Naar de inhoud

Goede staande houding

Waarom is een goede houding belangrijk? Wat is eigenlijk een goede staande houding?
Met je houding heb je altijd te maken! Bij een optimale houding is het lichaam zoveel mogelijk in balans en gebruik je zo min mogelijk energie om deze te handhaven. Dat is wellicht niet wat je denkt of hoe je het ervaart! Dit komt door de werking van de zwaartekracht. Je houdingsspieren moeten aldoor tegen de zwaartekracht inwerken. Die trekt ons immers naar de grond maar wij moeten rechtop blijven.
Er zijn veel factoren van invloed op onze houding. Onder andere de leeftijd,  gewicht, spierkracht, algehele gezondheid, activiteiten niveau, emotie, stress, bouw, spiertonus (spierspanning), zwangerschap, schoeisel en vermoeidheid.

Goede houding
Wanneer de buigers en strekkers van de houdingsspieren een even grote spanning hebben en in balans zijn, is er sprake van een goede houding. Trekt 1 of meerdere spieren harder, dan is er dus disbalans. Dit kost meer energie, de houding kan veranderen en er kunnen klachten ontstaan. Soms zijn deze veranderingen van de houding tijdelijk, maar uiteindelijk kan de houding permanent veranderd zijn. Niemand is 100% symmetrisch, maar dit wil je eigenlijk wel zoveel mogelijk. Bij een goede houding kunnen alle organen optimaal werken, er is voldoende ademruimte, de gewrichten worden optimaal belast en kunnen vrij bewegen en spieren verbruiken zo min mogelijk energie.

In het lood.
De krachten op het skelet moeten goed verdeelt worden. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in het lood staat (zie het plaatje). Wat houdt dat in? Je enkel, knie, heup, schouder en oor staan recht boven elkaar van de zijkant gezien. Van achteren zou er een lijn moeten zijn van het midden tussen de voeten, knieën, navel, borstbeen, kin en neus. Je kunt ook aan de luchtfiguren tussen de armen en de taille kijken. Bij scheefstand zijn deze luchtfiguren niet gelijk. De voeten en knieën wijzen recht naar voren. Als je voor een spiegel zou staan, zie je net aan de binnenkant van de hielen (je hielen zijn smaller dan je voorvoeten). Voeten, knieën en heupen staan recht onder elkaar, dus de voeten op heupbreedte. Je bekkenbotjes aan de voorzijde, knieën en 2e teen staan dan recht boven elkaar. Je gewicht in het midden.foto skelet tot knieen

Voeten en enkels
De houding bouw je van onder naar boven op, omdat de stand van de voeten en enkels de erboven gelegen gewrichten direct beïnvloed. De enkel zou recht moeten staan, dus niet naar binnen of naar buiten gezakt. Hierbij is ook de achillespees recht. De enkel staat in een hoek van 90 graden. Daarbij is het gewicht gelijk verdeelt over de bal en de hiel van de voet.

Knieën
Heel veel mensen overstrekken de knieën! Dat houdt in dat de knieën maximaal naar achteren staan en dat je dus in de kniebanden hangt (en daar rust bijna je hele lichaamsgewicht weer op). Daarnaast druk je de knieschijf tegen het kniegewricht aan. Deze houdingsafwijking kan samen gaan met een voorover gekanteld bekken en een vergrote holling in de onderrug. Zet de knieën dus los! Niet echt buigen, maar los gestrekt, zodat ze zowel naar achteren als naar voren kunnen.

Bekken en rug
Het bekken staat in het midden wanneer het schaambeen en de bekkenbotjes aan de voorkant in een verticale lijn staan. De wervelkolom heeft natuurlijke krommingen. De onderrug heeft een lichte holling, de bovenrug een lichte bolling en de nek weer een holling. Deze curves zijn nodig om schokken op te vangen. Veel mensen denken dat ze het bekken moeten kantelen. Dat wordt ook vaak geroepen tijdens bijvoorbeeld sportlessen. Maar het is maar de vraag of dat bij jou nodig is! Heb jij wel een holle rug? Moet jij wel kantelen? Raadpleeg bij twijfel een expert! Als je een ronde bovenrug hebt (een versterkte thoracale kyfose), til dan je borstbeen een stukje op. Hang je naar achteren met het bovenlichaam, stel je dan voor dat er een touwtje aan je borstbeen je omhoog en naar voren trekt. We noemen dit diagonaal strekking. Het hangen naar achteren is namelijk erg belastend voor je onderrug.

Schouderbladen
De schouderbladen zijn driehoekige botstukken die de kommen vormen van de schoudergewrichten. Met de kop van de bovenarm wordt het schoudergewricht gevormd. De schouderbladen staan in verbinding met de sleutelbeenderen en deze zitten weer vast aan het borstbeen. Zo is alles met elkaar verbonden. De schouderbladen hebben ook invloed op de stand van de wervelkolom. Ze horen vlak op de ribbenkast te rusten, min of meer recht opzij te wijzen en laag/ontspannen zijn. Als je wat extra steun wil geven aan de schouders en rug, dan kan je de schouders iets naar achteren/beneden trekken, in de letter “v”. Trek je de schouderbladen naar voren, dan trekt de bovenrug krom. Scheefstand kan wijzen op een scheefstand van de ruggengraat. Overigens heb je wel een goed gestrekte rug nodig om de schouders recht te kunnen zetten. Dus eerst een rechte rug maken!foto rug goede sch st

Hoofd
Draag je hoofd recht op de romp! Het hoofd is behoorlijk zwaar, wel 5 kilo! Naarmate het hoofd meer naar voren staat, wordt het veel zwaarder voor de nek en rugspieren om het hoofd te dragen. Vergelijk het met het dragen van een voorwerp en je houdt dit wat verder van je lichaam af.

Als de houding niet goed is
Gespannen, vermoeide, overbelaste en pijnlijke spieren kunnen het gevolg zijn. Verkorte en gespannen spieren beperken de bewegingen van de gewrichten. Andere gevolgen zijn geïrriteerde banden, gevoelige pezen, overbelaste gewrichten en bloedvaten die onvoldoende kunnen doorstromen. Maar ook de longen en darmen kunnen in de knel raken bij een verkeerde houding. Uiteindelijk kan de houding permanent veranderen, zelfs al op jonge leeftijd. Dit kan leiden tot versnelde degeneratie oftewel slijtage van gewrichten.

De houding is dus enorm belangrijk, zelfs essentieel!

Oefentherapeuten Mensendieck en Cesar zijn dé houdingsspecialisten. De houding is onze basis! Oefentherapeuten kunnen je helpen om een goede houding te bereiken en klachten te voorkomen en verminderen. Als je met je houding aan de slag gaat, is dat net als leren auto rijden, fietsen of een andere motorische vaardigheid. Houdt wel rekening met eerder genoemde factoren die van invloed zijn op je houding. Als je moe bent, of gedeprimeerd, is het misschien moeilijker een goede houding te handhaven…………

Succes!

Marcella Sjollema, oefentherapeut Mensendieck, bekkenoefentherapeut, slaapoefentherapeut en lid netwerk chronisch pijn.

2 reacties

Hans mulder

Beste Marcella,

Deze uitleg over houding is alleen al als je het leest een eyeopener waar je 1 2 3 niet bij stilstaat ,leuk en handig om te weten ,mer hartelijke groet.

Marcella Sjollema

Hoi Hans, leuk om te horen!

Je kunt geen reacties meer plaatsen.

logo-kp
Netwerk Chronische Pijn
logo-kp