dat hetzelfde geldt voor vrijen. Het vrijen kan dan pijnlijk zijn. Een volgende keer denk je wellicht dat het weer pijn zal doen. Vanwege die angst zal de bekkenbodem weer aanspannen. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen.

Minder steun geven
Je kunt je misschien wel voorstellen dat een te gespannen bekkenbodem het bekken en de rug niet goed kan steunen. Stijfheid/strakheid van een spier is niet hetzelfde als een goed steunende spier. De spier kan niet adequaat reageren als hij strak staat. Goede coördinatie bestaat als een spier op het juiste moment met de juiste hoeveelheid spanning reageert.

Wat te doen?
Van belang zijn het bewust worden van de spanning van je bekkenbodem en jouw algemene gedrags, bewegings en houdings patronen, algehele ontspanning en lokale ontspanning van de bekkenbodem, het optimaliseren van de ademhaling en goede toiletgewoontes.

Oefentherapeuten Mensendieck en Cesar behandelen mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Wij maken mensen bewust van hun houding en bewegingspatroon, manier van ademen, hun spanningsniveau en hun gedrag. Kortom; vergroten van de lichaamsbewustwording. We werken naar een doel toe wat jij zelf gesteld hebt. Door dit bewustwordingsproces leer je zelf zien en voelen welke factoren invloed hebben op jouw klachten. Je krijgt gerichte oefeningen en leert dit toe passen in het dagelijks leven. Bekkenoefentherapeuten zijn gespecialiseerd in bekken- en beeknbodemklachten. 

Marcella Sjollema,Oefentherapeut Mensendieck, bekkenoefentherapeut, lid netwerk chronische pijn.

37 reacties

Moreno Amrino

Ik heb in de afgelopen 4 jaar onmenselijk veel stress gehad ik heb bijna alle klachten van dien plus geen balans en kan bijna niet meer lopen, als ik in de kleermakerszit zit vergaat ik van pijn in mijn lies, plassen is een moeilijke taak geworden, en erectie heb ik niet meer, en heb de hele dag Door pijn in mijn stuitje. Ik smeek om hulp!

Marcella Sjollema

hallo Moreno,
wat naar dat je zoveel stress hebt gehad en dan al die klachten. Het klinkt bekend allemaal. Door de verkramping van de spieren trekken de pezen aan je botten, welke gaan irriteren en pijn doen. Ook worden de bloedvaten afgekneld met alle gevolgen van dien, zoals erectiestoornissen. Ik vraag me af in hoeverre de stress nog een rol speelt, of hoe je dit verwerkt hebt. Hoe ga je om met stress? Hoe is je leefstijl? Belangrijk is het om je weer geheel te kunnen ontspannen en weer in de bekkenbodem te kunnen ontspannen. Indien je in de mogelijkheid bent om hier naartoe te komen, ben je welkom. Dan kunnen we een persoonlijk behandelplan maken.
groeten,
Marcella

Krijgsman

Goede Middag,
Ik ben een man van 78 jaar en heb na een blaasontsteking in Mei 2015 dagelijks pijn in mijngeslachtsdeel anus en onderbuik alle onderzoeken in ziekenhuis gehad zoals darm,nieren en prostaat alles is goed dus ik ben weg gestuurd met de mededeling we hebben niets kunnen vinden .nu ben ik uit mij zelf naar een bekkenbodemtherapeut gegaan deze vertelde mij na een inwendig onderzoek via de anus gedaaan te hebben dat mijn bekkenbodem spier te gespannen is deed ook behoorlijk pijn als zij daar op drukte .herkend u deze klacht ? ik woon in Rotterdam dus te ver bij u vandaan om naar u toe te komen maar mischien wilt u mij toch een advies geven want om zo nog verder te moeten leven zie ik niet zitten .zal de bekkenbodemtherapie mij van de pijn kunnen verlossen?? bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Marcella Sjollema

hallo meneer Krijgsman,
uw klachten klinken mij zeker bekend in de oren. Veel mensen realiseren zich niet dat ook mannen deze klachten kunnen krijgen! De conclusie is wel vaak dat als er niks te vinden is, men niet weet hoe nu verder. Dat is met bekkenbodemklachten maar vaak ook zo met bv rugklachten. Ik hoop voor u dat de bekkentherapeut u goed kan helpen. Mn ontspanning is bij deze klachten heel belangrijk. Goed laag kunnen ademen, naar de bekkenbodem toe. Maar ook de houding is van belang. Bij een goede houding heb je eerder een betere basisspanning.
Succes! Sorry dat ik uw reactie niet eerder heb gezien.
Marcella

Ingrid op zoek naar oplossing blaasontsteking

Goedemorgen Marcella,
n.a.v. terugkerende blaasontstekingen ben ik, mede op advies van mijn dokter, naar een bekkenbodemtherapeut gegaan. Ik ben nu al een tijdje bezig met een persoonlijk plan, maar vraag me af of het innemen van (natuurlijke) medicijnen ter ondersteuning het proces wellicht niet kan versnellen? Ik heb al meerdere meningen gehoord, zoals het volgen van een cranberrysap kuur of het veelvuldig drinken van kamillethee, tot het gebruik van producten op basis van o.a. hibiscus. Iemand vertelde me namelijk ook dat bepaalde producten het proces juist kan afremmen. Kun je me hier misschien wat meer over vertellen? Alvast bedankt!

Marcella Sjollema

hoi Ingrid,
wanneer je zelf zure dingen eet/drinkt zoals cranberrysap, is de urine ook zuurder. Daar houden bacteriën niet van. Op die manier remt/voorkomt het blaasontstekingen. Ook goed drinken helpt, net als goed uit plassen, dus echt de tijd nemen om helemaal leeg te plassen. Van de andere producten die je noemt, is mij helaas de werking niet bekend.
Succes met de therapie!
Marcella

Adrie Brasser

Hallo,
Ik heb mogelijk een bekkenbodem”probleem”. Zouden de volgende klachten
hiervan komen: horizontale pijn tussen bil en achterzijde bovenbeen, tintelingen (onder stroom staan) achterzijde boven en onderbeen, pijnlijke (strakke) spier binnenkant achterzijde boven en onderbeen.

Marcella Sjollema

Hoi Adrie,

het zou kunnen dat de bekkenbodem mede een rol speelt. Het klinkt alsof er meerdere spieren niet helemaal goed functioneren, gezien de pijnplekken die je aangeeft. Bepaalde bekkenbanden, de hamstings en de zogenaamde adductoren, de spieren die aan het schaambeen aanhechten lijken ook pijn te geven. Alsof je deze overbelast in je bewegingspatroon waardoor ze strak gaan staan en pijn geven, ook op de aanhechtingen. Een kwestie van een spierdisbalans waarbij ook de bekkenbodem betrokken kan zijn .
groeten,
Marcella

Marcella Sjollema

hallo Adrie,
allereerst sorry voor deze veel te late reactie, komt door alle spam, er is geen doorkomen aan. Het zou goed kunnen dat de bekkenbodem hierbij een rol speelt, maar niet alleen. Uit jouw verhaal blijkt dat er meerdere spieren waarschijnlijk in dysbalans zijn en strak staan en afknelling geven.
groetjes,
Marcella

Rita te boekhorst

Hallo
Ik heb een vraag.ben in juli geopereerd aan Endeldarmkanker en heb na de operatie heel veel last van pijn bij het zitten en liggen zelfs staan.ook continu aandrang en veel pijn bij de ontlasting.ook veel naar het toilet moeten om te plassen.volgens de artsen is alles goed verder na div.onderzoeken.zou dit ook iets met bekkenverkramping te maken kunnen hebben.
Met vriendelijke groet Rita.

Marcella Sjollema

Hallo Rita,
het komt vaker voor na een operatie in het bekkenbodemgebied, dat er problemen ontstaan. Door andere verhoudingen maar ook door bijvoorbeeld verkramping, door bijvoorbeeld pijn. Dus de operatie kan prima geslaagd zijn, maar er kunnen toch problemen voorkomen. Artsen kijken helaas niet altijd naar het grote geheel. Ik hoop hiermee je vraag voldoende te hebben beantwoord!
succes en groeten,
Marcella Sjollema

Herma post

Ik wordt sinds 14 maanden gekweld door een overactieve bekkenbodem. Ik heb veel pijn kan nauwelihks zitten of dtilstaan. Het beheerst mijn leven de hele dag. Ik functioneer nog maar voor 40 %. Graag uw advies

Marcella Sjollema

hallo Herma,

wat ontzettend vervelend voor je. Het is moeilijk voor mij passend advies te geven omdat ik nu maar zo weinig weet! Het is essentieel dat er meer ontspanning in jouw bekkenbodem komt. Belangrijk voor jou om te kijken wat voor jou ontspannend werkt. Denk aan oefeningen maar ook aan ontspannende dingen in het dagelijks leven. Wat was de aanleiding 14 maanden geleden? Wat zijn in stand houdende factoren? Is er alleen pijn of ook moeite (of verlies van) met plassen/ontlasten/vrijen?
groeten,
Marcella Sjollema

Sonja

Hallo Marcella,

Sedert ruim 3 jaar heb ik bekkenbodemproblemen.
9 jaar geleden ben ik heel hard van de trap gevallen op mijn stuitje. Daarna kon ik een paar maanden moeilijk zitten op een opgeblazen zwembandje. Ik kreeg bij het autorijden ook steeds meer pijn in mijn onderrug hetgeen iets verminderde als ik een gebalde vuist in mijn rug hield op de plaats van de pijn.
Omdat ik ook nogal last had van obstipatie is er een defaecogram gemaakt en daar kwam uit dat ik een kleine verzakking had. Ik kreeg steeds meer last met zitten en uiteindelijk heeft men een rectocele operatie gedaan.Dat gaf geen verbetering. Ook heb ik bekkenbodemtherapie gehad ( dat heb ik nog steeds) .
Tijdens een buikecho zag men dat mijn baarmoeder nogal groot was en het vermoeden was dat deze nogal op de organen drukte. Deze is toen d.m.v. een laparascopie verwijderd.
Mijn buikklachten zijn sindsdien alleen maar erger geworden.
Inmiddels kan ik ruim 3 jaar niet zitten.Ik hang een beetje op een opgeblazen scooterband.
Het gevoel is alsof er een elastiek met prikkeldraad eraan in mijn rectum zit.
Ontlasting komt alleen via een klysma of manueel verwijderen.
Plassen zit vaak “op slot”
Ik krijg psychotberapie van een psychiater omdat ik in de afgelopen jaren ontzettend veel stress heb gehad en nog wel wat heb.
Enfin, een heel verhaal, ik hoop dat jullie nog iets voor mij kunnen betekenen.
Met vriendelijke groet,
Sonja

Marcella Sjollema

hoi Sonja,
tjonge, wat een verhaal. Je bent echt van het ene in het volgende probleem gerold. Ik kan me voorstellen dat je niet alleen door de stress maar ook door je beperkingen en fysieke pijn heel veel spanning in het hele lichaam en in het bijzonder in de bekkenbodem hebt opgebouwd. Het is natuurlijk erg moeilijk om een advies te geven zonder dat ik je gezien heb. Daarnaast weet ik niet wat je bij de bekkenbodemtherapeut hebt geleerd, wat je wel en niet beheerst. Hoe goed kun je de bekkenbodem ontspannen, zo te horen is dat een enorm probleem omdat zowel de ontlasting als het plassen zeer moeizaam gaat. Dus daar zou ik de focus op houden; lokale en algehele ontspanning, ontspannen ademhaling en het stukje chronische pijn en de omgang daarmee bekijken. Heb je weleens van (centrale) sensitisatie gehoord? Dat si een proces wat bij jou ook aan de orde zou kunnen zijn. Overgevoeligheid van je pijnsysteem in het kort gezegd. Lees ook het blog over chronische pijn eens en misschien een boek over chronische pijn. En/of bezoek een oefentherapeut die aangesloten is bij het netwerk chronische pijn en liefst ook bekkenoefentherapeut is. Natuurlijk kun je mij ook bezoeken maar ik weet niet of dit qua afstand te realiseren is.
veel sterkte,
Marcella

Ramon

Hallo marcella

Ik heb in 2011 een heftige operatie gehad aan mijn lever en daar hebben ze heel mijn buik voor opengemaakt. Doordat ik pijn had ben ik gebogen gaan lopen en heb ik al jaren last van nek en schouders.
Nu had ik pas sex en had ik gelijk de dag erna veel aandrang tot plassen en plaste ik ook heel veel. Ik heb het erna zo lang mogelijk opgehouden tot ik echt moest zodat ik een normale straal zou krijgen. Het is erna minder geworden maar ik heb nog steeds continu aandrang. Verder kreeg ik ook tijdelijk onverklaarbare spierpijn in mijn boven benen, pijn in de buik en soms last van obstipatie. Ik heb ook het gevoel dat mijn lichaam wat vermoeider is en sneller een slap gevoel in heel mijn lichaam krijg. Soms heb ik ook een soort verdovende gevoel in de onderbuik. Vandaag had ik een soort zeurende pijn in mijn bal en straalde door naar mijn lies en buik. Zou dit een overactieve bekkenbodem kunnen zijn? Ik was al naar de dokter geweest maar het was in ieder geval geen blaasontsteking.
Wat denkt u hiervan?

Cornelis

Hoi Marcella,
Eind augustus heb ik ter hoogte van het schaambeen een drukkend /pijnlijk gevoel gekregen, waarna later beide kanten van mijn heup en onderrug aan de beurt waren. In het afgelopen half jaar 2 echo’s gehad van mijn lies, onderbuik en heup, maar niets te zien. MRI onderrug, heup niets te zien. Ook een uitgebreid bloedonderzoek was verder prima.
Volgens de (bekken) fysio zou het kunnen liggen aan mijn bekken, ze voelt ook dat de spieren zeer strak staan en ook niet genoeg gerekt zijn. Na veel vragen kwam ze ook tot de conclusie dat ik zeer weinig plas, slechts 3 a 4 x per dag. Sindsdien doe ik meerdere malen per dag oefeningen, echter merk ik dat er (na een maand) nog geen verbetering is. Het is zelfs zo dat ik op de plekken thv mijn darmen/ribben ook regelmatig pijn/benauwd heb gekregen. Mijn vraag aan u is: denkt u hierbij aan het bekken, een te sterke blaas of evt aan de darmen die op mijn bekken drukken? Maak me onderhand wat zorgen dat het slecht nieuws vanuit de darmen zou kunnen zijn… Ontlasting is wel verder normaal, geen bloed e.d.

Alvast bedankt voor het meedenken..

Groeten Cornelis

Marcella Sjollema

hallo Cornelis,
waarschijnlijk zijn de spieren al een flinke tijd gespannen, en heb je die niet zo snel weer ontspannen, ondanks oefeningen. Het bekken en de bekkenbodem is een lastig gebied. Je ziet de bekkenbodemspieren niet en ze staan met veel andere spieren in verbinding. Ze hebben betrekking op de stabiliteit, plassen, ontlasten en seksualiteit. Buikpijn komt ook vaak voor bij deze klachten. Heb je misschien ook obstipatie? In principe ben je i goede handen bij de bekkentherapeut. Ik hoop dat deze je ook goed leert ontspannen! Mocht je onvoldoende gerust gesteld zijn, laat dan de huisarts in eerste instantie de darmen checken.
succes,
Marcella

Karen

Hallo Marcella,
Kan ik jou ook mailen zonder dat het publiek op de site komt te staan? Zoniet, dan hoop ik dat mijn email niet in beeld komt als ik het bericht verstuur. Dan kan ik het later wellicht op de blog plaatsten. Ik ben een vrouw van 48 met bijzondere klachten. Ook herken ik veel klachten die jij noemt in je blog maar al te goed. Zelfs rugpijn. Ik wist niet dat dit kon door bekkenbodemklachten. Maar ik heb er nog iets bij wat nog niet erg bekend is, maar wat zeker te maken heeft met een te gespannen bekkenbodem. En wellicht het gevolg van vele blaasontstekingen en/of stress. Het is een ware kwelling. Vraag is alleen of de gespannenheid komt van de kwaal of de kwaal van de gespannen bekkenbodem. Ik vermoed het laatste. Ik wil het graag met je delen, omdat het kan zijn dat je de aandoening kent. Ik ben naarstig op zoek naar een oplossing. Als je deze niet kent is het ook interessant denk ik, omdat het kan zijn dat je vrouwen op spreekuur krijgt met dit probleem (al zal niet iedereen het durven te zeggen).
Vriendelijke groet, Karen

Marcella Sjollema

Beste karen,

natuurlijk kun je mij mailen.Zowel veel blaasontstekingen als stress kunnen grote invloed hebben op het functioneren van de bekkenbodem. De kwaal zelf is dan ook vaak weer een bron van stress die de klacht dan mede in stand kan houden. Ik zie je mail tegemoet.
groeten,
Marcella

Veroni

Hallo Marcella,

Ik heb sinds 2 maanden veel pijn in het bekkengebied, si gewricht, stuit. Zeer moeizame stoelgang in combinatie met terugkerende obstipatie en/diarree. Ik merk dat op momenten, vaak na een “verstopping”, mijn stoelgang op gang komt in de vorm van dunne slierten ontlasting. Alsof het door een kleine opening wordt geperst. Mijn diepe bilspier zit op dit soort momenten ook helemaal vast. Een coloscopie heeft geen afwijking aan mijn darmen aangetoond.

Sinds 12 maanden rijd ik intensief paard (ik ben op late leeftijd begonnen 36jaar). Inmiddels ben ik hier maar me gestopt omdat ik bang ben dat dit de oorzaak is van alle ellende. Had altijd ontzettend veel spierpijn na het paardrijden, maar ook echt altijd.

Kun jij hier iets van zeggen?

Marcella Sjollema

Beste Veroni,
het zou kunnen dat je tijdens het paardrijden veel spanning maakt, mn in het hele bekkengebied. Sowieso is het een sport waar je een sterke bekkenbodem van krijgt omdat je deze automatisch traint bij deze sport. Wellicht kan het je helpen om (zeker na het paardrijden) heel bewust te ontspannen en wat stretchoefeningen te doen. Stretch je rug en je bil- en beenspieren. Doe bv in handkniestand 10x een bolle/holle rug maken. Zak dan met je billen op je voeten met je knieën uit elkaar, buig je bovenlichaam over je benen heen, leg je hoofd op je onderarmen. Adem nu naar je bekken/rug en bekkenbodem toe. Een minuut lang bv. Doe liggend op de rug met gebogen benen het volgende; laat de knieën uit elkaar zakken (voetzolen tegen elkaar aan) en blijf zo een tijdje liggen en/of doe deze beweging dynamisch. Dit kan ook zittend. Een andere oefening is met 1 been gestrekt op de grond de andere knie goed naar je buik trekken en 30 seconden vast houden. Andere rekoefeningen zijn wat lastig te omschrijven. Misschien ook een apart blog waard!Succes, het zou zonde zijn om te stoppen met paardrijden, toch? Laat me weten hoe het gaat!
succes,
Marcella

Marcella Sjollema

hoi Veroni,
wat jammer dat ik dit nu pas lees.Het klinkt alsof je heel veel spanning hebt opgebouwd in het bekkengebied, dus idd de bb, de bilspieren, misschien ook rug-en buikspieren.Wat jammer dat je dan niet meer kan/wil paardrijden, maar dit kan de bekende druppel zijn. waarschijnlijk had je al een fors spanningspatroon, maar kwam dit (nog) niet tot uiting. Ik denk dat je er goed aan doet om bewust de boel te ontspannen via bepaalde houdingen, oefeningen en de ademhaling.
Succes,
Marcella

S86

Hoi marcella,

Augustus 2016 ben ik bevallen van een prachtige dochter. Sindsdien heb ik nog steeds veel last van mijn bekkenbodem. Ben hiervoor ook onder behandeling geweest bij een bekkenfysio en blijkt een veel te gespannen bekkenbodem. Waarschijnlijk had ik hier al ver voor mijn zwangerschap last van.
Vooral heb ik een heel vermoeid gevoel in het hele bekkengebied, mijn vagina/clitoris zijn extreem gevoelig en de spieren in mijn liezen erg pijnlijk. Ook als ik op mijn buitenste schaamlippen druk diet dit onwijs veel pijn.
Nu heb ik sinds april ook bloedingen, voornamelijk na een orgasme (de volgende ochtend) hoort dit hier ook bij?

Marcella Sjollema

hoi,
is je huid nog heel? Want de huid kan ook stuk gaan door de hoge spierspanning. Dit kan nl de bloedvaten afknellen. Dat zou heel oed kunnen, gezien de andere klachten die je beschrijft. Bij gemeenschap schuurt de huid langs elkaar en dan kan de huid ook stuk gaan. Ff checken met een spiegel of langs de huisarts, er zijn zalven voor.
succes,
Marcella

Jaqueline

Hallo Marcella,

Ik heb al twee jaar last van blaasontsteking , loop bij de uroloog . Gespannen bekkenbodem. Nu een bacterie die resistent is. Ik ben pedicure. Ook heel veel last van mijn stuit. Denk jij dat een zittend beroep de klachten kan verergeren. Ik Heb dus stuitklachten heel de dag aandrang , drukgevoel schede. Heel veel plassen. Alvast bedankt groetjes Jaqueline

Marcella Sjollema

hoi Jacqueline,
ik kan me voorstellen dat het zitten pijnlijk voor de stuit is. Het gevolg daarvan kan zijn nog meer bekkenbodemspanning. Een wigvormig kussen, eventueel met een uitsparing voor de stuit biedt wellicht soelaas. Hiermee is er minder druk op de stuit. Niet te lang achter elkaar zitten, als het even kan en heel bewust de bekkenbodem ontspannen. Succes!
Marcella

Ingrid

Beste Marcella,
In oktober 2016 ben ik geopereerd aan een kwaadaardige tumor in mijn endeldarm. De helft van de endeldarm en een stukje dikke darm zijn verwijderd. Ik ben niet bestraald en heb ook geen chemo gehad.
Nu heb ik last van, wat ik noem, anuskramp. Een vervelend gevoel dat me soms letterlijk de adem beneemt. Ik ga dan heel hoog ademen en ontspannend is erg moeilijk. Ook heb ik soms uren achtereen druk op de anus, zonder dat er ontlasting komt.
Ik heb ook vervelende, lage rugklachten die vooral optreden als ik lig en dat houdt me uit de slaap.
NIemand kan me er antwoord opgeven, maar ik vraag me af of er een relatie is met de operatie.
Wat denkt u?
Hartelijke groet,
Ingrid

Marcella Sjollema

hallo Ingrid,
dat zou heel goed kunnen wat je denkt. De operatie zal pijn hebben gedaan, en spannend geweest zijn. Een kwaadaardige tumor is niet niks!Als reactie erop kan je de bekkenbodem overmatig zijn gaan aanspannen. Dit kan een patroon worden. Het hoeft niet meteen pijnlijk te zijn. Ook functioneert de boel misschien anders omdat je domweg een deel darm mist. De rugklachten kunnen er zeker ook mee verband houden. Bekkenbodem overspanning kan lage rugklachten geven oa. Het is dus heel belangrijk om weer te leren de bekkenbodem spieren te ontspannen. Ik hoop dat de oefeningen uit het blog je daarbij helpen. Kijk ook eens naar het blog met de ontspannende oefeningen voor de rug, daar kan je ook baat bij hebben.
Succes en bij vragen mail je me maar. groeten,
Marcella

Cindy

Hallo wat een verhalen ,ik heb ook last van een gespannen Bekkenbodem ik heb last van lichte endeldarm verzakking en dat vind ik een rot gevoel bij de anus waar door ik dus de hele dag mijn bekken aan knijp met alle gevolgen die ik nu heb zit ik behoorlijk in de put wat ik zet er ook nog een enorme druk op .
Als ik mijn bekkenlos laat moet ik alleen maar kleine beetjes ontlasting en het gevoel dat dan naar achteren schiet . Ben wel pas geopereerd tvt bandje gr cindy

Marcella Sjollema

hoi Cindy

watje zegt, gebeurt vaker, doordat het verzakkingsgevoel naar aanvoelt, gaat de bekkenbodem aldoor aanspannen. Je krijgt dus een gecombineerd probleem. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om weer een normale spanning te krijgen. Net zoals met de mond; die is gesloten zonder te knijpen. Na zo’n operatie kan het wel enige tijd duren voor alles op zijn plek valt in je lichaam, je krijgt weer een andere balans. Vraag de chirurg hier ook naar. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met je 1 na laatste zin, kun je dat wat duidelijker aangeven. Ga in elk geval oefenen met de bekkenbodemspieren, als je dat niet al doet. Goed aanspannen maar ook weer aandacht voor los laten daarna!
succes en groeten,
Marcella

http://3git.tapeworm.us

I’m 5 months pregnant and HIV positve .I’ve started treatment ( Astreslawin tablets) while I found out at 3 months of my pregnancy .I’m experiencing diarrhea ,is this not gonna affect my unborn child or cause miscarriage.

Marcella Sjollema

hello,
I really don’t know. This is a question for your doctor.
Marcella

Cindy

Met mijn laatste zin bedoel ik dat ik dangeen controle meer over mijn ontlasting heb waar door ik billen samen knijp .en hierdoor andere houding en daarom mijn bekken bodem niet goed meer kan voelen . Heb het idee dat alle gevoel weg is. Ik kan niet meer lopen ….

Marcella Sjollema

hallo Kees,

het klinkt dat er nogal wat dysbalans is ontstaan in je lichaam. Wat je aan zelf aangeeft, je voelt dat je veel spanning maakt i sommige spieren. Dan erbij nog stress. De bekkenbodem staat in verbinding met andere spieren rondom het bekken en de benen. Eigenlijk heb je bij dit probleem professionele hulp nodig. De gespannen spieren moet je weer leren ontspannen, de stijfheid en de dysbalans verhelpen en rustig weer conditie opbouwen. Liefst een oefentherapeut die bij het netwerk chronische pijn zit en bekkenoefentherapeut is (zoals ikzelf). Een oefening die je zou kunnen proberen is het volgende; ga gestrekt op de rug liggen, breng je re been gestrekt omhoog en pak deze vast om de hamstrings te rekken. Houd 30 sec vast en herhaal nog 3x. Doe de oef ook li. Een andere oef is je been gebogen naar je toe trekken en dan goed naar de bekkenbodem ademen ter ontspanning.
succes!
Marcella

Weatherman

Hoi ik ben weatherman, een jonge man van 24

Loop al een tijdje met incontinentie klachten rond. Heb destijds medicijnen voor overactieve blaas gekregen. En ben door verwezen naar een bekkenbodemspecialist, om te kijken of daar wat mee is. Nu zijn ze er achter gekomen dat ik een gespannen bekkenbodemspier heb. Heb Oefening gekregen om eerst mijn urine op enkele tellen op te houden en dan te laten lopen. Maar nu is mij opgevallen tijdens deze oefening, dat na die paar sec ik de controlle kwijt raak. Mijn vraag was hoe komt dit, en wat zou ik hier mee kunnen doen.

Marcella Sjollema

hallo,
dit komt omdat bij een overactieve bb de spieren eigenlijk al uitgeput zijn. Ze kunnen daardoor niet goed kracht meer leveren en daardoor verlies je de controle. Het is erg belangrijk om eerste te leren de bb weer te ontspannen.
succes,
Marcella

Je kunt geen reacties meer plaatsen.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp